Gå til indhold
Antallet af unge hjemløse stiger. Bredt samarbejde skal knække kurven.

Pressemeddelelse -

Antallet af unge hjemløse stiger. Bredt samarbejde skal knække kurven.

Antallet af unge hjemløse er steget med 80% fra 2009 til 2013. Men hvordan ændres udsatte unges livsbaner? Hvordan får vi flere i bolig og job?

En ny analyse lavet af SPUK for Bikubenfonden, Realdania, Københavns Kommune og Helsefonden siger, at løsningerne på hjemløshed skal findes på tværs af sektorer. Ikke i flere individuelle tilbud.

Men dem, det hele handler om, skal også inddrages. Det sker torsdag på Folkemødet, hvor unge ramt af hjemløseproblematikker sammen med offentlige, private og civilsamfundsaktører bringer “Unge hjemløse på banen”.

Socialborgmester i København, Jesper Christensen, sidder med i panelet. Han peger netop på samarbejdet med private og frivillige, som en forudsætning for at skabe varige løsninger.

”Hjemløshed er et meget komplekst problem, som vi i kommunen ikke kan løse alene. Vi er kommet langt med nye metoder og tankegange, men hvis vi skal ændre grundvilkårene for unge hjemløse, skal vi blive bedre til at samarbejde med virksomheder, frivillige og private. Derfor er vi meget glade for samarbejdet med fondene, NGO’erne, virksomhederne og de unge selv. På Folkemødet inviterer vi endnu flere med”.

Og behovet er der. For mens antallet af unge hjemløse er steget, er antallet af billige boliger med en husleje under 3.000 kr. faldet med 55% i Københavns Kommune (2007-2013). Mens de unge der er ramt af hjemløshed venter på at få anvist en bolig via den sociale bolighenvisning er muligheden typisk et herberg. En herbergsplads er en dyr løsning, men det kan også være en svær løsning for den unge. 50% af unge ramt af hjemløshed er tidligere anbragte børn med psykiske problemer eller misbrug. På herberget er risikoen for at fortsætte i uhensigtsmæssige livsstrategier større, end hvis den enkelte får mulighed for at være en del af nye fællesskaber på arbejdspladsen og i fritiden.

Efter boligen peger analysen fra SPUK på unges jobmuligheder, som det mest centrale. ”Gennem en tilknytning til en virksomhed, der stiller overskuelige og realistiske krav til de unge, får de et ansvar tilbage, som også kan smitte af på deres evne til i øvrigt at kunne håndtere deres hverdagsliv” (SPUK: ”Forslag til pejlemærker og indsatsområder; Unge ramt af hjemløshed”)

Uanset om det handler om job eller bolig, er der brug for en indsats på tværs af sektorer. Derfor skyder Bikubenfonden, Realdania og Københavns Kommune Folkemødet i gang ved at invitere unge hjemløse og aktører på det sociale område til fodboldkamp og debat om samskabelse på tværs af siloer. Spiller du med?

Det gør bl.a. Ilona Gondesen, der selv er tidligere hjemløs, Lars Vester Pedersen, redningsdirektør i Falck, Jesper Christensen, Socialborgmester i Københavns Kommune, Noemi Katznelson, leder af Center for Ungdomsforskning, Søren Kaare-Andersen, direktør i Bikubenfonden, Per Schulze, programchef i Realdania, Anders Folmer Buhelt, sekretariatsleder i Ungdommens Røde Kors samt en række andre offentlige, private og civilsamfundsaktører.

Dato:

Torsdag d. 11. juni 2015

Program:

14.00-16.00 Ombold afholder fodboldturnering med udsatte unge

15.00-16.00 Workshops vedr. hhv job og bolig (hjemløse, private, offentlige og NGO arbejder)

16.00-17.00 Debatten: Unge hjemløse på banen. Spiller du med?

17.00-18.00 Fodboldkamp og netværksarrangement

Sted:

Kongeskærskolens gård (A13)

Arrangører:

Bikubenfonden, Realdania, Københavns Kommune


For yderligere information kontakt:

Trine Gammelgaard, kommunikationschef i Bikubenfonden, tlf.: 33 77 93 81

Jesper Nissen, pressekonsulent i Københavns Kommune, tlf.: 24 76 54 16

Pia Møller Munksgaard, pressechef i Realdania, tel.: 29 69 52 49

Stine Grønkjær, projektleder og moderator, tel.: 26 83 39 16

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden er en uafhængig, erhvervsdrivende fond, der uddeler midler fra fondens afkast og formue til gavn for samfundet, primært inden for kultur og sociale formål.

Udover at uddele midler til projekter inden for kultur og sociale formål, udvikler Bikubenfonden også egne projekter, herunder prisuddelingerne Årets Reumert, Kronprinsparrets Priser og  Udstillingsprisen Vision. Som led i visionen om, at fonden skal være aktivt engageret i pleje og bevaring af den danske natur, ejer og driver Bikubenfonden naturområdet Svanninge Bjerge på Sydfyn.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Beck Vestergaard

Emilie Beck Vestergaard

Pressekontakt Content Manager Visuel kommunikation 20 95 22 70
Karen Marstrand Mygind

Karen Marstrand Mygind

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet 31 58 43 74
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27