Få vores nyheder på mail

Internationalt samlingspunkt for kunstneres udvikling bliver en realitet i København

Nyhed   •   Jan 17, 2019 08:00 CET

Med en flerårig bevilling fra Bikubenfonden samt opbakning fra Københavns Kultur- og Fritidsudvalg i form af lokaler i Kødbyen bliver Art Hub Copenhagen skudt i gang ved årsskiftet.

Hvordan kan kunstnere i endnu højere grad være med til at forny vores perspektiv på verden og være en væsentlig drivkraft i en visionær udvikling af fremtidens samfund? Det vil den nye kunstinstitution, Art Hub Copenhagen, undersøge og udvikle i de kommende år på adressen Halmtorvet 27, hvorfra de første pilotprojekter skal igangsættes. Selvom stedet er midlertidigt, er det et optimalt sted at starte hubben op og knytte bånd til de kunstnere, kuratorer og forskere, der skal være selve fundamentet for visionen om at skabe et internationalt samlingspunkt. Med Art Hub Copenhagen får professionelle kunstnere et hus, hvor de kan arbejde og udvikle deres praksis og karriere.

”I en verden med markante sociale, samfundsmæssige og politiske forandringer, er der brug for tanker, idéer og forslag til løsninger, der kommer andre steder fra end de etablerede, ofte økonomisk tænkende institutioner. Art Hub Copenhagen er sat i verden for at facilitere og fremme dette nye perspektiv. Kunstnerens perspektiv. Den nye kunstinstitution bliver et dynamisk hus for kunstnerisk produktion, udvikling og forskning, der stimulerer og udfordrer det professionelle kunstneriske miljø og samtidig har fokus på kunstneres engagerede dialog med omverdenen. Vi er utrolig glade for, at Københavns Kultur- og Fritidsforvaltning har været fremsynede og ser dette som en gave for byen,” siger Art Hub Copenhagens bestyrelsesformand Tine Fischer og fortsætter:

”Lokalerne i Kødbyen er ideelle som opstart for Art Hub Copenhagen. Målet er på sigt et større sted beliggende centralt i København, der vil kunne facilitere en markant og mangfoldig udvikling af samtidskunstens vilkår og muligheder internationalt og ikke mindst rumme en lang række af de aktiviteter, som hubben har ambitioner om at udvikle.”

Beslutningen glæder kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å):

”Vi har en lang kunstnerisk tradition i København, men kunsten er presset af idéen om, at alt skal give et økonomisk afkast. Det kan kunst ikke nødvendigvis. Derfor skal vi gøde jorden for, at den kan vokse og blomstre. Det gør vi blandt andet ved at lade Art Hub Copenhagen rykke ind i Kødbyen.”

Bikubenfonden, Novo Nordisk Fonden og spanske La Caixa i samarbejde
Art Hub Copenhagen er startet på initiativ af Bikubenfonden og blev i foråret 2018 etableret som en selvstændig forening. Det seneste år er brugt på at afsøge det kunstneriske landskab og være i dialog med potentielle samarbejdspartnere. På den baggrund har Bikubenfonden nu besluttet at bakke op om realiseringen af Art Hub Copenhagen i en længere årrække. Også Novo Nordisk fonden bidrager med udviklingsmidler til kunstnerisk forskning og er dermed med til at sikre, at initiativet kommer godt fra start. Desuden er Art Hub Copenhagen i dialog med den spanske fond La Caixa om udviklingen af et fælles internationalt program. Her skal kunstnere samarbejde med en række af sociale organisationer om at udvikle innovative tilgange til fremtidens indsatser inden for det sociale område.

Mette Marcus, chef for kunstområdet, Bikubenfonden, udtaler:

”En af vores vigtige opgaver som fond er at bidrage til nye typer af samarbejder. Med et omfattende og langsigtet initiativ som Art Hub Copenhagen er det essentielt, at vi er flere, der går sammen om at løfte. Derfor glæder det os meget, at Københavns Kommune vil huse institutionen i opstartsperioden, at en visionær fond som Novo Nordisk Fonden er med til at sætte initiativet i gang og at La Caixa tilføjer det internationale perspektiv, som er så vigtigt for, at Art Hub Copenhagen lykkes som et hus for kunstnerisk udvikling.”

Hvem skal stå i spidsen for Art Hub Copenhagen?
I 2019 går Art Hub Copenhagen ind i en ny spændende fase, når institutionen flytter til lokalerne i Kødbyen. I den første tid vil der være fokus på at ansætte en direktør, der kan være med til at sætte retningen og konkretisere visionen for kunstinstitutionen. Stillingen er netop slået op her. Læs mere om visionen bag Art Hub Copenhagen her.

FAKTA
Bikubenfonden bakker op om Art Hub Copenhagen i en foreløbig 5-årig periode med en første 3-årig bevilling på 26 mio. kr.

Novo Nordisk Fonden støtter udvikling og implementering af den del af Art Hub Copenhagen, der kaldes Centre for Artistic Research med 2 mio. kr.

Værdien af Københavns Kommunes huslejefritagelse i Kødbyen er på 360.000 kr. årligt.

Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar

Ved at indsende kommentaren accepterer du, at dine personoplysninger behandles i overensstemmelse med Mynewsdesks privatlivspolitik.