Gå til indhold
26 Årets Reumert-statuetter uddelt her til aften

Pressemeddelelse -

26 Årets Reumert-statuetter uddelt her til aften

Her til aften blev Årets Reumert uddelt for 17. gang, men det var første gang, at showet fandt sted i Skuespilhuset. Bikubenfonden havde bedt instruktørduoen Fix & Foxy, bestående af Tue Biering og Jeppe Kristensen i et samarbejde med scenografen Nicolaj Spangaa om at tage livtag med Årets Reumert.

Det havde de valgt at gøre ved at vende vrangen ud på prisuddelingen bl.a. ved at lade den foregå på bagscenen, hvor H.K.H. Kronprinsparret og godt 900 festklædte gæster fra dansk teater og scenekunst havde indfundet sig. Årets udgave af landets største scenekunstpris markerede samtidig afslutningen på teaterfestivalen CPH Stage og blev sendt live på DR K til seerne hjemme i stuerne.

Kirsten Dehlholm modtog Årets Hæderspris
Et af aftenens absolutte højdepunkter var uddelingen af Årets Hæderspris. Prisen gik i år til en af dansk teaters mest visionære og internationalt orienterede skikkelser: Instruktøren, scenografen, scenekunstudvikleren og kunstnerisk leder af Hotel Pro Forma: Kirsten Dehlholm. Prisen blev motiveret og overrakt af Bikubenfondens direktør Søren Kaare-Andersen, som i sin motiveringstale bl.a. sagde:

"Modtageren af Årets Hæderspris er en suveræn billedmager, en opdagelses-rejsende i tid og rum - på tværs af kunstarterne. Instruktøren Kirsten Dehlholm har gennem snart 40 år stået som en original fornyer af scenekunsten, først med Billedstofteatret og siden 1985 med Hotel Pro Forma. Den danske performancedronning har en lige så skarp fornemmelse for form, som der er knald på hendes røde hår. Hun giver os nye øjne at se teater med."

Kirsten Dehlholm er den tredje instruktør som modtager Årets Hæderspris efter Nikolaj Cederholm og Klaus Hoffmeyer. De øvrige modtagere er skuespillerne Henning Jensen, Lars Mikkelsen, Jytte Abildstrøm, Bodil Udsen, Ghita Nørby, Kirsten Olesen, Karen-Lise Mynster, Preben Kristensen og Jørgen Reenberg, operasangerne Lisbeth Balslev og Stig Fogh Andersen, balletdanserne Nikolaj Hübbe, Thomas Lund og Silja Schandorff samt koreografen Tim Rushton.

Beton på Aalborg Teater kåret som Årets Forestilling
Der blev i alt uddelt 26 priser her til aften inkl. ti talentpriser. For første gang siden 2001 modtog Aalborg Teater Årets Forestilling for Beton. Samme forestilling løb også med prisen for Årets Dramatiker til Thomas Markmann. Hos skuespillerne løb Karen-Lise Mynster for tredje gang i karrieren med prisen for Årets Kvindelige Hovedrolle for sin anmelderroste præstation i Det der er på Husets Teater, mens Olaf Johannessen kronede en fantastisk sæson med at indkassere sin første Reumert-statuette, da han hjemtog prisen for Årets Mandlige Hovedrolle for sine præstationer i Samtale før døden på Betty Nansen Teatret, Mefisto på Betty Nansen Teatret og Heksejagt på Det Kongelige Teater.

I birollekategorierne modtog både Anders Hove og Hanne Uldal prisen for første gang, og begge for præstationer på Det Kongelige Teater, Anders Hove i Den som falder og Hanne Uldal i musicalen Cabaret.

Hæder til Kaspar Rostrup og Elisa Kragerup
Den 17. udgave af Årets Reumert blev også en triumf for to af dansk teaters mest toneangivende instruktører gennem årtier. I kategorien Årets Instruktør modtog Kaspar Rostrup prisen for sin iscenesættelse af Glasmenageriet på Folketeatret, og i kategorien Årets Opera gik prisen til Den Fynske Operas Andre Bygninger, iscenesat af den herboende argentinske instruktør Daniel Bohr.

Et stortalent med knap så mange år i bagagen er Elisa Kragerup, som har iscenesat Tove! Tove! Tove!, der modtog prisen for Årets Musikteater. Dermed bliver hun ved med at slå Reumert-rekorder og har i en alder af blot 35 år allerede vundet prisen for Årets Instruktør to gange og har yderligere iscenesat Årets Forestilling i alt tre gange og nu også Årets Musikteater to gange.

I de øvrige kategorier var der priser til sangeren Johan Reuter for operaen Saul og David på Det Kongelige Teater, danseren Kitt Johnson for Post No Bills af hendes eget selskab X-act, scenograferne Torden & Lynild for Amandaværelset af Eventministeriet på Det Kongelige Teater, børneteaterforestillingen Tivoli af Teater Nordkraft og balletforestillingen I føling af Corpus og Sort/Hvid på Det Kongelige Teater.

Ti talenter hyldet i salen
I forlængelse af Bikubenfondens særlige fokus på unge, kunstneriske talenter, havde fonden for andet år i træk valgt at offentliggøre årets ti talentpriser på forhånd – blandt andet ved at lade DRK bringe portrætter af dem i ugerne op til prisuddelingen. Under aftenens show blev årets ti talenter også hyldet på scenen. I år blev der uddelt priser til én sanger, tre scenografer, én dramatiker og fem skuespillere. De ti talenter er:

  • Sanger Cornelia Beskow for Rosenkavaleren og Lady Macbeth fra Mtsensk, Det Kongelige Teater. Cornelia Beskow er uddannet fra Operaakademiet 2012 og Operahögskolan i Stockholm på masterprogrammet i foråret 2015.
  • Scenograf Laura Rasmussen for Umælende kræ, Svalegangen. Laura Rasmussen er uddannet fra Staatliche Akademie der Bildenden Künste i Stuttgart i 2012.
  • Skuespiller Magnus Bruun for Fiaskomonologerne, Teater Momentum. Magnus Bruun er uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole i Odense i 2014.
  • Scenograf Julian Toldam Juhlin for Som var det i går, Riddersalen. Julian Toldam Juhlin er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole 2014.
  • Dramatiker Henrik Szklany for 839 dage, BaggårdTeatret og Altid for AaB, Aalborg Teater. Henrik Szklany er uddannet fra Dramatikeruddannelsen ved Aarhus Teater i 2013.
  • Skuespiller Ena Spottag i Glasmenageriet, Folketeatret. Ena Spottag er uddannet fra Skuespilleruddannelsen ved Aarhus Teater i 2014.
  • Skuespiller Nanna Cecilie Bang for Folkeskolereformen, Mungo Park Kolding. Nanna Cecilie Bang er uddannet fra Skuespilleruddannelsen ved Aarhus Teater i 2014.
  • Skuespiller Sicilia Gadborg Høegh for Glasbobler, Aarhus Teater. Sicilia Gadborg Høegh er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2013.
  • Scenograf Karin Gille for Ottone in Villa, Concerto Copenhagen. Karin Gille er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2013.
  • Skuespiller Josephine Park for Som i himlen, Teatret og Teater O. Josephine Park er uddannet fra Skuespilleruddannelsen ved Aarhus Teater i 2014.

Reumert-uddeling på vrangen
Aftenens prisuddeling på Skuespilhusets bagscene blev skabt af instruktørduoen Fix & Foxy, bestående af Tue Biering og Jeppe Kristensen i et samarbejde med scenografen Nicolaj Spangaa. Sammen med de tre værter, skuespillerne Sigrid Husjord, Kristoffer Fabricius og Troels Thorsen, valgte det kreative hold at vende prisuddelingen på vrangen og i bogstavelig forstand at invitere publikum med bag scenen på teatret. Der var gang i musik, farver og konfetti hele aftenen lige fra modtagelsen af gæsterne i Skuespilhusets bagindgang til den festlige finale med fællesdans på scenen.

Det var holdets erklærede ambition at fejre scenekunsten som helhed – ikke blot aftenens prismodtagere, men også alle de øvrige nominerede og virkelighedens teaterpublikum. De ønskede at genopfinde prisuddelingsformatet fra bunden og skabe en markant anderledes og nærværende prisuddeling i øjenhøjde med såvel scenekunstbranchen som publikum. Eksempelvis havde de inviteret en mand på scenen, som var kommet sig over en depression ved at se 130 teaterforestillinger om året, en pige på 10 år, der drømmer om at blive skuespiller, en journalist, der giver sit kontorliv mening ved at opsøge bloddryppende operaer samt en række af de nominerede kunstnere for på denne måde at skabe en festlig aften for alle – også dem, der ikke modtog en Reumert-statuette.

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden er en uafhængig, erhvervsdrivende fond, der uddeler midler fra fondens afkast og formue til gavn for samfundet, primært inden for kultur og sociale formål.

Udover at uddele midler til projekter inden for kultur og sociale formål, udvikler Bikubenfonden også egne projekter, herunder prisuddelingerne Årets Reumert, Kronprinsparrets Priser og  Udstillingsprisen Vision. Som led i visionen om, at fonden skal være aktivt engageret i pleje og bevaring af den danske natur, ejer og driver Bikubenfonden naturområdet Svanninge Bjerge på Sydfyn.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27

Relateret materiale