Gå til indhold
Fremadstormende designer og talentfuld forfatter og billedkunstner hædres med Kronprinsparrets Stjernedryspriser

Pressemeddelelse -

Fremadstormende designer og talentfuld forfatter og billedkunstner hædres med Kronprinsparrets Stjernedryspriser

To talentfulde kunstnere fra vidt forskellige kreative verdener bliver hædret, når Kronprinsparrets Priser uddeles den 3. oktober på Kulturværftet i Helsingør. Her vil Kronprinsparret overrække de to Stjernedryspriser til designeren Mark Tan og forfatter og billedkunstner Amalie Smith. Formålet med Kronprinsparrets Stjernedryspriser er at synliggøre og anerkende to yngre danske kunstnere med et særligt talent. Ud over hæderen modtager de begge 50.000 kr.

Mark Tan
Designer Mark Tan modtager Stjernedrysprisen for sit kreative arbejde med materialers formsprog og sit på én gang cool, klassiske og innovative design. Samtidig er hans fokus på bæredygtighed i produktionsprocessen en del af begrundelsen for, at han modtager prisen. Mark Tan har sat sig som mål at genetablere respekten for det skræddersyede og samtidig tage ansvar for omverdenen. Han designer tøj, der kan holde en levetid og sørger for at bearbejdningen af materialerne er så enkel som muligt. Et materiale, Tan er særligt begejstret for, er metervaren ’BoB’ – et tykt, slidstærkt materiale med prægede prikker, som bruges i bilindustrien. Senest har Mark Tan indgået samarbejde med Copenhagen Fur om en kollektion i sælskind, og hans SS15-kollektion vakte stor opsigt ved den seneste modeuge. Den 29-årige designer, der er opvokset i Ry, har allerede markeret sig i Danmark med sit særlige talent og er blandt andet blevet hædret med DANSK Design Talent -Magasin Prisen i 2014.

Amalie Smith
Amalie Smith er både forfatter og billedkunstner og modtager Stjernedrysprisen for at kombinere en stærk intellektuel refleksion omkring æstetik, sprog og liv med en meget inderlig og rørende stemme i både sine litterære og billedkunstneriske værker. 29-årige Amalie Smith, der er opvokset i København, er uddannet fra Forfatterskolen i 2009 og fra Det kongelige Danske Kunstakademi i 2015 og har på få år markeret sig som en kunstner med sit eget særegne udtryk.Hun debuterede som forfatter i 2010 med bogen ’De næste 5000 dage’, som hun modtog Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for. Hun har desuden modtaget Bukdahls Bet - den smalle litteraturpris i 2011 for udgivelsen ’Fabrikken Falder’ (2010) og Charlottenborg-legatet som præmiering for hendes videoinstallation på kunstakademiets afgangsudstilling i 2015. Amalie Smiths seneste roman ’Marble’ udkom i 2014, og her kommer hendes tværæstetiske baggrund tydeligt til udtryk. Romanen handler om farven i antik skulpturkunst og om den danske billedhugger Anne Marie Carl-Nielsens arbejde med at rekonstruere den.

Showet sendes på DR1
Uddelingen af Kronprinsparrets Priser 2015 afholdes den 3. oktober på Kulturværftet i Helsingør og sendes direkte på DR1 kl. 20. Her afsløres også modtagerne af Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparrets Sociale Pris på hver 500.000 kr. Kåre Quist og Stéphanie Surrugue er værter for showet, der byder på optrædener af blandt andre The Ravonettes, Isam B, Velvet Volume og Katinka.

Som optakt til showet sender DR desuden live på dr.dk allerede fra kl. 19.00 hvor den røde løber rulles ud. Her kan seerne både møde modtagerne af Kronprinsparrets Stjernedryspriser, nogle af aftenens gæster og komme med backstage og møde værterne.

Prisuddelingen bliver til i et samarbejde mellem Bikubenfonden og DR.

FAKTA OM KRONPRINSPARRETS PRISER
Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Formålet med prisuddelingen er at synliggøre og anerkende den ekstraordinære præstation inden for dansk, grønlandsk og færøsk kultur og socialt arbejde.

Kronprinsparrets Priser er hæderspriser og kan ikke søges. Prismodtagerne udpeges af Kronprinsparret efter indstilling fra to rådgivende komitéer, der har ekspertise inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

I 2014 blev Kronprinsparrets Priser uddelt i Musikkens Hus i Aalborg, hvor de to Stjernedryspriser blev tildelt fotografen Lærke Posselt og skuepiller Johanne Louise Schmidt.

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden er en uafhængig, erhvervsdrivende fond, der uddeler midler fra fondens afkast og formue til gavn for samfundet, primært inden for kultur og sociale formål.

Udover at uddele midler til projekter inden for kultur og sociale formål, udvikler Bikubenfonden også egne projekter, herunder prisuddelingerne Årets Reumert, Kronprinsparrets Priser og  Udstillingsprisen Vision. Som led i visionen om, at fonden skal være aktivt engageret i pleje og bevaring af den danske natur, ejer og driver Bikubenfonden naturområdet Svanninge Bjerge på Sydfyn.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Beck Vestergaard

Emilie Beck Vestergaard

Pressekontakt Content Manager Visuel kommunikation 20 95 22 70
Karen Marstrand Mygind

Karen Marstrand Mygind

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet 31 58 43 74

Relateret materiale