Pressemeddelelse -
Artistic Practice med billedkunstner Marie Munk: ”Menneskets kødelige biologi er udfordret”
Marie Munks kunstneriske praksis og totalinstallationer centrerer sig om det sted, hvor menneskekroppen møder fremtidens teknologi. Med silikone som materiale og metafor for vores kød og blod undersøger hun, hvad der biologisk definerer os som mennesker i en ukendt fremtid.
Otte fostre i kunstige livmoder-maskiner, der fuldender graviditeten og gror babyer uden for menneskekroppen.
En gigantisk, oppustelig moderkage med pulserende blodkar og fugtige hinder, som forbinder mennesker gennem en fælles oplevelse af at være en kødelig krop i en teknologisk verden.
En transformeret barokbygning, der er omdannet til et kødeligt datacenter – fyldt med livgivende og omsorgsfulde navlestrenge. Et værk, der både refererer til science fiction og nutidig spiritualitet, og stiller de besøgende over for en surrealistisk vision, hvor moderne mennesker er smeltet sammen med teknologien.
”Vi lever allerede i en form for ikke-human verden og hver dag skabes der nye teknologier, som sætter store spørgsmålstegn ved, hvad der rent faktisk definerer os som mennesker. Hvad gør man med sin krop i en dybt teknologisk verden, hvor udviklingen konstant udfordrer vores kødelige biologi?”, spørger Marie Munk.
Hun skaber aparte og superkropslige totalinstallationer, hvor skulptur, bevægelse, lyd og interaktion mødes. Værkerne prikker til vores forståelse af mennesket i en tid hvor digitale universer, teknologisk innovation og krav om effektivitet karakteriserer vores adfærd og kroppe.
Se den nye film ”Artistic Practice med Marie Munk” her.
Kødfulde monumenter i silikone
Med et “uncanny” visuelt sprog diagnosticerer Marie Munk vores samfund gennem vores forhold til kroppen.
Den syntetiske silikone benytter hun til at skabe abstrakte kropslige surrogater, der på en og samme tid er kropsligt tiltrækkende og æstetisk frastødende. Som publikum bliver vi konfronteret med vores kropslige ambivalens, når vi rent fysisk interagerer med kroppens indre materiale, som vi ellers normalt afviser som ulækkert.
Vi bliver mindet om, at vi alle kød og blod, vokset ud af moderens indre, mens vi samtidig inviteres ind i interaktive rum og kan opleve os selv stå midt i nye kunstige og organiske livsformer.
Fantasifulde og afskyelige fremtidsscenarier
De kødfulde værker kan du også opleve i den nye film, hvor Marie Munk i juni 2022 på Kunsthal Charlottenborg mødtes med Hendrik Folkerts, der er kurator for international samtidskunst ved Moderna Museet, Stockholm:
”Marie Munk approaches space as something that is inherently physical, living, moving, and breathing - akin to a human body. In that, she shifts the terms of engagement of how our own bodies exist in the spaces and installations she creates, suggesting technology as one possible interface with the tender tissue of the flesh. At once critical and optimistic about how technology affects us, Munk leaves us with an uncanny sensation that we’re already in the belly of this monster. Perhaps chewing away at the monster - from the inside”, sigerHendrik Folkerts.
Marie Munks alternative virkeligheder, der balancerer mellem det fantasifulde og det afskyelige skaber hypotetiske fremtidsscenarier, som sætter spørgsmålstegn ved aktuelle tendenser i samfundet. Blandt andet derfor er hun udvalgt til Bikubenfondens ”Artistic Practice” for særligt lovende kunstneriske praksisser.
”Marie Munks kunst bevæger sig i en spekulativ fremtid, der på urovækkende vis rammer direkte ind i vores samtid. Hun har en enestående æstetik, som udfordrer vores opfattelse af krop og kødelig substans. Det sansemættede univers kombineret med digitaliseringens tilsyneladende dehumanisering tvinger os til at spørge os selv, om vi allerede eksisterer i en fremtid, hvor vi er hinsides homo-sapiens”, siger Mette Marcus, direktør i Bikubenfonden.
Se den nye film ”Artistic Practice med Marie Munk” her.
Om Marie Munk
Marie Munk (f. 1988) bor og arbejder i København. Hun modtog sin MA - Mixed Media fra Royal College of Art i London i 2016. Hun er en tværfaglig kunstner, der arbejder med skulptur, installation, video og performance, og udstiller verden over, både solo samt i samarbejde med kunstner Stine Deja.
Marie Munk er modtog i 2022 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. I 2020 modtog hun Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Talentpris.
I 2022 har Marie Munk haft en solo-udstilling på Gl. Holtegaard i Danmark. Hun har ligeledes i 2022 udstillet på Roskilde Festival og Grasp Festival, og har sammen med Stine Deja, udstillet i forhallen i Politikens Hus.
Marie Munk er tilknyttet Alba Gallery i Wien.
Aktuelle og fremtidige udstillinger
22. oktober, 2022 - 19. marts, 2023: Gruppeudstilling, Kristianstads Konsthall, Kristianstad, Sverige.
9. - 13. november, 2022: Touch Me Baby, The Bomb Factory, London.
Januar - marts, 2023: Synthetic Seduction, duoudstilling med Stine Deja, Kongegaarden, Korsør.
Sommer, 2023: Gruppeudstilling, Fuglsang Kunstmuseum, Lolland.
December, 2023 - februar, 2024: Gruppeudstilling, Multitude and Singularity, Le Bicolore of La Maison du Danemark (in the context of the Nemo Biennale), Paris, Frankrig.
Centrale værker
PLACENTA, 2022
BIG ENERGY, 2022
Divine Desires, 2022 (med Stine Deja)
Cable-to-Cradle, 2020
Great Pets, 2019
Synthetic Seduction, 2018 (med Stine Deja)
Læs mere om Marie Munks kunstnerskab her.
Om Hendrik Folkerts
Hendrik Folkerts (M.A., kunsthistoriker, Amsterdam Universitet) er kurator for international samtidskunst ved Moderna Museet, Stockholm. Han har ofte fokuseret sin kuratorpraksis inden for felter såsom feminisme, queer og det antikoloniale.
Folkerts har tidligere haft stilling som Curator of Modern and Contemporary Art ved Art Institute of Chicago (2017-2022); som kurator ved documenta 14, Kassel/Athen (2014-2017); som kurator for performance, film og diskursive programmer på Stedelijk Museum, Amsterdam (2010-2015); og som koordinator for kuratorprogrammet på De Appel kunstcenter, Amsterdam (2009-2011).
Om Artistic Practice
Artistic Practice er et person- og værknært filmportræt af en dansk kunstner, kunstnerduo eller gruppe med særlig lovende praksis og potentiale. Bikubenfonden stiller Artistic Practice til rådighed for kunstnerne som et led i en internationalisering af dansk kunst. Formålet er at bidrage til at løfte og styrke kunstnernes synlighed i deres videre karriere.
Artistic Practice med Marie Munk er produceret af Mads Hoppe Film for Bikubenfonden.
Læs mere om Artistic Practice her.
Read the English version here.
Kommende kunstnere i Artistic Practice-serien:
Billedkunstner Linda Lamingnan
Scenograf Nathalie Mellbye
Instruktør Anja Behrens
Scenograf og kunstner Sif Freya Hestnes
Billedkunstner Jessie Kleemann
Billedkunstner Kristoffer Akselbo
Billedkunstner Hannah Heilmann
Tidligere udgivelser i Artistic Practice-serien
Billedkunstner Jens Settergren
Artiststudio HOW TO KILL A DOG
Kunstnerisk leder Marie-Lydie Nokouda
Billedkunstner Jakob Kudsk Steensen
Kunstnerduoen Astrup og Bordorff
Koreograf og formskaber Gunilla Lind
Teaterinstruktør Sargun Oshana
Billedkunstner Alexander Tillegreen
Billedkunstner Hannibal Andersen
Kunstner og koreograf Jules Fischer
Koreograf Hilde I. Sandvold
Scenograf og Kostumedesigner Ida Grarup
Mere Information
Jeppe Bo Rasmussen, tlf.: +45 24401897, jbr@bikubenfonden.dk
Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet, Bikubenfonden
Emner
Kategorier
Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.