Gå til indhold
Ny Kunstpodcast VISION: Skal statuer stå for evigt?

Nyhed -

Ny Kunstpodcast VISION: Skal statuer stå for evigt?

Lyt med i denne nye udgave af Kunstpodcast VISION, hvor betydningen af hvilke statuer og mindesmærker, vi møder i bybilledet, er i fokus. Hvilken fortælling skal stå til skue i det offentlige rum? Hvad er kunstens rolle og bidrag?

Billedkunstner Jeannette Ehlers er en af de kunstnere, der arbejder med den historiske fortid, som ikke har nogen betydelig plads i historiebøgerne eller i det offentlige rum. Jeannette Ehlers bearbejder gennem sine værker den dystre danske koloniale fortid med slavehandel som en del af fortællingen, og forsøger på den måde at skabe en stemme i samtiden, der beretter om den del af historien, vi ikke tidligere har præsenteret i det offentlige rum.

Vi har den seneste tid oplevet en markant samfundsdebat om, hvilken historiefortælling der ligger gemt i de mange monumenter og mindesmærker, der er placeret rundt omkring på torve og pladser. Særligt med vægt på, hvilke dele af historien, der ikke bliver fortalt.

Skal man lade statuerne stå for at kunne tale om det blik på samtiden, fra den tid, hvor statuen blev skabt? Eller skal man fjerne mindet? Er der brug for at tænke i nye måder at forme offentlige mindesmærker på? Og hvad betyder det, at samtalen om kunsten bliver en del af kunsten?

Oversete stemmer
I podcasten kan du bl.a. møde Jeannette Ehlers, der gennem sine offentlige værker bearbejder den dystre danske koloniale fortid med slavehandel som en del af fortællingen, der ikke er repræsenteret i hverken historiebøgerne eller det offentlige rum, og som samtidig sætter spot på den højaktuelle ex. Black Lives Matter-problematik.

- Alle de ting, der sker i verden lige nu, har rødder tilbage til Europas kolonisation af verden. Når jeg bruger historien, er det for at italesætte problematikker, vi kæmper med i dag [....] Og for at få en plads til de oversete stemmer og historier, siger Jeanette Ehlers.

Hør et stærkt panel debattere om denne kampplads, for at meninger kan brydes og de mange stemmer, der skal have ret i det offentlige rum. Men også hvordan skulpturen kan ses som en social interaktion mellem mennesker og bidrager til at finde fælles ståsteder.

I podcasten kan du høre Jeannette Ehlers (billedkunstner), Søren Taaning (billedkunstner, leder Dansk Talentakademi, Deep Forest Art Land – Skovsnogen), Mette Haakonsen (kunsthistoriker) og Stinna Toft (kunstfaglig chef Kunsten) sætte spot på problematikken og komme med deres forskellige perspektiver på, hvordan vi skaber et offentligt rum, som er i sync med nutiden, når der løbende sker forandringer i vores opfattelse af fortiden. Og hvordan kunstnere og deres værker kan bidrage til en demokratisk diskussion.

Lyt med og få kunsten sat i perspektiv:
Kunstpodcast Vision: Skal statuer stå for evigt?
https://podcast.bikubenfonden.dk/skal-statuer-sta-...

Podcasten er skabt på baggrund af Kunstsalon VISION på Viborg Kunsthal den 6. oktober 2020: Historien som kunstværk - erindring og erkendelse.

Tidligere udgivet i serien:
#1 Kollektivets skaberkraft – om at dele kagen i stedet for at spise den selv
https://podcast.bikubenfonden.dk/kollektivets-skaberkraft

#2 Kunst i offentlige rum – om når kunsten flytter ud iblandt os
https://podcast.bikubenfonden.dk/kunst-i-offentlige-rum

#3 Wunderkammer – om når videnskab og kunst går i partnerskab
https://podcast.bikubenfonden.dk/wunderkammeret

#4 Kunstens evne til påvirkning og forhandling – om kunstens evne til at påvirke samfundet 
https://podcast.bikubenfonden.dk/kunstens-evne-til-pavirkning-og

#5 Ude af samtiden – om ekstemporære tendenser i kunsten og opløsning af modsætninger 
https://podcast.bikubenfonden.dk/ude-af-samtiden

#6 Kvindeblik under konstruktion – om The Female Gaze, der udfordrer The Male Gaze – det mandlige begærs blik – som har domineret kunsthistorien
https://podcast.bikubenfonden.dk/kvindeblik-under-konstruktion

#7 Kan kunst skabe revolution? – om det kritiske, det aktivistiske og det dialogskabende teater i en post-demokratisk tid 
https://podcast.bikubenfonden.dk/kan-kunst-skabe-revolution

#8 Hvad kan Vestens demokratier lære af Kina? – omhvordan den vestlige verden kan lade sig inspirere af Kina, og hvordan kunsten kan udfordre fordomme og påvirke til forandring.
https://podcast.bikubenfonden.dk/hvad-kan-vestens-demokratier-laere

#9 Kunst og markedet. Hvor er kvinderne? – om en af kunstverdenens største problemstillinger; den kønsmæssige ubalance på kunstmarkedet, og hvordan vi åbner for et untapped marked af kvinder i kunsten.
https://podcast.bikubenfonden.dk/kunst-og-markedet-hvor-er-kvinderne

Følg med på https://podcast.bikubenfonden.dk/, på Facebook og på Instagram, eller abonner på Kunstpodcast VISION i iTunes og Podbean.

Om Bikubenfonden
I Bikubenfonden har vi særligt fokus på scenekunst og billedkunst. Inden for disse to områder arbejder vi med at nyskabe muligheder for professionelle kunstnere og kunstinstitutioner. Det gør vi blandt andet ved at styrke samtalen om kunsten. I Kunstpodcast VISION sættes kunsten i perspektiv og der inviteres til debat i kunstens univers, uanset hvor du befinder dig.

Podcastserien produceres af Munck Studios for Bikubenfonden.

Emner

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Beck Vestergaard

Emilie Beck Vestergaard

Pressekontakt Content Manager Visuel kommunikation 20 95 22 70
Karen Marstrand Mygind

Karen Marstrand Mygind

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet 31 58 43 74
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27