Pressemeddelelse -
Ti politiske ledere og ti kunstnere mødes for at sætte ord på kunsten
Hvilke oplevelser, refleksioner og følelser sætter kunsten i gang, når vi møder den i vores hverdag? Og hvorfor er det vigtigt, at vi har kunst omkring os? De spørgsmål ønsker Bikubenfonden at sætte lys på og har derfor inviteret en række politiske ledere og kunstnere til at mødes i ny filmserie.
Hvert år besøger hundredtusindvis af danskere kunstmuseer i hele landet. Det vidner om, hvor stor betydning, mange danskere tillægger kunsten. Men selvom mange af os møder kunsten hver eneste dag - på museer, uddannelsesinstitutioner, hospitaler, arbejdspladser og i byrummet - er det ikke altid, vi stopper op og taler om den. Nogle gange tager vi måske endda kunsten for givet. Eller undgår samtalen, fordi vi tror, at den ikke er for os. Heller ikke i den politiske samtale får kunsten mange ord med på vejen.
Derfor søsætter Bikubenfonden nu filmserien Kunsten har ordet, hvor ti politiske ledere og ti kunstnere mødes og taler om den kunst, der omgiver vores politikere på Christiansborg. Blandt andet mødes Enhedslistens ordfører Mai Villadsen og billedhugger Bjørn Nørgaard til en samtale om Nørgaards gulvudsmykning i Provianthuset ved Christiansborg, mens Venstres partiformand Jakob Ellemann-Jensen mødes med billedkunstner Birk Bjørlo til en samtale om de værker, der hænger på Jakob Ellemann-Jensens kontor.
”I Bikubenfonden vil vi gerne sætte kunsten på dagsordenen for at øge bevidstheden om, hvad den betyder. Taler vi ikke om kunstens betydning i vores samfund og for den enkelte, risikerer vi at forpasse vigtige diskussioner om, hvordan den skal være en del af vores liv og i vores samfund. Derfor har vi taget initiativ til serien her, og vi håber at både danskerne generelt og politikerne specifikt vil tale med om kunsten, og hvorfor den er vigtig,” siger direktør i Bikubenfonden, Mette Marcus.
Skal sætte gang i den politiske debat
Bikubenfonden håber, at filmene i kampagnen kan inspirere til, at kunsten kommer på dagsordenen i alle kroge af Danmark. Ikke mindst blandt politikerne på Christiansborg og på landets rådhuse. Kunst fylder nemlig ganske lidt på den politiske dagsorden. Men da det er staten og kommunerne, der sætter rammerne for kunstnere og kunstinstitutioner, er netop den politiske debat om kunstens betydning og rolle i samfundet helt afgørende.
”Vi vil gerne skærpe bevidstheden om kunstens betydning på Christiansborg og på landets rådhuse. Det er her, rammerne om kunsten skabes, og derfor er vi nødt til at være i stand til at sætte ord på, hvilken betydning kunsten har, og hvorfor den er vigtig for os som mennesker og i vores samfund,” siger Mette Marcus og tilføjer:
”I denne filmrække med politikere og kunstnere er det helt tydeligt, at alle kan tage del i samtalen om, hvad kunsten får os til at føle og reflektere over. Vores ønske er derfor, at mange flere har lyst til at tage del i samtalen om den kunst, vi er omgivet af,” siger Mette Marcus.
Samtalen sættes i gang ved et event på Folkemødets hovedscene i morgen den 19. juni, hvor tre partiledere fortæller om deres første møde med kunsten. Og allerede nu kan du se filmrækken, hvor politikere og kunstnere mødes til en samtale om kunst på kunstenharordet.dk.
Om kampagnen Kunsten har ordet:
- Bikubenfonden har taget initiativ til kampagnen Kunsten har ordet. Kampagnen har til formål at øge bevidstheden om kunstens betydning og inviterer danskerne – både politikere og andre, der interesserer sig for den kunst, der omgiver dem – til at tage del i samtalen om, hvilke oplevelser mødet med kunsten giver os.
- Kampagnen består af en filmrække, hvor partiledere møder en kunstner bag et værk på Christiansborg til en samtale om tankerne med værket, kunstnernes proces bag det, politikernes forhold til det og tanker om, hvad det generelt betyder at have kunst omkring os.
- De medvirkende politikere og kunstnere er:
- Mai Villadsen (E) møder Bjørn Nørgaard om værket ”Gulvbelægning og bænk i Provianthuset, 1992-1994”
- Francisca Rosenkilde (Å) møder Arendse Krabbe om værket “Spørgsmål
former virkeligheder” (2019) placeret i Alternativets lokaler på
Christiansborg - Sofie Carsten Nielsen (R) møder John Kørner om værket “Paulina” (2010)
placeret i Radikale Venstres gruppeværelse på Christiansborg - Søren Pape Poulsen (K) møder Erik A. Frandsen om ”Uden Titel” fra 2014, placeret i landstingssalen på Christiansborg
- Pernille Vermund (D) møder Hans Christian Rylander om værket ”Uden
Titel” (2004), placeret i Provianthuset, foyer og gangareal i stueetagen - Kristian Thulesen Dahl (DF) møder Mikael Melbye om værket
"Thor Pedersen" (2011) placeret i forgemakket til Folketingssalen på
Christiansborg - Pia Olsen Dyhr (SF) møder Astrid Krogh om værket ”Polytics” (2003)
- Henrik Dahl (LA) møder Nina Sten-Knudsen om værkerne ”Åbent Landskab” og ”Arbejdere på fabrikken Dam” (2006), placeret i grundlovsværelset på Christiansborg
- Jakob Ellemann-Jensen (V) møder Birk Bjørlo om værket “Uten Tittel” (2017), placeret på Jakob Ellemann-Jensens kontor på Christiansborg.
- Mette Frederiksen (S) TBA
- Filmene, der er produceret af MUST, kan ses på kunstenharordet.dk fra 18. juni
- Tal med om kunstens betydning på #kunstenharordet
Emner
Kategorier
Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.