Pressemeddelelse -
Snart åbner Snart – et nyt laboratorie for mulige fremtider
Hvordan kan vi sammen træne vores forestillingsevne og åbne for mulige fremtider, vi har lyst til at leve i? Det spørgsmål går 20 partnere sammen om at undersøge, når 'Snart - laboratoriet for mulige fremtider’ åbner på Thoravej 29 i marts 2025.
Snart bliver et rum, hvor vi inviterer fremtiden ind i kernen af de beslutninger, vi tager i nutiden. Til gavn for de generationer af mennesker og andre arter, der kommer efter os. Her kan du stille dig i skoene på kommende generationer, spørge forskellige arter til råds, opdage nye stemmer og metoder, og begynde at bruge fremtiden som et konkret værktøj til udvikling.
I september underskrev Danmark FN’s “Erklæring for fremtidige generationer”, som forpligter os på at varetage fremtidige generationers interesser. Ikke alene for at skabe et bedre samfund i en fjern fremtid, men også for at lave fremsynede løsninger på de komplekse og langsigtede problemer, vi møder i dag. Og hvordan gør man så lige det?
Snart er et laboratorie, hvor praksiseksperter, embedspersoner, forandringsagenter, forskere, ledere, beslutningstagere, kunstnere, aktivister, studerende og politikere mødes til arrangementer, workshops og læringsforløb for at arbejde aktivt med fremtiden som værktøj til at træffe valg i nutiden, som er til gavn for dem, der kommer efter os.
Et rum til mulige fremtider
Gæster og deltagere i Snart vil opleve, hvordan kunstens metoder kan træne vores forestillinger om fremtiden.
For eksempel vil installationen Agora med kunstige intelligenser, der repræsenterer mulige fremtidige generationer, gå i dialog med os og udfordre vores idéer om fremtiden – med afsæt i data om blandt andet natur, økonomi, kærlighed og teknologi.
Vi vil også møde en gammel vindeltrappe, som er transformeret til et bord, der illustrerer, hvordan gamle systemer forgår, så nye kan spire, mens vi gennem Pantopiasbannere kan opleve drømmescenarier for økologiske fremtider.
Snart bliver også et samlingssted for et nyt udviklingsprogram, hvor 15 Futures Fellows i efteråret 2025 sammen vil uddanne sig i fremtidstænkning, trivselsøkonomi, social innovation, inddragelse, systemisk tænkning og brugen af kunstneriske metoder, der kan aktivere forestillingsevnen.
”Vi undersøger, hvad der sker, når fremtiden bliver en kropslig og sanselig oplevelse, hvor vi gennem nysgerrighed, eksperimenter og kunstneriske metoder styrker vores forestillingsevne og handlekraft for fremtidens generationer”, siger Nicklas Larsen, Instituttet for Fremtidsforskning og Majken Overgaard, selvstændig kurator.
De har skabt Snart i tæt samarbejde med Bikubenfonden og en lang række partnere, der i fællesskab ønsker at sætte gang i handling, skabe rum og udbrede metoder, som kan træne evnen til at forestille os samfundsmæssige forandringer og handle på det.
“De fleste mennesker i Danmark tror ikke på, at vi kan skabe en bedre fremtid. Tænk, hvis vi kunne lave det om og aktivere vores fælles handlekraft? Jeg tror på, at vi kan og skal handle for fremtiden, men det kræver, at vi træner vores forestillingsevne, så vi kan se, hvad vi kan gøre i fællesskab - både nu og i fremtiden,” siger Sine Egede Eskesen, udviklingsdirektør i Bikubenfonden.
Flere stemmer, flere mulige fremtider
Initiativet er åbent for alle, der ønsker at skabe langsigtede forandringer i vores samfund.
Følgende partnere er medskabere af ’Snart – laboratoriet for mulige fremtider’:
Instituttet for Fremtidsforskning
Akademiet for Social Innovation
INVI - Institut for Vilde Problemer
WELA - Wellbeing Economy Lab
We Do Democracy
Systems Shift
Analyse & Tal
Generation Hope
Roskilde Festival & Grasp
Kunsthal Spritten
Snedkernes Efterårsudstilling
Fremtidskoalitionen
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Københavns Universitet
Aalborg Universitet
Tess Sophie Skadegård Thorsen, Ph.d.
Kunstnerduoen Baum & Leahy
Mathias Toubro, kunstner
Cecilie Waagner Falkenstrøm, kunstner, ARTificial Mind
Majken Overgaard, selvstændig kurator
Bikubenfonden
Flere partnere og personer – og endnu flere forskellige stemmer – bliver løbende tilføjet til Snart.
Læs mere her: https://www.fremtid-snart.dk/
Mere information
Jeppe Bo Rasmussen, chef for public affairs og kommunikation, kunstområdet
Tlf.: 24401897, jbr@bikubenfonden.dk.
Snart åbner Snart – du er inviteret med
Fra den 17. marts er Snart åbent for alle interesserede – kl. 9.00 – 16.00, alle hverdage.
Det bliver for eksempel muligt at træde indenfor og bidrage med fremtidsvisioner i Snarts levende bibliotek, der løbende overfører perspektiver, idéer og viden mellem forskellige stemmer.
Du kan også møde kunstneriske bidrag fra Baum & Leahy, Cecilie Waagner Falkenstrøm og Mathias Toubro. Og meget mere. Læs mere her: https://www.fremtid-snart.dk/
Om Snart - laboratoriet for mulige fremtider
Snart er et pilotprojekt for fremtiden, som testes i 2025. Initiativet er finansieret af Bikubenfonden og inkluderer ved lancering 20 partnere, der på forskellig vis repræsenterer fremtidsforskning, social innovation, systemtænkning, økonomisk bæredygtighed, demokratisk deltagelse samt kunstnerisk metode og praksis.
Snart er skabt i samarbejde mellem Bikubenfonden og Nicklas Larsen, som er ekspert i fremtidstænkning, Instituttet for Fremtidsforskningsamt Majken Overgaard, der arbejder i tværsnittet mellem kunst og teknologi.
Baggrund: Bliv Snart Futures Fellow for fremtiden
Det kan være besværligt at skabe store forandringer og rykke ved eksisterende systemer. Derfor er Snart også startskuddet til et nyt, eksperimenterende udviklingsprogram, hvor 15 Futures Fellows i efteråret 2025 sammen vil udfordre faggrænser og uddanne sig i fremtidstænkning, social innovation og kunstnerisk metode.
Det fælles spørgsmål er: Hvordan handler vi for fremtidens generationer i nutiden?
Futures Fellows henvender sig til personer, der har handlekraft og mandat til at skabe konkrete forandringer gennem deres praksis og arbejde, og som ønsker at eksperimentere, lære og dele, så de kan være med til at bringe samfundet i en mere bæredygtig og visionær retning.
Ansøgning er åben i april - følg med på Bikubenfondens kanaler.
Og på https://www.fremtid-snart.dk/
Baggrund: Kunstneriske bidrag i Snart
I Snart vil deltagere og gæster møde installationen Pantopia, skabt af kunstnerduoen Baum & Leahy i samarbejde med Roskilde Festival og Grasp. Den bliver et redskab til at engagere alle, der deltager i laboratoriet, i en kollektiv proces, hvor kunst, aktivisme og videnskab går op i en højere enhed for at forme et bæredygtigt og retfærdigt samfund.
Et andet bidrag kommer fra kunstner Mathias Toubro, som er inspireret af bygningens cirkulære arkitektur, når han skaber et bord af en tidligere vindeltrappe fra Thoravej 29. Den bliver transformeret til en model, der illustrerer hvordan gamle systemer forgår, så nye kan spire – en fremtid, der bliver håndgribelig og til et materiale, vi kan føle, mærke og handle på.
Kunstneren Cecilie Waagner Falkenstrøm og hendes art-tech studio ARTificial Mind vil med deres kunstige intelligens Agora tale med os om fremtiden. De fem Agora-agenter vil møde os i en åben samtale, hvor de vil udfordre og udforske vores forestillinger om fremtiden. Kunstneren har skabt Agora i samarbejde med Analyse & Tal, som har hjulpet med at lave de unikke datasæt, der bruges til at træne fem datadrevne og kunstige fremtidsagenter – i blandt andet natur, økonomi, kærlighed og teknologi.
Emner
Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.