Pressemeddelelse -
Nye udviklingsrum for scenekunst og performance
I januar 2025 åbner Bikubenfonden en black box og et studio på Thoravej 29 i København. I de nye udviklingsrum vil HAUT, Udviklingsplatformen for Scenekunst, Sort/Hvid, Toaster (Husets Teater & Den Frie Udstillingsbygning) og fix+foxy skabe gode rammer for kunstneriske udviklingsforløb samt scenekunst- og performanceproduktion.
Formålet med initiativet er at styrke det frie scenekunstfelt ved at tilbyde kunstnere gode arbejdsmuligheder med nye lokaler, honorar, teknisk understøttelse, kunstnerisk sparring og fællesskab. Det er også formålet at undersøge nye samarbejdsformer og muligheder for feltets udvikling - på tværs af scene- og performancekunstens økosystem og produktion.
Det forventes, at mere end 300 kunstnere vil deltage i mere end 200 ugers residencies for udvikling og produktion af scene- og performancekunst. Den ambition er en del af indsatsens samlede økonomiske ramme på 27,5 mio. kr. (fra 2025-2027), der også understøtter prøvefaciliteter, producentarbejde, kuratering, teknisk support, netværk og læring.
Programmerne i black box og studio på Thoravej 29 skabes og kurateres af HAUT, Udviklingsplatformen for Scenekunst, Toaster og Sort/Hvid, og sammen med fix+foxy indgår de i et læringsnetværk med henblik på at aktivere fælles viden. Det er alle institutioner, der har forskellige funktioner, praksisser, indsigter og kontakter, som har betydning for udviklingen af det frie felts kunst, og som har stor interesse i det frie felts arbejdsvilkår.
Et fællesskab, der kan udvikle scenekunsten
Det frie scenekunstfelt er blandt andet kendetegnet ved stor genrediversitet og nytænkning på scenekunstområdet. Samtidig har de selvproducerende scenekunstnere nogle af de mest prekære arbejdsforhold i branchen. De mangler ofte langsigtet og forudsigelig finansiering, både til udvikling af kunstneriske idéer og til at lave forestillinger. Der er også udfordringer, når det gælder gode arbejdsfaciliteter og produktionsnetværk, som kan understøtte kunstnerne.
Med initiativet ønsker Bikubenfonden også at bidrage med et fællesskab, hvor der kan genereres viden og idéer til, hvordan problemer og potentialer bedst kan løse og forløses i samspil med partnerne, resten af samfundet, andre teatre, hele branchen, støttegivere og lovgivere.
“Det frie scenekunstfelt er kendetegnet ved nyskabelse, som tilfører dansk scene- og performancekunst helt nye udtryk, nye publikumsmøder og eksperimenterende arbejdsmetoder. Det rykker ved, hvordan scenekunst opleves og produceres. Derfor er vores ambition at bidrage til et fællesskab, hvor udvikling af både scenekunsten og scenekunstens rammer er i fokus, så kunsten styrkes og kan få betydning for flere mennesker,” siger Dina Vester Feilberg, kunstchef, Bikubenfonden.
Nye samarbejder, der kan skabe forandringer
Black box og studio på Thoravej 29 bliver udgangspunktet for sparring gennem nye relationer, eksperimenter, læring og deling, og der skabes et sted, hvor nysgerrigheden blomstrer, samarbejder opstår og scenekunstnere deler deres arbejde og erfaringer. Det vil også ske gennem møder med andre medlemmer af Thoravej 29 og organisationer i andre sektorer. Herunder også de mange billedkunstnere, som Art Hub Copenhagen engagerer, når de i 2025 åbner atelierer, værksteder til kunstnerisk produktion og et nyt udstillingssted. Det hele med fokus på kunstnerisk udvikling, produktion, forskning og eksperimenter.
Baggrund: Følg med i samarbejdspartnernes arbejde
Bikubenfonden har, sammen med andre støttegivere og igennem mange år, bakket op om performancefeltet og det frie scenekunstfelt. Den indsats styrkes med det nye initiativ – med fokus på at samle flere aktører og invitere til endnu mere samarbejde.
Det er ambitionen, at store dele af scenekunsten og performancefeltet får værdi i det nye initiativ, herunder gennem de involverede partnere i fase 1, der løber fra 2025-2027:
- HAUT - scenekunstorganisation med fokus på kunstnerisk udvikling og vidensdeling
- Udviklingsplatformen for Scenekunst - platform med udviklingsrum for den frie scenekunst
- Sort/Hvid - scene for udvikling af musikdramatikken, i samarbejde med blandt andet frie scenekunstnere i musik- og scenekunstbranchen
- Toaster - platform for krydsfeltet mellem teater, performance og billedkunst - skabt og drevet af Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning
- fix+foxy - internationalt scenekunstkompagni med base i Danmark
Følg med på deres platforme, når det gælder nyheder om ”open calls”, arrangementer og mange andre aktiviteter på tværs af scenekunst- og performancefeltet på Thoravej 29 – f.eks. indenfor koreografi, musikdramatik, konceptuel scenekunst, visuelt teater, performance med mere.
Baggrund: Udvælgelse af samarbejdspartnere
Samarbejdspartnerne er udvalgt på baggrund af de forskellige roller, de allerede spiller i det frie felt samt deres kontinuerlige kontakt til store dele af det frie felt inden for hver deres kunstneriske profil.
HAUT og Udviklingsplatformen for Scenekunst har en mangeårig praksis med at skabe udviklingsprogrammer for det frie felts kunstnere.
Sort/Hvid og Toaster er teatre, der er udpeget af Projektstøtteudvalget for Scenekunst under Statens Kunstfond til at påtage sig en særlig rolle for det frie felt.
Bikubenfonden har desuden et langvarigt, strategisk partnerskab med kompagniet fix+foxy fra det frie felt om at være en læringsmotor for udviklingen af forretningsmodeller og international turnépraksis.
Baggrund: Indsatsens formål og rammer
Bikubenfonden åbner i januar 2025 to nye scenekunstlokaler, en black box og et studio, i København på Thoravej 29. Lokalerne danner udgangspunkt for et laboratorium for scenekunst, hvor udvikling af både det frie felts scenekunst og performancekunst samt udviklingen af dets rammer er i fokus.
Gennem research, dialog samt bred involvering og forankring på både organisations-, fagfelt- og samfundsniveau er formålet med initiativet at fremme samarbejdsmuligheder blandt andet indenfor følgende områder:
- produktionskæder mellem platforme og teatre
- national co-produktion
- international turné og co-produktion
- udvikling og udbredelse af producentrollen
- arbejds- og produktionsforhold
- udvikling af kunstfeltet gennem samarbejde om fælles dagsordener
Der afsat en økonomisk ramme på 27,5 mio. kr. til indsatsen fra 2025-2027. Midlerne benyttes blandt andet til:
- kunstnerhonorering af over 300 kunstnere, der vil deltage i samlet set mere end 200 ugers residencies for udvikling, forskning eller produktion af scene- og performancekunst
- producentarbejde og kuratering
- adgang til black box og studio på Thoravej 29, herunder teknisk support
- administration, kommunikation og netværk
- videns- og læringsnetværk mellem partnerne
Indsatsen administreres af Bikubenfonden, læs mere her.
Læs mere om Thoravej 29 her.
Bikubenfonden er initiativtager til communitiet Thoravej 29, som har været en selvstændig forening siden 2023. Communitiet består af 150 ambitiøse mennesker fra mere end 30 organisationer. De kommer fra forskellige fagområder, der arbejder med kunst, social innovation, bæredygtighed, demokrati, digital innovation og politik. Alle deler missionen om at skabe positive forandringer og transformationer i samfundet.
Emner
Kategorier
Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.