Gå til indhold
Illustration af John Kørner.
Illustration af John Kørner.

Pressemeddelelse -

Charlottenborgs Kaffeklub inviterer til samtale med kulturministeren

Jakob Engel-Schmidt har snart været Danmarks kulturminister i et år. Hvilke erfaringer har han gjort sig og hvordan ser kunsten og kulturens fremtid ud fra hans synspunkt? Det er spørgsmålet, når Charlottenborgs Kaffeklub bringer kunstfeltet og kulturministeren sammen for at styrke de kunstpolitiske visioner.

Charlottenborgs Kaffeklub #9: Mandag den 6. november kl. 8.15 – 10.00

Jakob Engel-Schmidt (M) kan snart fejre et års jubilæum som Danmarks kulturminister. I den anledning har Charlottenborgs Kaffeklub inviteret ham til at fortælle om sine mærkesager og erfaringer fra det første år som kunstens og kulturens minister.

Samtidig er et lille udvalg fra den danske kunstscene inviteret til at dele ud af deres viden og erfaringer. Sammen med publikum vil de stille ministeren relevante spørgsmål til, hvordan fremtiden ser ud set gennem kunstens og kulturministerens linse.

Første panel vil sætte fokus på kunstnernes arbejdsvilkår, når de sammen med ministeren drøfter ”kunsten som erhverv”. Dagens andet panel vil under overskriften ”flere stemmer” tale med ministeren om, hvordan der kan skabes rammer for et mere åbent, inkluderende og mangfoldigt kunstmiljø.

Program:

Velkomsttale og morgensang
Kunsthal Charlottenborgs direktør, Michael Thouber, byder velkommen. Sanger og musiker Fallulah synger for til dagens morgensang.

Første år som kulturminister
Ordstyrer Lene Johansen interviewer Jakob Engel-Schmidt om erfaringer og mærkesager det første år som kulturminister og spørger ind til regeringens kulturpolitiske udspil.

Panel 1: Kunsten som erhverv
Jakob Engel-Schmidt offentliggjorde i foråret 2023 den første kulturpolitiske redegørelse i 25 år. Den meget omtalte redegørelse viste, at kulturen er en god forretning. Men hvordan ser forretningen ud for kunstnerne som producerer kunsten?

I 2018 udkom forskningsprojektet ”Billedkunstens økonomiske rum” på CBS, der viste at 17% af alle danske billedkunstnere lever under den såkaldte fattigdomsgrænse, og at over 91% af landets billedkunstnere supplerer deres kunstindtægt med andre jobs for at kunne klare sig.

Billedkunstner Rosa Marie Frang, sanger og musiker Fallulah samt forfatter, performanceteoretiker og vicecenterleder i Kunsten som Forum, Københavns Universitet, Cecilie Ullerup Schmidt taler med ministeren om, hvordan vi skaber rammerne for at kunsten også bliver en god forretning for kunstnerne?

Pause: Oplæsning af Rosa Marie Frang

Panel 2: Flere stemmer
Kulturministeren har i sit første år været ude og tale om diversitet og blandt andet foreslået, at museer skal tælle i forhold til kønsbalancen. Dele af pressen reagerede med at kalde ministeren woke, men hvad er ministerens mål i virkeligheden, når vi taler om ligestilling, lige adgang og flere stemmer i kunstens verden?

Selv har ministeren i Altinget skrevet, at: ”Sandheden er den, at jeg som kulturminister har tilladt mig at gøre opmærksom på nogle pilskæve tal, der står i vejen for, at kunsten kan fylde mere for flere... Selv om jeg er en hvid, skaldet mand, og ligestilling ikke ligger til højrebenet for mig, vil jeg meget gerne være med til at skubbe på for ændringer. For mulighederne skal være mere lige, og flere talenter skal kunne udfolde sig.”

Teaterinstruktør Sargun Oshana, billedkunstner og debattør Augusta Atla samt billedkunstner Jules Fischer fortæller om deres erfaringer og taler med ministeren om, hvordan vi ud over at tælle, kan skabe rammerne for et mere åbent, inkluderende og mangfoldigt kunstmiljø?

Spørg kulturministeren
Publikum i salen har mulighed for at stille spørgsmål til Jakob Engel-Schmidt.

Praktisk information
Charlottenborgs Kaffeklub #9: Spørg kulturministeren
6. november 2023 kl. 8.15-10.00
Kunsthal Charlottenborg, Kongens Nytorv 1, 1050 København K
Entré: Gratis, men kræver tilmelding på Billetto.

Om Charlottenborgs Kaffeklub
Charlottenborgs Kaffeklub er stedet, hvor den politiske verden møder kunstmiljøet til en kop kaffe og en åben samtale om visionerne for fremtidens kulturpolitik og kunstneriske dannelse.

Charlottenborgs Kaffeklub har som mål at styrke udbredelsen af kunsten i Danmark og skabe forståelse for kunstens betydning for mennesker og samfundet.

Charlottenborgs Kaffeklub er arrangeret i samarbejde mellem Kunsthal Charlottenborg og Bikubenfonden. Læs mere her.

Kontakt
Jeppe Bo Rasmussen
Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet, Bikubenfonden
jbr@bikubenfonden.dk / (+45) 2440 1897

Michael Thouber
Direktør, Kunsthal Charlottenborg
mt@kunsthalcharlottenborg.dk / (+45) 2840 8050

Yderligere information og materiale kan fås ved henvendelse til:

Jeannie Møller Haltrup
Kommunikationsansvarlig, Kunsthal Charlottenborg
jmh@kunsthalcharlottenborg.dk / (+45) 3374 4629

Emner

Kategorier


Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.

Kontakt

Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97