Gå til indhold
Laboratoriet for Æstetik og Økologi præsenterer nyskabende og langsomt udstillingsformat fra den selvorganiserede billedkunstscene

Pressemeddelelse -

Laboratoriet for Æstetik og Økologi præsenterer nyskabende og langsomt udstillingsformat fra den selvorganiserede billedkunstscene

In English below.

Laboratoriet for Æstetik og Økologi modtager Udstillingsprisen Vision 2022 for udstillingsideen Hosting Lands. Between the Ruin, the Field and the Forest. De skaber en nytænkende, engagerende og langsomt voksende udstillingsbevægelse over tre år på seks forskellige lokaliteter i Danmark.

Udstillingsideen ’Hosting Lands’ inkluderer viden om aktivisme, græsrodsbevægelser samt radikale måder at omstrukturere livet på i kapitalismens ruiner. Bevægelsen vil genforvilde områder, anlægge fælleder og skovhaver. De vil interagere tæt med lokale fællesskaber, skoler, børnehaver, fiskere, landmænd, kulturhuse, foreninger og beboere.

På forskellige lokaliteter - i Jylland og på Sjælland, Fyn og Møn - vil jordstykker i løbet af udstillingens forløb fra 2023 - 2025 blive forpagtet eller erhvervet og gjort til offentligt fælleseje. Her vil de inviterede danske og internationale kunstnere udfolde deres praksis sammen med fællesskaber af lokale beboere og den bredere offentlighed.

Ideen tildeles udstillingsprisen, fordi den nytænker en udstillingsmodel, der bliver mere end en spektakulær engangsbegivenhed og præsenterer kollektive, stedsnære måder at leve på, og nye tilgange til at være i verden - i tværsnittet mellem det lokale og det globale.

Dea Antonsen og Ida Bencke, stiftere af Laboratoriet for Æstetik og Økologi:

”Vores vision indebærer kunst, der rækker ind i fremtiden, udfordrer det spektakulære, og i stedet undersøger en både omsorgsfuld og praktisk måde at bygge nye verdener på, som tålmodigt og langsommeligt regenererer både fællesskaber og den jord, fællesskaberne eksisterer med.”

”Vi ønsker at udfolde spørgsmål om værtskab og gæstfrihed i flerartede og dekoloniale perspektiver ved at samle aktører, der arbejder med relationer mellem landskaber, kroppe, arter og fællesskaber. Det gør vi for at visualisere og konkretisere en fælles forandringskraft, som kan udfordre vores samtids planetariske kollaps.”

HOSTING LANDS. BETWEEN THE RUIN, THE FIELD AND THE FOREST
’Hosting Lands’ er en langsomt groende og decentral udstillingsbevægelse, der omhandler vores forhold til jord og undersøger tematikker om værtskab og gæstfrihed.

Kunstnerne i ‘Hosting Lands’ udgør et mangfoldigt og stærkt felt af praksisser. Gennem kunsten forholder de sig til, hvordan mennesker - set i lyset af klima- og biodiversitetskrisen - kan udvikle måder at leve på, som drager omsorg for jord og mennesker i stedet for at udnytte og overforbruge ressourcer i bredeste forstand.

Laboratoriet for Æstetik og Økologi har samlet et større kuratorhold bestående af Abhijan Toto and Pujita Guha (The Forest Curriculum) og Aziza Harmel. Kuratorernes rige netværk af kunstnere og aktører vil sammenflette forskellige topografier, kulturelle linser, æstetiske praksisser, økologiske og politiske perspektiver, som vil blive bragt i tæt dialog med danske lokaliteter, kunstneriske praksisser og lokale fællesskaber. Dermed bliver udstillingen ’Hosting Lands’ en del af en global bevægelse for bæredygtige liv, der er inspireret af tænkere som Vandana Shiva, Zoe Todd og Françoise Vergès.

Læs mere om ‘Hosting Lands. Between the Ruin, the Field and the Forest’ her.

JURYENS MOTIVATION
Hosting Lands. Between the Ruin, the Field and the Forest er en original og nytænkende udstillingsidé, der viser en udstillingsmodel, som præsenterer en måde at leve på, der tålmodigt rækker længere end en spektakulær engangsbegivenhed.

Med spor tilbage til idéer fra 1970’ernes ’land art’ og i et bredt felt af samtidens fremherskende teorier, afsøger Hosting Lands nye metoder og praksisser for omsorg, der nytænker forholdet mellem vært og gæst her på jorden.

Som uafhængige kuratorer, forlag og gennem en myriade af andre multidisciplinære tilgange, er Laboratoriet for Æstetik og Økologi et stærkt udtryk for den ikke-institutionelle, selvorganiserede billedkunstscene. Med Udstillingsprisen Vision anerkender juryen det unikke bidrag, laboratoriet har til udviklingen af kunstfeltet.

UDSTILLINGENS LOKATIONER

Hosting Lands. Between the Ruin, the Field and the Forest’ vil udfolde sig på seks forskellige lokaliteter på tværs af Danmark fra 2023 - 2025:

Kronheden ved Thorsted, Vestjylland
OXER i Ebeltoft Fregathavn, Østjylland
Toftegaarden i Åkilde, Fyn
Løkkegravene ved Odense, Fyn
På Den Anden Side i Hårbølle, Møn
Hjortetakly i Kalvehave, Sydsjælland

KURATORHOLDET

Dea Antonsen og Ida Bencke er stiftere af Laboratoriet for Æstetik og Økologi, der er en kuratorisk platform. De arbejder med eksperimenterende, kunstneriske og litterære arbejder om både aktuel udmattelse og behovet for fælles helbredelse, som tager afsæt i økologiske, sociale og flerartslige relationer og solidariteter. Laboratoriet bygger på alternative fællesskaber gennem radikale omsorgs- og reparationspraksisser på tværs af kroppe, arter og landskaber.

Læs mere om Laboratoriet for Æstetik og Økologi her.

The Forest Curriculum er en nomadisk platform for tværdisciplinære undersøgelser og gensidige læringsrum. Platformen arbejder ud fra en kritik af det antropocæne gennem naturkulturer i Zomia - et skovbælte, der forbinder Syd- og Sydøstasien. De samarbejder med kunstnere, forskere, indigene organisationer, tænkere, musikere og aktivister. Platformen er stiftet af Abhijan Toto og Pujita Guha i 2018.

Aziza Harmel er freelance kurator og arbejder med nomadiske udstillingsformater, som udforsker spørgsmål om genopretning, okkupering og dekolonialisering. Harmels kuratoriske virke søger at genforhandle landområder i Tunesien – og deres kapitalistiske og koloniale ruiner - ved at undersøge deres politik og historie på tværs af fortid, nutid og fremtid.

BEKRÆFTEDE BIDRAGSYDERE I ’HOSTING LANDS’

Annette Holdensen & Sophia Luna Portra, Yesmine Ben Khelil, Jette Hye Jin Mortensen, Rahima Gambo, Emmy Laura Perez Fjalland, Jorge Gonzáles Santos, OXER, Jenni Laiti og Indigenous Climate Futures Embassy, På Den Anden Side, Rice Brewing Sisters Club, Joar Nango, Center for Militant Futurologi, Kåre Grundvåg, Shëkufe Tadayoni Heiberg, Harvest School, Samara Sallam, Alexandra Moltke Johansen, Kultivator, Monia Sander Haj-Mohamed, med flere.

UDSTILLINGSPRISEN VISION

Med Udstillingsprisen Vision indbyder Bikubenfonden hvert år museer, kunsthaller og andre udstillingsaktører til at få realiseret et visionært udstillingskoncept med samtidig relevans. En jury bestående af fagfolk fra relevante brancher vurderer alle indkomne idéoplæg. Tre idéer inviteres til en anden runde, hvor deltagerne videreudvikler og kvalificerer deres idéer. Den endelige prismodtager gives op til fem millioner kroner til realisering af udstillingen.

JURYEN, 2022

Helga Just Christoffersen – kurator, Albright-Knox Art Gallery, Buffalo NY
Julian Juhlin – scenograf
David Zahle – arkitekt og partner i BIG Bjarke Ingels Group
Gitte Ørskou – direktør, Moderna Museet
Hannah Heilmann – billedkunstner, kunsthistoriker og lektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi
Mette Marcus – direktør, Bikubenfonden

TIDLIGERE MODTAGERE AF UDSTILLINGSPRISEN VISION

2021: Copenhagen Contemporary med udstillingen Yes, it Moves! Udstillingen åbner 1. maj, 2023.
2020: Kunsthal Rønnebæksholm med udstillingen Soil. Sickness. Society.
2019: Aarhus Kunsthal med udstillingen Go Extreme.
2018: KUNSTEN. Museum of Modern Art Aalborg med udstillingen Work it Out!
2017: Esbjerg Kunstmuseum med udstillingsformatet Wunderkammer.
2016: Performancegruppen Sisters Hope og Den Frie Udstillingsbygning med udstillingen Sisters Academy – The Boarding School.
2015: Medicinsk Museion med udstillingsprojektet Mind the Gut.

Læs mere på Udstillingsprisen Vision

MERE INFORMATION

Jeppe Bo Rasmussen, tlf.: +45 24401897, jbr@bikubenfonden.dk
Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet, Bikubenfonden

You find the English version here.

Emner

Kategorier


Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.

Kontakt

Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97