Nyhed -
Nye muligheder for Skanderborgs unge
Små handlinger kan gøre en stor forskel.
Det viser partnerskabet 'Giv et øjeblik', der har en ny tilgang til frivillighed. Via en app kan borgere i Skanderborg finde opgaver, der matcher deres tid og interesser, som gør en forskel for lokale unge i Skanderborg.
'Giv et øjeblik' blev lanceret i 2022 i et partnerskab mellem Skanderborg Kommune, KFUM’s Sociale Arbejde og Center for Digital Pædagogik.
Det kan lade sig gøre, bl.a. fordi den lokale virksomhed Enkotec, som er ejet af Bikubenfonden, bidrager med overskuddet fra virksomheden.
Drømme bliver til virkelighed
En af de unge er Mie, en ung kvinde fra Skanderborg, der drømte om en karriere inden for animationsbranchen.
Mies støtteperson, Susanne, kunne ikke hjælpe hende med den drøm, men gennem 'Giv Et Øjeblik' koblede hun Mie med frivillige kræfter, som åbnede dørene til animationsverdenen.
Bjarne, en lokal frivillig, brugte sine kontakter til at introducere Mie til sin nevø, Malte, som arbejder med 3D-animation.
Mødet førte til praktikophold og netværk i animationsbranchen – en oplevelse, der ændrede Mies selvopfattelse og gav hende mod til at forfølge sin drøm.
"Jeg har været bange for, om jeg ville passe ind i den verden, men efter en praktik fik jeg vist, at det gjorde jeg. Jeg var ikke til besvær overhovedet. De voksne ville åbenbart gerne lære fra sig. Det var rigtig fedt," fortæller Mie.
Frivillige som katalysator for forandring
Frivillige som Bjarne spiller en central rolle i at gøre drømme som Mies til virkelighed. Han understreger, hvordan små bidrag kan gøre en stor forskel:
"Jeg synes, det var rart at lukke nogle flere unge ind i arbejdet med teknologi. Det var givende at kunne hjælpe med at bygge bro til en branche, som kommunen ikke havde indblik i,"siger Bjarne.
Denne brobygning er netop, hvad 'Giv Et Øjeblik' handler om – at aktivere civilsamfundets ressourcer og frivillige kræfter til at supplere kommunens indsats og skabe muligheder for unge, der ellers kunne falde igennem systemet.
En fælles indsats med bredere perspektiver
Skanderborgs borgmester, Frands Fischer, roser samarbejdet og fremhæver den værdi, der opstår i mødet mellem fagprofessionelle og frivillige:
"Jeg lægger mærke til, at der er skabt et bånd mellem to, der begge vinder af det. Det er win-win. I de relationer kan vi som samfund meget mere, end vi som kommune kan alene. Det løfter opgaven på en måde, der ellers kan være svær for systemet alene."
Enkotec, som er ejet af Bikubenfonden, havde et ønske om at en del af deres overskud fremmede unges tilværelse i lige netop Skanderborg. Virksomheden har gennem årene vist, hvordan erhvervslivets engagement kan spille en nøglerolle i at styrke lokale unges muligheder.
En fremtid med håb og handling
Jakob Schjørring, direktør i Bikubenfonden, ser 'Giv Et Øjeblik' som en model, der kan inspirere andre kommuner og lokalsamfund:
"Skanderborg er blevet et lokalt laboratorium, hvor vi tester nye metoder og deler erfaringer. Det er en stor glæde at se, hvordan frivillige og fagprofessionelle sammen kan realisere unges drømme. Et samarbejde på tværs om unge er systemforandring i praksis. Jeg håber, vi kan udbrede denne model og skabe en større læringsplatform, der kan påvirke hele samfundet."
Mies historie er blot én blandt mange, men den illustrerer tydeligt, hvordan målrettede partnerskaber og lokal vilje kan skabe konkrete forandringer. 'Giv Et Øjeblik' fortsætter med at vokse og skabe nye muligheder for unge i Skanderborg – og med tiden måske også i resten af landet.
For mere information om initiativet 'Giv Et Øjeblik' og Bikubenfondens arbejde med systemforandring, kontakt: Socialchef, Jakob Schjørring, mail: jasc@bikubenfonden.dk tlf: +45 31263506