Gå til indhold
Den Gamle By åbner et dansk-somalisk hjem

Nyhed -

Den Gamle By åbner et dansk-somalisk hjem

Fra 12. marts og et år frem kan gæster i Den Gamle By i Århus komme på besøg i et nutidigt somalisk hjem indrettet i tæt samarbejde med seks somaliske kvinder. Udstillingen er realiseret med støtte fra Bikubenfonden.

Da seks somaliske kvinder for et år siden henvendte sig til Den Gamle By var det i et ganske særligt ærinde. De ville gerne formidle en bid af Danmark, som de færreste kender til og give somaliere en stemme i fortællingen om deres del af Danmark. Da Den Gamle By i forvejen viser boligkultur fra 17-1800-tallet op til i dag, var det en kærkommen anledning til også at åbne en bolig, der næppe finder vej til noget boligmagasin eller tv-program.

”Overordnet har projektet især to formål. For det første at give Den Gamle Bys mange danske gæster muligheden for at besøge et somalisk hjem, hvor de vil kunne se og opleve, hvordan en stor gruppe nydanskere lever i et særligt kulturelt mix mellem somalisk og dansk kultur. For det andet er det vores ambition og forventning med dette initiativ at kunne tiltrække mange af de somaliere, som bor i Danmark. Vi håber, de vil blive glade gæster i Den Gamle By, og at de vil få indblik i det Danmark, som siden 1960’erne har foldet sig ud med velfærd, frisind, lighed mellem kønnene, ytringsfrihed, lav magtdistance osv, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Udstillingen består af en lille 3-værelses lejlighed på 2. sal. I forlængelse af lejligheden er der rum, hvor skærme og tekster formidler historien om somaliske indvandrere i Danmark, deres baggrund, tanker om fremtiden, sprog, identitet, uddannelse og tryghed.

En lokal historie med national betydning
Siden 2015, hvor gruppen af somaliske kvinder henvendte sig til Den Gamle By, har kvinderne fotodokumenteret en række somaliske hjem. Gennem samtaler med andre somaliere fik de et indblik i mangfoldigheden i boligindretning og hverdagsliv. Kvinderne har indsamlet møbler og andet indbo og købt nyt. I de seneste måneder har de desuden en gang om ugen lavet mad i lejlighedens køkken. Den praktiske brug har givet rummet en ekstra dimension i form af liv og duft til lejligheden.

”Den Gamle By er på én gang et nationalt museum og lokalmuseum for Aarhus. Vi rækker ud til lokale områder for at give beboerne en stemme i fortællingen om Aarhus. De somaliske kvinder har vi lært at kende i boligområdet Gellerup, hvor vi sammen med beboerne har dokumenteret og formidlet fortællinger fra et område i hastig forandring”, siger museumsinspektør Anneken Appel Laursen, der har været projektleder for indretningen af den somaliske lejlighed..

Kom på besøg
Den dansk-somaliske lejlighed er åben hver dag fra 12. marts i museets åbningstid.I weekenderne den 9.-10. april og den 16.-17. april kan gæster desuden møde nogle af de somaliske kvinder, der har taget initiativ til projektet. Her vil der være en række aktiviteter, som formidler forskellige sider af den somaliske kultur. Tanken er, at kvinderne jævnligt vil være til stede i udstillingen, så man kan få en god dialog på stedet.

Anderledes boliger
Den Gamle By har tidligere skabt hjem i samarbejde med mennesker, der repræsenterer en anderledes boligkultur.I 2012 indrettede en hjemløs mand sin bolig i samarbejde med museet. Mange gæster kiggede forbi i baggården, hvor det midlertidige hjem var placeret.I 2015 åbnede Den Gamle By et hjem for tyrkiske fremmedarbejdere, der i stort antal kom til Danmark for at arbejde i slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne. Mange grønlandske unge boede i samme periode i danske byer, mens de studerede. Museet har også genskabt en ung grønlandsk kvindes hjem.

Fakta og tal
- Der er i dag 19.700 somaliere og efterkommere i Danmark. Der er således tale om en af de større indvandrergrupper, som siden slutningen af 1980’erne er flygtet ud af Somalia og havnet i Danmark. 

- I Aarhus er der i dag 4.256 somaliere og efterkommere.

- Somalierne er den tredjestørste gruppe med anden etnisk baggrund end dansk, der bor i Aarhus.  

Emner

Kategorier

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Beck Vestergaard

Emilie Beck Vestergaard

Pressekontakt Digital redaktør Digital og visuel kommunikation 20 95 22 70
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Senior kommunikationskonsulent 31 78 59 27