Gå til indhold
Bikubenfondens portrætserie Artistic Practice præsenterer koreograf Hilde Ingeborg Sandvold

Nyhed -

Bikubenfondens portrætserie Artistic Practice præsenterer koreograf Hilde Ingeborg Sandvold

Hilde Ingeborg Sandvold tænker koreografi ind i mange lag af det at være menneske: i det kognitive, i vejrtrækningen, i blikket og i måden, vores kød reagerer på i hver enkelt bevægelse, vi foretager. Hun vil gerne være bedre til at forstå, hvad det betyder at være en krop, og i Artistic Practice fortæller hun: ”It’s coming from a wish to feel my body, and to be able to control it, somehow. I just want to understand more clearly what it means to be a body and how being a body is shaping our trajectories.”

Det særligt kendetegnende for Sandvolds praksis er, at hun skaber forskellige typer af kroppe og tilstande på scenen. Hun arbejder på to niveauer, hvor hun først koreograferer og sætter form på kroppens bevægelser og efterfølgende tilfører en samfundsmæssig kontekst til koreografien. Disse to niveauer sætter hun sammen med ord for at konkretisere budskabet. Denne tilgang kom bl.a. til udtryk i forestillingen ”Grått” – et koreografisk værk om oplevelsen af stress. Forestillingen satte ord og bevægelse på følelsen af at mangle kontakt til kroppen, og hvordan stressen påvirker os fysisk og mentalt. Her blev publikum inviteret ind i et rum, hvor dansen og musikken blev flettet sammen med en intens selviagttagelse af en krop, der skal genfinde sin sammenhængskraft efter et stresssammenbrud.

Lovende kunstnerisk praksis

Bikubenfonden har udpeget Hilde Ingeborg Sandvold til fondens portrætfilmserie Artistic Practice, der udfolder lovende kunstneriske praksisser.

”Hilde Ingeborg Sandvolds koreografiske metoder er velformulerende og særegne. Hendes kunstneriske praksis som danser er kraftfuld, og som publikum blæses man omkuld af den fysiske kapacitet fra hendes krop. Hun er et ‘power house’ og har en stærk virtuos tilgang til dans og koreografi inspireret af bl.a. kampsportsteknikker. Som koreograf er Hilde en enestående kunstner, der ikke er bange for at arbejde humoristisk og bruge klicheer. Hun arbejder inden for en stram og klar ramme, der rummer både det absurde og det særegne, og som samtidig er kunstnerisk givende”, fortæller Mette Marcus, direktør i Bikubenfonden om hvorfor Hilde Sandvold er udvalgt som lovende kunstnerisk praksis.

Som en del af Artistic Practice har Hilde peget på en international profil til en koreografisk arbejdsdag på Bora Bora i Aarhus og til en samtale om hendes praksis. Hun valgte den schweiziske koreograf Philippe Saire, leder af Compagnie Philippe Saire, og en nøglespiller på den schweiziske moderne dansescene.

”Philippe og jeg havde en arbejdsdag sammen i studiet med et stærkt fagligt fokus. Her gennemgik vi ”Grått” i sin koreografiske opbygning samt talte de problemstillinger, jeg oplevede fra udviklingsprocessen, igennem. Philippes refleksioner og hans forståelse for de udfordringer, jeg oplever i mit koregrafiske arbejde, har bidraget til at ”Grått” er blevet stærkere i sit udtryk, og jeg har efterfølgende kunnet performe en – for mig – mere helstøbt version af stykket. Phillippe delte også ud af sin viden om, hvordan man kan opbygge en bæredygtig karriere, som jeg vil tage med videre i mit kommende arbejde som danser og koreograf,” fortæller Sandvold om mødet.

Se Artistic Practice med Hilde Ingeborg Sandvold her.

Om Hilde Ingeborg Sandvold

Hilde Ingeborg Sandvold er en norsk danser og koreograf med base i Danmark. Hun er uddannet ved Statens Scenekunstskole i 2013. Sandvold en af de mest efterspurgte dansere i det danske dansemiljø og har siden endt uddannelse arbejdet som danser for en række koreografer og kompagnier i både ind- og udland. Her kan blandt andre nævnes Ted Stoffer, David Zambrano, Edhem Jesenkovic, Wim Vandekeybus/Ultima Vez, Hofesh Shechter, Unusual Symptoms og Andreas Constantinou. Ydermere har hun haft langvarige samarbejder med Tina Tarpgaard, Kitt Johnson og Taneli Törmä.

Som koreograf har hun skabt en række soloværker, som hun har turneret med både nationalt og internationalt. Det gælder bl.a. “Greenpiece” og “Crossfade”, som begge blev produceret af Kitt Johnson/X-act samt “Just a stupid little piece/Girl on fire” og “Dans, for Satan”. Sidstnævnte blev opført på 16 scener i 11 lande samt valgt til at blive opført på de anerkendte dansefestivaler Aerowaves og ICE HOT Nordic Danceplatform 2018.

I 2019 skabte hun forestillingen ”Mother” i samarbejde med Corpus ved Det Kongelige Teater samt ”Shuffle Play” i 2021. Dog blev stykkets premiere aflyst grundet Covid-19. Senest har hun været aktuel med forestillingen ”Grått” på Bora Bora i Aarhus. Forestillingen kan opleves under CPH Stage 2022. Her skal Sandvold pitche forestillingen ind til internationale presenters med henblik på salg af hendes værk.

I den kommende tid kan Hilde Ingeborg Sandvold opleves som danser i projektet ”Utenforskap – psykisk helse” af NORA, National Og Regional Arena for DANS i Vestfold og Telemark (NO). Ydermere kan hun opleves i forestillingen ”the youtuber” af Noora Hannula (FI/DK) og i forestillingen ”Navy Blue” af Oona Doherty (IR). Fra august 2022 til oktober 2023 turnerer ”Navy Blue” på store scener i hele Europa – bl.a. på Théâtre National de Chaillot Paris og Sadlers Wells i London.

Som koreograf samarbejder Sandvold med den norske kunstner og musiker Kaja Haven om at opsætte forestillingen ”Shuffle Play” med premiere 2023/2024. Forestillingen co-produceres med Bora Bora og Dansehallerne.

Læs mere om Hilde Ingeborg Sandvold her: https://www.hildeisandvold.com

Om ARTISTIC PRACTICE

Artistic Practice er et person- og værknært filmportræt af en dansk praktiserende kunstner eller kunstnerduo med særligt lovende praksis og potentiale. Bikubenfonden stiller Artistic Practice til rådighed for kunstnerne som et led i en internationalisering af dansk kunst. Målet er at bidrage til at løfte og styrke kunstnernes synlighed i deres videre karriere.

Artistic Practice med Hilde Sandvold er produceret af Meeto Grevsen film for Bikubenfonden.


Kommende kunstnere i Artistic Practice-serien er:

Kunstnerisk leder af Black to Normal, Marie Lydie Nokouda
Billedkunstner Jens Settergren
Billedkunstner Marie Munk
Billedkunstner Linda Lamignan
Kunstnerduoen How to Kill a Dog
Scenograf Nathalie Mellbye
Instruktør Anja Behrens
Kunstner og scenograf Freya Sif Hestnes

Tidligere udgivelser i Artistic Practice-serien:

Billedkunstner Jakob Kudsk Steensen: https://vimeo.com/347042970
Kunstnerduoen Astrup og Bordorff: https://vimeo.com/392665773
Koreograf og formskaber Gunilla Lind: https://vimeo.com/402526925
Teaterinstruktør Sargun Oshana: https://vimeo.com/429552902
Billedkunstner Alexander Tillegreen: https://vimeo.com/623381857
Billedkunstner Hannibal Andersen: https://vimeo.com/593250249
Kunstner og koreograf Jules Fischer: https://vimeo.com/593256188
Scenograf, rum- og lyddesigner Ida Grarup: https://vimeo.com/669819239

Emner

Kategorier

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27