Gå til indhold
Foto: Morten Arnfred // Good Place Productions
Foto: Morten Arnfred // Good Place Productions

Pressemeddelelse -

Bikubenfonden indgår samarbejde med HAUT omkring Pop Up Residency

Bikubenfonden vil styrke scenekunsten med øget fokus på rammer og processer. Derfor indleder Bikubenfonden nu et samarbejde med det københavnske teater for kunstnerisk udvikling, HAUT, der skal teste, hvilket potentiale et studio residency har som katalysator for nyskabende scenekunst.

”Enhver nyskabelse kræver arbejds- og udviklingstid. Imidlertid er scenekunsten i Danmark – ikke mindst nu – underlagt vilkår, der gør, at der er meget lidt fokus på kunstnerisk udvikling. Derfor vil vi øge vores fokus på at styrke netop de rammer og processer, som er en forudsætning for kunstnerisk udvikling og nyskabelse,” siger chef for kunstområdet i Bikubenfonden, Mette Marcus.

Nu etablerer Bikubenfonden og HAUT et udviklingsforløb fra slutningen af april og to måneder frem, nemlig 'HAUT x Bikubenfonden Pop Up Residency', der er rettet mod de uafhængige scenekunstnere inden for tværæstetisk scenekunst. Det samlede udviklingsforløb har til formål at undersøge, hvilke behov, der er for residencies, og hvordan et studio residency kan kvalificere kunstnerisk udvikling. Residencies er en udpræget udviklingspraksis inden for danseområdet, men er ikke så udbredt på resten af scenekunstområdet.

”Testforløbet med HAUT skal give os vigtig viden om, hvorvidt et studio residency som ramme kan styrke udviklingen af nyt kunstnerisk materiale på det tværæstetiske scenekunstfelt. HAUT er en ret enestående organisation i Danmark, der har erfaring med at skabe mindre residencies for netop det felt, og som har en unik indsigt i miljøet. Vi glæder os til at udvikle den viden sammen,” siger Mette Marcus.

'HAUT x Bikubenfonden Pop Up Residency' ligger i Bikubenfondens bygning i det indre København, hvor en etage er indrettet til et studio for scenekunstneriske udviklingsprocesser. Her inviteres selvproducerende scenekunstnere til at indgå i et op til fire uger langt residency.

I løbet af residenciet bliver de tilbudt sparring fra udvalgte sparringspartnere, hvor der sættes fokus på, hvordan kunstnerisk feedback kan styrke et projekts udvikling. Samtidig lønnes kunstnerne i residencyperioden, for at skabe bæredygtige arbejdsforhold for den kunstneriske udvikling.

“I HAUT har vi arbejdet med kunstnerisk udvikling siden 2014, og det er fortsat vigtigt for os at udvikle os som institution og udforske hvilke rammer, der bedst understøtter kunstnerisk udvikling. Derfor har vi indgået dette samarbejde med Bikubenfonden. I samarbejdet får vi mulighed for at arbejde med studio residencyformatet, samt tid til at afprøve forskellige kunstneriske feedback-metoder. Samtidig tror vi på, at bæredygtige arbejdsforhold for scenekunstnere og koreografer i den kunstneriske proces kan bane vejen for en spændende udvikling i dansk scenekunst” siger HAUTs kunstneriske leder, Naja Lee Jensen.

Sædvanligvis kuraterer HAUT sine residencies – EKSIL – gennem open calls, hvor der er stor fokus på projektets idé. I forbindelse med 'HAUT x Bikubenfonden Pop Up Residency' afprøver HAUT en anden form for kuratering, hvor der er større fokus på at støtte bæredygtigt, dvs. at støtte kunstnerskaber frem for enkeltstående projekter.

Støtte til kunstneriske udviklingsprocesser
I de forgangne år har Bikubenfonden i tæt dialog med scenekunstfeltet i ind- og udland undersøgt, hvor der er behov og potentiale for at styrke og udvikle scenekunsten i Danmark, og det er på den baggrund, at Bikubenfonden nu arbejder for at undersøge kunstneriske udviklingsprocesser.

”Samarbejdet med HAUT skal ses i forlængelse af, at Bikubenfonden bl.a. har indgået ambitiøse flerårige samarbejder med dels Betty Nansen Teatret om indsatsen 'Betty Udvikler', hvor de vil styrke udviklingen af kollektive arbejdsprocesser, og dels Bora Bora i Aarhus om et residency center for dans. Sammen med Statens Kunstfond har Bikubenfonden også indgået et fornyet samarbejde om 'Udviklingsplatformen for Scenekunst', der skal styrke rammerne om det uafhængige scenekunstfelt – og vil bl.a. tilbyde et workspace, hvor scenekunstnere kan leje sig ind. Alle tiltag er støttet ud fra en ambition om, at disse rammer kan få betydning for den faglige praksis i hele branchen,” siger Mette Marcus.

'HAUT x Bikubenfonden Pop Up Residency' evalueres med henblik på at vurdere, om det er et meningsfuldt format for udvikling af den tværæstetiske scenekunst.

------

HAUT x Bikubenfonden Pop Up Residency
Samarbejdet med HAUT, der løber frem til sommerferien 2020, skal teste hvilket potentiale et studio residency har som katalysator for nyskabende, tværæstetisk scenekunst.

I Fondenes Hus, der er ejet af Bikubenfonden og ligger centralt i København, er en etage midlertidigt indrettet som studio med en enkelt teknikpakke. Kunstnerne kan være i residency i maks fire uger og får løn og løbende kunstnerisk sparring, der kan styrke kvaliteten i det kunstneriske projekt.

Følgende kunstnergrupper deltager i testforløbet:

  • Pianist og komponist August Rosenbaum, koreograf Ea Verdoner, danser Olivia Riviere, musiker og sanger Cæcilie Trier og billedkunstner Lea Guldditte Hestelund på det tværæstetiske projekt Celeste.
  • Performancekunstner Cecilie Ullerup Schmidt, koreograferne Stine Frandsen, Karis Zidore, Marie-Louise Guldbæk Stentebjerg, lektor Karen Vedel, samt børnene Indira Pascale Guldbæk Bonnici og Ekko Salma Liebmann på projektet Intergenerationel æstetik om kunstnerisk samarbejde mellem flere generationer.
  • Scenekunstkollektivet LOGEN med scenograf Nathalie Mellbye, musiker Søs Gunver Ryberg, skuespiller Patrick Baurichter, instruktør Anja Behrens og danser Sofia Karlsson om kunstnerisk forskning i deres kollektive arbejdsproces.
  • Performancekunstner Jules Fischer fra Bikubenfondens atelierprogram på en interaktiv performance med danserne Kai Merke, Paolo De Venecia Gile og Lydia Östberg Diakité.
  • Koreograferne/danserne Olivia Riviere og Karis Zidore, samt billedkunstner Anna Moderato på det tværæstetiske projekt Undressings.
  • Skuespiller, musiker og sanger Emma Sehested Høeg og instruktør Jennifer Vedsted Christiansen på det aktivistiske, musikdramatiske projekt Lolita for altid.


COVID-19
HAUT og Bikubenfonden har – efter først at have udskudt åbningen af Pop Up Residency – nu sammen med kunstnergrupperne vurderet det forsvarligt at åbne mandag d. 20. april. Der tages sikkerhedshensyn, og der vil ikke være mere end 10 mennesker i lokalet, hvor scenekunstnerne kan arbejde med hensigtsmæssig afstand til hinanden, ligesom flere af kunstnerne allerede arbejder privat sammen. De åbne visninger, som HAUT normalt afholder ved afslutningen af et EKSIL, finder indtil videre ikke sted.

Læs mere om Bikubenfondens arbejde på scenekunstområdet her: https://www.bikubenfonden.dk/aktuel-scene-og-billedkunst

Læs mere om HAUT her: http://hautscene.dk/

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27