Gå til indhold
Kronprinsparrets Priser rykker hjem til Danmark

Pressemeddelelse -

Kronprinsparrets Priser rykker hjem til Danmark

Den 27. september vil H.K.H. Kronprinsesse Mary og H.K.H. Kronprins Frederik igen uddele Kronprinsparrets Priser for i alt 1,1 mio. kr. til talentfulde kunstnere og banebrydende sociale projekter. Prisuddelingen rykker tilbage til Danmark – helt konkret til Aalborg, hvor det nye Musikkens Hus vil lægge scenerum til.

Musikkens Hus blev indviet den 29. marts. Sidste års Stjernedrysprisvinder Rune Tonsgaard Sørensen har allerede givet koncert i det nye hus.

Kronprinsparrets Priserproduceres i et samarbejde mellem Bikubenfonden og DR og bliver transmitteret direkte på DR1 den 27. september kl. 20:00. Billetter til showet sættes i salg i august via hjemmesiden for Musikkens Hus.

Internationalt fokus på danske kunstnere
Kronprinsparrets Priser fik sidste år stor international bevågenhed, da prisuddelingen blev afholdt i operahuset i Sydney i anledning af operahusets 40 års jubilæum. Dette nød prismodtagerne godt af. Særligt de to unge kunstnere, sangerinden MØ alias Karen Marie Ørsted og violinisten Rune Tonsgaard Sørensen, som modtog Kronprinsparrets Stjernedryspriser, har oplevet en stor interesse for deres musik på baggrund af prisuddelingen.

MØ: Et modigt valg
MØ – der har fået stor ros fra anmelderne for sin debutplade, som hun først sendte på gaden efter at have modtaget Stjernedrysprisen sidste år, og som for nylig vandt P3 Guld – var overvældet over at modtage Kronprinsparrets Stjernedryspris og optræde i Operahuset i Sydney:

’Det betød utroligt meget for mig at modtage Kronprinsparrets Stjernedryspris som en anerkendelse af min musik. Og så var det også en kæmpe overraskelse for mig, at jeg skulle modtage en royal pris. Jeg havde ikke lige regnet med, at Kronprinsparret ville vælge sådan en som mig, der har en baggrund i punkmiljøet. Det, synes jeg, er et modigt valg’, fortæller MØ alias Karen Marie Ørsted.

Prisvinder på turné i Asien
Violinisten Rune Tonsgaard Sørensen modtog den ene af Kronprinsparrets Stjernedryspriser. I den forbindelse optrådte han i operahuset i Sydney med sin trio Dreamers’ Circus, som spiller en unik blanding af klassisk musik og folkemusik. Han har oplevet, hvordan den øgede opmærksomhed helt konkret har sat skub i karrieren:

’Vi lagde Dreamers' Circus' performance fra Sydney på Youtube. To dage senere fik vi tilbud fra et anerkendt kinesisk agentur om en stor turné i Asien. Vi har i det hele taget fået udbygget vores internationale netværk i stor udstrækning gennem den super professionelle tv-produktion, så det har i alle henseender været meget værdifuldt’, fortæller Rune Tonsgaard Sørensen.

Folkemusikken som genre har også nydt godt af opmærksomheden omkring Rune Tonsgaard Sørensen, fortæller han:

’Det har haft en kæmpe betydning for folkemusikken, at jeg modtog Kronprinsparrets Stjernedryspris. Som følge af en generel udvikling på den danske folkemusikscene, var der i løbet af sidste halvdel af 2013 et stort fokus på genren i større danske medier. Prisuddelingen i Sydney føltes som en slags kulmination på, hvad man kan kalde for folkemusikkens comeback år. Alle musikere i hele miljøet var stolte og glade over den store opmærksomhed, som vi fik dernede.’

Natteravne fik flere frivillige
Den frivillige organisation, Natteravnene, som modtog Kronprinsparrets Sociale Pris, har også nydt godt af den ekstra opmærksomhed. Organisationen har fået 750 frivillige mere end før prisuddelingen, hvilket er en stigning på næsten 10 pct.

Med venlig hilsen

Bikubenfonden

(Der udsendes særskilte pressemeddelelser om Kronprinsparrets Priser 2014 fra henholdsvis DR: www.dr.dk og Musikkens Hus: www.musikkenshus.dk)


FAKTA

Bikubenfonden indstiftede Kronprinsparrets Priser i anledning af Kronprinsparrets bryllup i 2004. Fonden har stået bag prisuddelingen hvert år siden da.

Kronprinsparrets Priser 2014
Prisuddelingen foregår næste gang den 27. september 2014 i Musikkens Hus i Aalborg. Billetter til showet sættes i salg i august via www.musikkenshus.dk.

Kronprinsparrets Priser produceres i et samarbejde mellem Bikubenfonden og DR og bliver transmitteret direkte på DR1 den 27. september kl. 20:00. www.dr.dk

Formål
Formålet med Kronprinsparrets Priser er at synliggøre og anerkende den ekstraordinære præstation inden for dansk kultur og socialt arbejde.

Følgende priser overrækkes årligt Kronprinsparret i forbindelse med Kronprinsparrets Priser:

Kronprinsparrets Kulturpris: 500.000 kr.
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en markant dansk kunstner eller en gruppe kunstnere med internationalt potentiale.

Kronprinsparrets Sociale Pris: 500.000 kr.
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre et banebrydende projekt med internationalt format inden for det sociale område.

Kronprinsparrets Stjernedryspriser: 2 stk. à 50.000 kr.
Formålet med priserne er at hædre og synliggøre to yngre danske kunstnere, som er på vej til at bryde igennem.

Prismodtagerne udpeges af Kronprinsparret efter indstilling fra to rådgivende komitéer, der har ekspertise inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

Rådgivende komité for Kronprinsparrets Kulturpris 2014

• Christine Buhl Andersen, Museumsdirektør, KØS Museum for kunst i det offentlige rum
• Steffen Brandt, Sanger og musiker
• Bo Green Jensen, Forfatter og filmanmelder, Weekendavisen
• Josefine Klougart, Skønlitterær forfatter
• Jørn Lund, Sprogforsker
• Anja Pil Overby, Redaktør og tilrettelægger, DR Event
• Adam Price, Manuskriptforfatter
• Sophie Engberg Sonne, Film- og tv-anmelder, Politiken
• Dorte Hygum Sørensen, Journalist og anmelder, Politiken
• Peter Thule, Fagleder for Kunstakademiets Arkitektskole
• Peter Thygesen, Navneredaktør, Politiken  

Rådgivende komité for Kronprinsparrets Sociale Pris 2014

• Cliff Kaltoft, leder af Landsforeningen af Væresteder, medlem af Rådet for Socialt Udsatte, tidligere modtager af Kronprinsparrets Sociale Pris (2010)
• Lisbeth Zornig Andersen, stifter af Huset Zornig, tidligere formand for Børnerådet
• Jan Kampmann, professor ved Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, RUC
• Jens Christian Nielsen, forskningsprogramleder ved Center for Ungdomsforskning, Aarhus Universitet
• Per Larsen, formand for Børnerådet
• Peter Juul, tidligere sekretariatschef i Rådet for Socialt Udsatte
• Vibe Klarup Voetmann, formand for Frivilligrådet og næstformand for Børns Vilkår

Modtagerne af Kronprinsparrets Priser 2013:
Kronprinsparrets Kulturpris på 500.000 kr. gik til de kunstneriske kræfter bag de første sæsoner af dramaserierne Forbrydelsen og Borgen.

Kronprinsparrets Sociale Pris på 500.000 kr. gik til den frivillige landsdækkende organisation Natteravnene.

Kronprinsparrets Stjernedryspriser på hver 50.000 kr. gik til de unge musikere, violinisten Rune Tonsgaard Sørensen og sangerinden MØ alias Karen Marie Ørsted.

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden er en uafhængig, erhvervsdrivende fond, der uddeler midler fra fondens afkast og formue til gavn for samfundet, primært inden for kultur og sociale formål.

Udover at uddele midler til projekter inden for kultur og sociale formål, udvikler Bikubenfonden også egne projekter, herunder prisuddelingerne Årets Reumert, Kronprinsparrets Priser og Bikubenfondens Museumspriser. Som led i visionen om, at fonden skal være aktivt engageret i pleje og bevaring af den danske natur, ejer og driver Bikubenfonden naturområdet Svanninge Bjerge på Sydfyn.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27