Gå til indhold
Et stigende antal unge i Danmark mistrives psykisk

Nyhed -

Et stigende antal unge i Danmark mistrives psykisk

Ny rapport fra VIVE peger på øget psykisk mistrivsel blandt unge i Danmark. Rapporten viser desuden, at psykisk mistrivsel i teenageårene kan gøre det svært at finde fodfæste på arbejdsmarkedet senere i livet.

De seneste otte år er udviklingen gået i retning af, at flere unge på 15 og 19 år har fået det værre psykisk. Det viser rapporten Børn og unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2018, som er udarbejdet af VIVE og finansieret af VELUX FONDEN og Bikubenfonden. Psykisk mistrivsel er et komplekst fænomen, men rapporten viser blandt andet, at gode relationer til venner og et harmonisk familieliv afbøder unges følelse af ensomhed. Rapporten viser også, at har man symptomer på psykisk mistrivsel i ungdomsårene, så har man øget risiko for at få en psykiatrisk diagnose, for at være på overførselsindkomst og for ikke at have fået en uddannelse, når man er midt i 20’erne.

"Rapporten giver stof til eftertanke og er en god anledning til nytænkning. Et af de steder, vi mener, man bør sætte ind, er det ensidige fokus på at få unge i uddannelse og beskæftigelse, som præger tilgangen til udsatte unge i dag. Manglende job og uddannelse er et problem men ikke det eneste problem, der skal løses, når vi har med unge udsatte at gøre. Vi bør også skabe nogle rammer, hvor de unge får støtte til at mestre livet og udvikle sig til hele, selvstændige individer," siger Sine Egede, chef for socialområdet i Bikubenfonden.

Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge i alderen 13 til 30 år ramt af komplekse sociale problemer. I foråret 2018 satte fonden en ansøgnings- og udviklingsproces i gang med livsmestring som omdrejningspunkt. Læs mere her

Om VIVE-rapporten:
Rapporten Børn og unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2018 dykker ned i otte forskellige livsforhold såsom materiel velfærd, helbred, sociale relationer og fritidsliv og giver indblik i forhold for både den brede børnebefolkning og for udsatte grupper. Derudover går rapporten i dybden på fem områder, som blandt andet omfatter psykisk mistrivsel, ensomhed og skilsmissebørns trivsel.

Rapporten, der er udarbejdet af VIVE og finansieret af VELUX FONDEN og Bikubenfonden, baserer sig på både surveydata og registerbaserede data. 7.697 børn og unge fra 3 til 19 år indgår i surveyundersøgelsen, som blev gennemført i 2017. Rapporten er den tredje i en række, og de to tidligere udkom i 2010 og 2014. Dermed kan man følge udviklingen over de seneste otte år.

Læs rapporten her

Emner

Kategorier

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Beck Vestergaard

Emilie Beck Vestergaard

Pressekontakt Content Manager Visuel kommunikation 20 95 22 70
Karen Marstrand Mygind

Karen Marstrand Mygind

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet 31 58 43 74
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27