Gå til indhold
Bikubenfondens portrætserie Artistic Practice præsenterer Marie-Lydie Nokouda – kunstnerisk leder af 'Black To Normal'

Nyhed -

Bikubenfondens portrætserie Artistic Practice præsenterer Marie-Lydie Nokouda – kunstnerisk leder af 'Black To Normal'

In English below.

Marie-Lydie Nokouda skaber ny-afrodansk dramatik. Med et klart afsæt i den kunstneriske retning ‘afrofuturisme’ giver Nokouda med ’Black To Normal’ sit bud på, hvordan man kan gøre diversitet mainstream i dansk scenekunst.

Marie-Lydie Nokouda er initiativtager og leder af den nye kunstnerplatform ’Black To Normal’:
”Der skal være mangfoldighed og diversitet i alle faser af vores kunstneriske praksis og det er et arbejde, der skal være kontinuerligt. Jeg har savnet et fællesskab med andre kunstnere, der ligner mig i scenekunsten og det har altid fået mig til at tænke - hvorfor er der ikke flere som mig i vores branche? Med Black to Normal får jeg opfyldt det behov. Vores nye performative readings er et samlingspunkt for et begyndende fællesskab af afrodanske kunstnere og der er en klar stemning af, at det er forstærkende og en nødvendighed i branchen.”

Afrofuturisme som kunstnerisk praksis
Nokouda søger gennem afroturismen en æstetik og et arbejdsredskab, der kan flytte opfattelser. I marts 2022 mødtes hun med Ytasha L. Womack på Teater Grob i en samtale om kunstretningen afrofuturisme og Nokoudas kunstneriske praksis.

Se Artistic Practice med Marie-Lydie Nokouda her, inkl. klip fra samtalen med Ytasha L. Womack her.

Womack er forfatter og ledende ekspert i USA inden for afrofuturisme. Mødet mellem Nokouda og Womack forholder sig til de rum, der er for at fortælle andre historier, og havde til formål at bidrage med inspiration, sparring og internationalt netværk omkring Nokoudas arbejde med 'Black To Normal'.

Ytasha L. Womack om afrofuturisme:
"Our imagination has been hijacked by norms, by western and white norms, and creators of colour are not being exposed to their culture and possibilities because there is no platform for it – so afrofuturism is a way to find a place for stories that are untold. Afrofuturism is always in the future as we are always creating a future in time and space right now.”

Lovende kunstnerisk praksis
Marie-Lydie Nokouda er udpeget til Bikubenfondens Artistic Practice program for særligt lovende kunstneriske praksisser. Som en del af programmet arrangeres en interviewsalon, der undersøger den udvalgte kunstners særlige tilgang til kunsten og det potentiale praksissen indeholder. Kunstneren udvælger selv sin interviewpartner i forbindelse med salonen.

”Marie-Lydie Nokouda åbner nye rum i den danske scenekunst. Med Black To Normals kunstneriske undersøgelser, ønsker hun via intense skriveforløb at skabe et nyt scenekunstnerisk udtryk i Danmark: Den sceniske afrofuturisme. Det er den første kunstneriske platform i landet, der med ny dramatik arbejder målrettet på at opdyrke og synliggøre skjulte talenter blandt afrodanske kunstnere”, siger Mette Marcus, direktør i Bikubenfonden.

Om afrofuturisme
Afrofuturisme er en videnskabs- og historiefilosofisk kunstretning, der udforsker krydsfeltet mellem afrikansk diasporakultur og teknologi, science-fiction og utopier. Som kunstnerisk arbejdsmetode giver det mulighed for at forestille sig alternative afrokulturelle fremtidsbilleder. Marie-Lydie Nokouda bruger afrofuturismen som et arbejdsredskab og i sin arbejdsproces, der søger en æstetik, som kan rumme diversiteten i kunsten.

Om MARIE-LYDIE NOKOUDA:
Marie-Lydie Nokouda (f. 1981) er uddannet skuespiller fra Teaterskolen ved Aarhus Teater i 2013. Hun havde sin debut i forestillingen ’SNE’ på Husets Teater i 2014 og har siden haft roller i en række teaterforestillinger, heriblandt ’Katalog Over Kommende Katastrofer’, ’QUEENS’ og ’I Nat Kommer Krigen Hjem’. Hun medvirker i Netflix-serien ’Kastanjemanden’, og kunne i efteråret 2021 opleves på Husets Teater i forestillingen ’Mit Arbejde’.
I 2021 præsenterede Nokouda kunstnerplatformen 'Black To Normal', der med ’Afro To The Future’ på Teater Grob, skabte performative readings og ny-afrodansk dramatik iscenesat med afsæt i afrofuturismen. I anledningen af Dansk Teater 300 år vender 'Black To Normal' tilbage til Teater Grob den 25. og 26. november 2022 - under titlen “Holberg Goes Black”.

Om YTASHAL. WOMACK:
Ytasha L. Womack er en amerikansk prisvindende forfatter, filmskaber, uafhængig forsker og danseterapeut. Hun betragtes som USA’s førende ekspert i afrofuturisme og holder foredrag om dens anvendelser over hele verden. Hendes bog ’Afrofuturism: The World of Black Sci Fi and Fantasy Culture’ er normskabende og bruges aktivt verden over i undervisning på gymnasier og universiteter. Udgivelsen er blandt finalisterne til ’Nonfiction Locus Award’, som læsere af science fiction- og fantasymagasinet Locus årligt stemmer om.
Womack er instruktør af den afrofuturistiske dansefilm ’A Love Letter to the Ancestors From Chicago’ og er resident i ’Black Rock Senegal’ under ledelse af den berømte kunstner Kehinde Wiley. I 2019 var Womack i residency hos Kickstarter og var forfatter-in-residence hos Emerson College i Boston.
Som forfatter står Womack bag en række udgivelser på forskellige forlag, herunder tidsrejseserien ’Rayla Universe’ og den afrofuturistiske novelleserie ’A Spaceship in Bronzeville’. Hun er også forfatter til faglitteraturen med ’Post Black’ og ’Beats Rhymes and Life: What We Love and Hate About Hip Hop’. Endelig er hun aktuelt forfatter på forlaget Megascope, hvor hun skaber aftryk dedikeret til spekulativ fiktion i tegneserier, og hendes grafiske roman-epos ’BLAK KUBE’, illustreret af Tanna Tucker, debuterer i 2022.

Om ARTISTIC PRACTICE
Artistic Practice er et person- og værknært filmportræt af en dansk kunstner eller kunstnerduo med særlig lovende praksis og potentiale. Bikubenfonden stiller Artistic Practice til rådighed for kunstnerne som et led i en internationalisering af dansk kunst. Formålet er at bidrage til at løfte og styrke kunstnernes synlighed i deres videre karriere.

Artistic Practice med Marie-Lydie Nokouda er produceret af Meeto film for Bikubenfonden.

Kommende kunstnere i Artistic Practice-serien:

Billedkunstner Jens Settergren
Billedkunstner Marie Munk
Billedkunstner Linda Lamingnan
Kunstnerduoen How to Kill a Dog
Scenograf Nathalie Mellbye
Instruktør Anja Behrens
Scenograf og Kunstner Sif Freya Hestnes

Tidligere udgivelser i Artistic Practice-serien:

Emner

Kategorier

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97