Gå til indhold
Kronprinsparrets Priser 2022

Pressemeddelelse -

Kronprinsparrets Priser 2022

Teaterinstruktør Tue Biering og den sociale organisation GAME blev hædret, da Deres Kongelige Højheder Kronprinsen og Kronprinsessen lørdag aften uddelte priser i Ringsted.

Ekstraordinære indsatser og præstationer inden for kunst og kultur samt socialt arbejde blev lørdag aften den 5. november hyldet i Ringsted Kongrescenter, hvor årets uddeling af Kronprinsparrets Priser blev afholdt. Her gik Kronprinsparrets Sociale Pris til den sociale organisation GAME, og teaterinstruktøren Tue Biering modtog Kronprinsparrets Kulturpris. Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til organisationen Social Sundhed samt cellist og komponist Josefine Opsahl.

Teater der sætter fordomme på spil
Da H.K.H. Kronprinsessen overrakte prisen til teaterinstruktør Tue Biering, fremhævede Kronprinsessen hans evne til at skabe vilde og tankevækkende teateroplevelser. I sin motivation sagde Hendes Kongelige Højhed blandt andet: ”I sine værker sætter han publikum stævne med de mennesker, der ofte er fjerne fra dem selv. Som publikum er det ikke muligt at træde ind i hans scenekunst uden at sætte sig selv og sine fordomme på spil. Man undgår ikke at blive rørt - og måske endda ramt.”

Tue Biering er udover at være teaterinstruktør også kunstnerisk leder af teaterkompagniet Fix&Foxy, hvis værker er eksperimenterende i sin form. I 2014 opsatte Fix&Foxy eksempelvis en version af Ibsens ’Et Dukkehjem’, som foregik rundt omkring i københavnske lejligheder med beboerne i hovedrollerne, og i 2021 blev nogle af Danmarks rigeste mennesker inviteret på scenen i forestillingen ’Vi de 1%’, der konfronterede publikum med deres fordomme om denne del af befolkningen. Netop grebet med at invitere de mennesker, som forestillingen handler om, på scenen blandt professionelle skuespillere er tilbagevendende – senest i korværket ’Stille Slag’, hvor tidligere indsatte var med til at sætte lyd på de følelser, der rammer mennesker i isolationsfængsling.

Stærke fællesskaber for unge
”GAME har med udgangspunkt i gadeidrætten løftet socialt arbejde på en ny og inspirerende måde. De har med deres GAME Streetmekka’er og uddannelsen af GAME Playmakere skabt et cool og attraktivt omdrejningspunkt for positive og stærke fællesskaber, der når børn og unge, som ellers falder uden for det etablerede foreningsliv.”

Sådan sagde H.K.H. Kronprinsen i sin motivationstale til GAME. Her blev deres arbejde med at skabe social forandring både i Danmark og andre steder i verden fremhævet.

GAME arrangerer træning og turneringer i forskellige former for gadeidræt i almene boligområder over hele Danmark og i Streetmekkaer i Esbjerg, København, Viborg og Aalborg. Organisationen uddanner frivillige unge fra boligområderne til at være såkaldte GAME Playmakers, som derefter driver de lokale street events og træninger for lokale børn. Ud over Danmark arbejder GAME også i blandt andet Libanon, Tunesien, Jordan, Somaliland, Kenya og Ghana og er på vej til at etablere sig i både Grønland og Norge. Gadeidræt er en af de hurtigst voksende idrætter i Danmark og har vist sit potentiale til at få flere børn og unge med i aktive fællesskaber, herunder idrætsuvante børn og unge, der ikke finder vej ind i idrætsforeninger eller som falder ud af foreningsidrætten.

Stjernedryspriser til Josefine Opsahl og Social Sundhed
Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gives hvert år til en kunstner, som har vist mod til at gå nye veje inden for sit kunstneriske felt, og en nytænkende aktør inden for socialt arbejde. Cellist og komponist Josefine Opsahl modtog Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris for sin nysgerrige og grænsesøgende tilgang til musikken og for at præsentere den klassiske musik på nye, inspirerende måder: Rodfæstet i den klassiske tradition slipper hun fantasien løs mellem den akustiske og elektroniske verden og går nye veje. Resultatet er en legende, følelsesladet, intuitiv og dragende musikalsk oplevelse,” sagde H.K.H. Kronprinsen i sin motivation.

Organisationen Social Sundhed modtog Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris for deres arbejde med at styrke udsatte menneskers evne til at tage hånd om egen sundhed og samtidig uddanne fremtidens sundhedspersonale: I Social Sundhed ledsager frivillige sundhedsfaglige studerende nogle af de mest udsatte mennesker igennem sundhedssystemet. De sætter sig på samme side af bordet som dem og er med til at skabe forståelse og tryghed og nedbryde mulige barrierer. Gevinsten er ikke kun til at mærke for det enkelte menneske, men også for de sundhedsfaglige studerende,” sagde H.K.H Kronprinsessen i sin motivation.

Kronprinsparrets Priser blev sendt direkte på DR1 og kan ses på DRTV. Showet er produceret af DR i samarbejde med Bikubenfonden.

Om prismodtagerne

Tue Biering:

 • Teaterinstruktør født i 1973.
 • Uddannet fra Statens Teaterskole i 2000.
 • Har instrueret og skrevet teaterforestillinger og radiodramatik samt arbejdet med installationer og andre former for kunstprojekter.
 • Debuterede på teatret Kaleidoskop i 2000 med den ordløse monolog ’Legen’.
 • Er kunstnerisk leder af teaterkompagnierne Fix&Foxy.

Udvalgte værker:

2021 Stille slag, Scene 42
2021 Vi de 1%, Fix&Foxy, Revovler
2020 My Deer Hunter, Fix&Foxy
2019 Mod Alle Odds, Fix&Foxy
2018 Hadet Sange, Biering/Chemnitz og Den Frie Udstillingsbygning
2017 Rocky, Fix&Foxy
2016 Velkommen til Twin Peaks, Fix&Foxy
2016 Dogville, Odense Teater
2014 Et Dukkehjem, Fix&Foxy
2013 Skakten, Århus Teater/Cafe Teatret
2012 Viljens Triumf, Fix&Foxy
2010 Mordets Melodi, Det Kongelige Teater
2010 Fremtidens historie, Århus Teater
2008 Pretty Woman a/s, Fix&Foxy

GAME:

 • GAME har siden 2002 arbejdet for at skabe varige sociale forandringer gennem gadeidræt for børn og unge
 • GAME blev grundlagt af Martin Schultz, George M. Goldsmith og Simon Prahm, der i dag er direktør i GAME.
 • Organisationen ledes i dag af en frivillig bestyrelse og den daglige drift varetages af et dedikeret team af medarbejdere fra hovedkontoret på Enghavevej i København, hvor medstifter Simon Prahm er leder.
 • I dag er GAME til stede i 33 boligområder fordelt i Danmark.
 • Deres aktiviteter omfatter street basket, street fodbold, skateboarding, parkour, street dance, street fit, yoga og Urban Music School.
 • GAME arbejder også i bl.a. Libanon, Tunesien, Jordan, Somaliland, Kenya og Ghana og er på vej til at etablere sig i både Grønland og Norge.

Josefine Opsahl:

 • Komponist og cellist født i 1992.
 • Josefine begyndte at spille violin som 8-årig. Senere valgte hun at skifte til cello.
 • Solistuddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og Northwestern University (US), Syddansk Musikkonservatorium, CCA (Contemporary Creative Artist).
 • Udgav sit første anmelderroste soloalbum Atrium (2022, Dacapo Records).
 • Har skabt og skrevet musikken til en række nyskabende musikdramatiske forestillinger, blandt andet to operaer.
 • Har som komponist forlagsaftale hos Edition Wilhelm Hansen.
 • Har som få i sin generation opnået en general managementaftale med et internationalt agentur, Karsten Witt Musik Management i Berlin (DE).
 • Har modtaget en række priser, blandt andet Leonie Sonnings Talent Pris (2021), Odd Fellow Logens Musikpris (2021) og Wilhelm Hansen Fondens Hæderslegat (2020).

Udvalgte forestillinger:

2024 EKKO Opera - en mytisk kønsdivers opera – Sort/Hvid
2023 HANDS Cello Concerto – Århus Sinfonietta & SPOT Festival
2023 HJEM Installationsopera – Copenhagen Opera Festival
2022 DrømmeDøden – Opera om Margrethe Den Første og Kalmar Unionen – Nordic Opera & Den Ny Opera, Skuespilhuset, Folkoperan (SE)
2022 PILLARS - Solo Performance, Copenhagen Phil & Tivoli
2021 Drei Bewegungen des Elektrischen Körpers – HM Dronningens gallamiddag i Berlin (DE) under Kongehusets statsbesøg samt Tivoli's koncertsal
2021 Movements of the Body Electric – Roskilde Festival
2021 Ekklesiaterion – Intonal Festival (SE)
2020 I Walk I Bleed – CLICK Festival, repremiere Sort/Hvid 2021
2019 Myte om Mørke – Nordic Opera & Copenhagen Opera Festival

Social Sundhed:

 • Social Sundhed blev stiftet af Kristina Louise Bliksted i 2013.
 • Ideen til Social Sundhed tog form på Aarhus Universitet i 2013 ved Danmarks største konkurrence om at præsentere den bedste case på social innovation. Forinden havde Rådet for Socialt Udsatte efterspurgt en konkret løsning på den ekstreme sociale ulighed i danskernes sundhed.
 • I 2016 indgik Social Sundhed og Aarhus Kommune en samskabelsesaftale om nye og fælles veje til at skabe større social lighed i kommunen.
 • I 2021 støttede Sundhedsstyrelsen Social Sundheds arbejde i København og Odense. Partnerskabet skal understøtte et ungeprogram henvendt til psykisk sårbare unge i alderen 18-32 år.
 • Social Sundhed er i dag støttet af 29 forskellige bevillinger fra fonde, partnerskabsaftaler og private samt offentlige organisationer.
 • Social Sundhed er til stede i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Fredericia, Brøndby, Frederiksbjerg, Thisted og Hjørring og arbejder på udbredelse i flere byer og regioner.
 • Organisationen har pt. 12 ansatte og 200 frivillige på landsplan.
 • Social Sundhed havde i 2021 ca. 1500 match mellem udsatte og sundhedsfaglige studerende.

FAKTA om Kronprinsparrets Priser:
Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Hvert år overrækker Kronprinsparret følgende priser:

Kronprinsparrets Kulturpris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en markant kunstner eller en gruppe kunstnere med internationalt format. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Sociale Pris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en banebrydende indsats med internationalt format inden for det sociale område. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en yngre kunstner, som er på vej til at bryde igennem. Prismodtageren får 100.000 kr.

Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en aktør, der har været nytænkende i sin indsats for socialt udsatte og er en inspirationskilde for det sociale felt. Prismodtageren får 100.000 kr.

Kronprinsparret udpeger prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer med ekspertise inden for henholdsvis kunst, kultur og socialt arbejde.

Emner

Kategorier


Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27