Gå til indhold
Kronprinsparrets Priser 2015

Pressemeddelelse -

Kronprinsparrets Priser 2015

Ekstraordinære præstationer inden for kultur og socialt arbejde blev hædret, da Kronprinsparrets Priser den 3. oktober blev afholdt på Kulturværftet i Helsingør.

Her gik Kronprinsparrets Sociale Pris til ’Mind Your Own Business’, som styrker etniske minoritetsdrenge fagligt og socialt. Kronprinsparrets Kulturpris gik til teaterinstruktør Elisa Kragerup, der blandt andet er en del af kunstnerkollektivet Sort Samvittighed, som optrådte som en overraskelse under aftenens show. Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til forfatter og billedkunstner Amalie Smith og designer Mark Tan.

Mind Your Own Business styrker etniske minoritetsdrenge
Kronprinsparrets Sociale Pris 2015 tilfaldt ’Mind Your Own Business’ – et udviklingsprogram for etniske minoritetsdrenge i alderen 13-17 år. Med iværksætteri som omdrejningspunkt har programmet siden 2010 samlet erhvervslivet og civilsamfundet i en fælles indsats, der skal styrke drengenes faglige kompetencer, sociale relationer og tilknytning til uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet. Drengene bliver tilbudt indflydelse og ansvar for et fokuseret forløb, hvor de skal etablere egen mikrovirksomhed, producere deres eget produkt samt sælge og markedsføre det i samarbejde med en mentorvirksomhed og frivillige fra civilsamfundet.

Kronprinsparret overrakte prisen til programchef Maria Kavita Nielsen på scenen og knyttede bl.a. følgende ord til overrækkelsen:

”Mind Your Own Business skal anerkendes for den store forskel, programmet gør for de direkte involverede unge. De får nye perspektiver på livet. Samtidig får samarbejdspartnerne fra det private erhvervsliv og de frivillige et mere nuanceret syn på de unge. Både de udfordringer, drengene står over for. Men også de stærke ressourcer, de er. Nye positive historier øger stoltheden og styrker fællesskabet i lokalområdet, og det inspirerer andre unge til at være aktive og deltagende.”

Nyskabende og samlende kraft i dansk teaterliv
Det blev teaterinstruktør Elisa Kragerup, der modtog Kronprinsparrets Kulturpris 2015. Hun har i de seneste år gjort sig bemærket med en række forestillinger, der har haft stor succes blandt både anmeldere og publikum – bl.a. ’Romeo og Julie’. Elisa Kragerup debuterede som teaterinstruktør i 2010 med opsætningen af ’Den unge Werthers Lidelser’ på Det Kgl. Teater og har siden modtaget flere Reumert-priser for sine præstationer. Hun er en del af kunstnerkollektivet Sort Samvittighed, der har fortolket Anne Linnets sange i forestillingen ’Hvid Magi’ på Betty Nansen Teatrets eksperimentalscene Edison. Og senest givet Tove Ditlevsens værker nyt liv med forestillingen ’Tove! Tove! Tove!’. Desuden har hun som del af ’Det Røde Rum’ på det Kgl. Teater instrueret Brecht-forestillingen ’Det gode menneske fra Sezuan’ samt ’Sonetter’ – et moderne bud på Shakespeares sonetter.

Kronprinsparret overrakte prisen til Elisa Kragerup på scenen med bl.a. følgende motivering:

”Det mellemmenneskelige er altid stærkt i Elisa Kragerups dramatisering, og hun formår ved sine greb at ramme publikum, så forestillingen er medrivende og bliver siddende længe i kroppen efter tæppefald. Elisa Kragerup er en nyskabende og samlende kraft i dansk teaterliv, og hun mestrer at skabe forestillinger både til de teatervante  og til et helt nyt publikum.”

Stjernedryspriser til to unge talenter
Kronprinsparret uddelte desuden deres to Stjernedryspriser til unge talenter. Den ene Stjernedryspris gik til designeren Mark Tan, der har sat sig som mål at genetablere respekten for det skræddersyede og samtidig tage ansvar for omverdenen. Han designer tøj, der kan holde en levetid og sørger for at bearbejdningen af materialerne er så enkel som muligt. Et materiale, Tan er særligt begejstret for, er metervaren ’BoB’ – et tykt, slidstærkt materiale med prægede prikker, som bruges i bilindustrien. Mark Tan har samarbejdet med Copenhagen Fur om en kollektion i sælskind, og hans SS15-kollektion vakte stor opsigt ved den seneste modeuge.

Stjernedrysprisen til Mark Tan blev blandt andet begrundet med følgende:

”Mark Tan formår at udfordre ikke altid oplagte materialer og fremvise deres potentiale inden for design. Om det er materiale til bilindustrien eller sælskind, så er designet på én gang cool, klassisk og innovativt. Mark Tan skiller sig positivt ud i designverdenen ved at påtage sig en ansvarlighed i produktionsprocessen med fokus på bæredygtighed.”

Kronprinsparrets anden Stjernedryspris gik til forfatteren og billedkunstneren Amalie Smith, som på få år har markeret sig som en kunstner med sit eget særegne udtryk. Hun debuterede som forfatter i 2010 med bogen ’De næste 5000 dage’, som hun modtog Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for. Amalie Smiths seneste roman ’Marble’ udkom i 2014, og her kommer hendes tværæstetiske baggrund tydeligt til udtryk. Romanen handler om farven i antik skulpturkunst og om den danske billedhugger Anne Marie Carl-Nielsens arbejde med at rekonstruere den.

Stjernedrysprisen til Amalie Smith blev blandt andet begrundet med følgende:

”I hendes univers vendes og drejes betragtninger om verdens små og store spørgsmål i et yderst skarpsindigt kunstnerisk greb, hvor billeder og tekst ofte væves sammen til et stærkt samlet udtryk. Som når hun giver en karakteristik af marmor eller undersøger kvaliteterne ved det tredimensionale. Både hendes litterære og billedkunstneriske værker udmærker sig ved at kombinere en stærk intellektuel refleksion omkring æstetik, sprog og liv med en inderlighed og en stemme, man berøres og bevæges af.”

Musikalske talenter på scenen
Kronprinsparrets Prisers fokus på talentudvikling blev også markeret med flere musikalske indslag i showet, der blandt andet bød på optrædener af de nye danske bands Velvet Volume og Katinka. Desuden optrådte de mere etablerede navne: Stine Bramsen, Isam B og The Raveonettes samt Sort Samvittighed. Kåre Quist og Stéphanie Surrugue var værter for showet, der blev sendt direkte på DR1.

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret, og showet bliver til i et samarbejde mellem Bikubenfonden og DR.

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden er en uafhængig, erhvervsdrivende fond, der uddeler midler fra fondens afkast og formue til gavn for samfundet, primært inden for kultur og sociale formål.

Udover at uddele midler til projekter inden for kultur og sociale formål, udvikler Bikubenfonden også egne projekter, herunder prisuddelingerne Årets Reumert, Kronprinsparrets Priser og  Udstillingsprisen Vision. Som led i visionen om, at fonden skal være aktivt engageret i pleje og bevaring af den danske natur, ejer og driver Bikubenfonden naturområdet Svanninge Bjerge på Sydfyn.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27

Relateret materiale