Gå til indhold
AKK – Almene Kunstklubber: ”Vi vil engagere almene beboere i nye kunstfællesskaber og forskyde magten på den danske kunstscene”

Pressemeddelelse -

AKK – Almene Kunstklubber: ”Vi vil engagere almene beboere i nye kunstfællesskaber og forskyde magten på den danske kunstscene”

AKK – Almene Kunstklubber modtager Udstillingsprisen Vision 2024 for deres nyskabende ambition om at gøre beboere i almene boligområder til centrale aktører på den danske kunstscene. AKK vil som nyt landsdækkende netværk organisere seks kunstklubber i almene boligområder over hele Danmark og præsentere kunst der, hvor mennesker bor og lever.

Ideen om at skabe AKK udspringer fra kunstklubben Til Vægs i AKB København, Lundtoftegade, og AKK vil over de næste måneder og år organisere nye og etablerede kunstklubber i almene boligområder i Taastrup, Holstebro, Valby, Helsingør og Gellerup i Aarhus.

Målsætningen er at skabe aktiviteter og fællesskab omkring kunsten gennem et stærkt, lokalt engagement i de almene boligområder. Indsatsen vil fremme initiativer udenfor den etablerede kunstscene og samtidig gøre samtidskunsten tilgængelig for flere – og flere forskellige – mennesker.

”Vi ønsker at skabe forandringer gennem kunst. Derfor er vores vision at gøre almene beboere til centrale aktører på den danske kunstscene. Sammen med vores partnere i hele landet, rykker vi kunsten ud af institutionerne og ind i boligområderne, hvor vi giver beboere og kunstklubber absolut selvbestemmelse. Vi vil demokratisere kuratering og formidling, så kunst bliver en del af hverdagslivet i de almene boligområder,” siger Søren-Emil Schütt og Marie Finsten Jensen, der er stiftere og sekretariatsledere i AKK.

Kunst i flere menneskers liv
Indsatsens nyskabelse ligger særligt i den praksis og metode, som AKK benytter til at få brudt med eksisterende barrierer, så mødet med kunst bliver nærværende i flere menneskers liv. Organisationen spejler de almene boligers demokratiske organisering, hvor de involverede kunstklubbers selvbestemmelse og deltagelse bliver afgørende for at kunsten kan gøre en forskel for flere mennesker og vores samfund.

AKK bygger bro mellem beboere, etablerede kunstinstitutioner, kommuner, civilsamfund, kunstnere, kunstformidlere, boligsociale helhedsplaner og en gruppe af erfarne vejledere, der kan bidrage med at opbygge de almene kunstklubber og skabe lokalt engagement.

Kunstklubberne vil præsentere og facilitere kunstmøder gennem udstillingsskærme, performances, lydkunst, kunstture og andre aktiviteter. Det er forventningen, at der igennem de seks kunstklubber vil foregå mere end 100 udstillingsaktiviteter i de kommende år.

Kunstklubberne vil bryde med stigmatiseringen af de almene boligområder
AKK tror på, at kunstverdenen kan lære noget af de almene boligområders diversitet og sociale ansvarlighed samt kultur for demokratisk organisering og inddragelse. Samtidig kan kunsten skabe nye rum for social, kulturel og politisk deltagelse i de almene boligområder og bringe nye stemmer frem.

Derfor er det også AKKs ambition, at kunsten kan medskabe fællesskaber, der understøtter boligområderne i at rykke sig fri af den stigmatisering, som områderne og beboerne indimellem pålægges af medier, politikere og meningsdannere.

Samtidig er indsatsen en undersøgelse af, hvad samtidskunst kan gøre for almene boligområder, og hvad det almene kan gøre for kunsten – gennem en løbende vidensopsamling og udfoldelse af begrebet ”almen kunst”. Følg med i udviklingen af AKK – Almene Kunstklubber her.

10 år med Udstillingsprisen Vision
Det er 10. gang, at Bikubenfonden uddeler Udstillingsprisen Vision. Den gives til en nyskabende udstillingsidé, der har billedkunsten i centrum og som bidrager til at udvikle kunstfeltet og samfundet gennem nye kunstmøder. Prismodtageren gives op til fem millioner kroner.

---------

JURYENS MOTIVATION, 2024
AKK – Almene Kunstklubbers ambition om at gøre almene beboere til centrale aktører på kunstscenen er nyskabende, fordi AKK bringer lokale, menneskelige ressourcer i front i udbredelsen af samtidskunsten.

AKK udfordrer samtidig eksisterende fortællinger om, hvad kunstens rolle kan være, og hvem der har indflydelse og ret til at kuratere. Det er en stor styrke, at indsatsen baseres på ønsker fra lokale beboere gennem engagerende og deltagende processer, som også kan udspille sig i hverdagslivet – og med kunstnere og vejledere, hvis praksis og erfaring kan indgå i inddragende og engagerende processer.

Der er tale om en på én gang progressiv, diskret og bæredygtig tilgang, der kan føre til varige forandringer i kunstlivet og i menneskers møde med kunst. Det kan inspirere kunstens etablerede institutioner til at gå nye veje, og samle aktører på tværs af samfundet om en fælles sag for kunsten, særligt i vores offentlige rum.

AKK revitaliserer både kunstens betydning i samfundet og kernetænkningen i det danske foreningsliv, når de prioriterer og organiserer kunstens fællesskaber og menneskers beslutningskraft i de almene boligområder.

AKK – ALMENE KUNSTKLUBBER
Søren-Emil Schütt er stiftende sekretariatsleder for AKK. Han er beboer i AKB København, Lundtoftegade og stiftede i 2016 Til Vægs, der blandt andet er udgangspunktet for skabelsen af AKK.

Han er desuden forperson for tidsskriftet Social Kritik, næstformand for Boligselskabet AKB København og har en kandidatgrad i pædagogisk filosofi fra Aarhus Universitet. Søren-Emil har i sin praksis længe haft fokus på krydsfeltet mellem kunstmiljøet, socialt arbejde og aktivisme samt almen boligpolitik og lokal organisering.

Marie Finsten Jensen er stiftende sekretariatsleder for AKK. Hun er bestyrelsesmedlem i Til Vægs og har blandt andet arbejdet på Det Kongelige Bibliotek, Gammel Strand og Kunsthal 44 Møen.

Hun har en ph.d. fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet, der omhandler Kunstforeningen Gammel Strands særlige demokratiske og kollektive foreningskonstruktion. Marie har således både et praktisk og videnskabeligt fokus på samtidskunstens historiske og aktuelle organisering i Danmark, herunder samspillet med civilsamfundet og med fokus på magtstrukturer, adgangsforhold og økonomi.

AKKs nystiftede bestyrelse udgøres af Haena Laura Na Blankholm, Mads Due Hansen, Ibrahim El Hassan, Farhiya Khalid, Aske Tybirk Kvist, Marie Northroup, Annette Skov, Fatma Tounsi og Adam Veng.

SEKS ALMENE KUNSTKLUBBER
Til Vægs i det almene boligområde AKB København, Lundtoftegade har siden 2016 forenet kunstnerisk, kuratorisk, bypolitisk og socialt arbejde. Deres metode er udgangspunktet for det nye landsdækkende netværk af almene kunstklubber, der skal skabe forandring gennem nye møder med kunsten.

Til Vægs har kurateret mere end 40 midlertidige udstillinger, har et lokalt kunstråd, 100 børn har ”gået til kunst” i samarbejde med Copenhagen Contemporary og NørrebroByggerne og syv opgange er udsmykket med samtidskunst. Til Vægs har også medvirket i anlæggelsen af Københavns største permahave og været medskaber af et kulturelt og socialøkonomisk erhvervshus.

I tillæg Til Vægs understøtter AKK udviklingen af fem nye almene kunstklubber med udgangspunkt i eksisterende initiativer og med lokale beboere som kerneaktører. De fem nye kunstklubber er:

Taastrupgaard Kunstklub i AKB Taastrupgaard, Høje Taastrup
Holstebro Kunstklub i Nørreland, Holstebro
Folehaven Kunstklub i 3B Folehaven, Valby, København
Helsingør Kunstklub i Vapnagaard, Nøjsomhed og Nordvest, Helsingør
Gellerup Kunstklub i Brabrand Boligselskab, Aarhus

Der bor samlet set cirka 20.000 beboere i de boligforeninger, hvor AKK engagerer sig. Kunstklubbernes aktiviteter vil også være tilgængelige for alle andre med fokus på de omkringliggende byområder og således skabe forbindelseslinjerne mellem boligområderne og deres omverden.

SAMARBEJDSPARTNERE
AKK har samlet en fælles ressource af mere end 40 danske og internationale kunstnere og kunstnergrupper, samt 14 vejledere med erfaring fra kunst, boligpolitik, socialt arbejde, almene boligområder, journalistik, foreningsliv, aktivisme, antropologi med mere, der vil bidrage med at opstarte og udvikle kunstklubberne. Blandt vejlederne er kuratorerne Louise Lassen Iversen, Til Vægs, Ulrika Flink, Konsthall C, Stockholm, og Giovanna Esposito Yussef, Museum of Impossible Form, Helsinki.

JURYEN, 2024
Gitte Ørskou – direktør, Moderna Museet
Hannah Heilmann – billedkunstner, kunsthistoriker og lektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi
Sigrid Bennike – scenograf og direktør for designbureauet Torden & Lynild
Jonas Snedevind Nielsen – arkitekt og medstifter af tegnestuen Perspektiv
Pernille Albrethsen – København-redaktør for det skandinaviske Kunstkritikk og kritiker på Weekendavisen
Dina Vester Feilberg – kunstchef, Bikubenfonden

TIDLIGERE MODTAGERE AF UDSTILLINGSPRISEN VISION
2023: Kuratorerne Katarina Stenbeck og Carla Zaccagnini med roda - soft water on hard stone.
2022: Laboratoriet for Æstetik og Økologi med Hosting Lands. Between the Ruin, the Field and the Forest.
2021: Copenhagen Contemporary med Yet, it Moves!
2020: Kunsthal Rønnebæksholm med Soil. Sickness. Society.
2019: Aarhus Kunsthal med Go Extreme.
2018: KUNSTEN. Museum of Modern Art Aalborg med Work it Out!
2017: Esbjerg Kunstmuseum med Wunderkammer.
2016: Performancegruppen Sisters Hope og Den Frie med Sisters Academy – The Boarding School.
2015: Medicinsk Museion med udstillingsprojektet Mind the Gut.

UDSTILLINGSPRISEN VISION
Med Udstillingsprisen Vision indbyder Bikubenfonden hvert år museer, kunsthaller, uafhængige kuratorer og andre udstillingsaktører til at få realiseret et visionært udstillingskoncept med samtidig relevans. En jury, bestående af fagfolk fra relevante brancher, vurderer alle indkomne idéoplæg. Prismodtageren modtager udviklingsressourcer og gives desuden op til fem millioner kroner til realisering af udstillingen.

Læs mere på Udstillingsprisen Vision.

MERE INFORMATION
Jeppe Bo Rasmussen, tlf.: +45 24401897, jbr@bikubenfonden.dk
Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet, Bikubenfonden

Emner


Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.

Kontakt

Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97