Gå til indhold
Foto: I Diana Lindhardt
Foto: I Diana Lindhardt

Pressemeddelelse -

Vinder af Udstillingsprisen Vision 2016 vil omdanne Den Frie Udstillingsbygning til sanselig kostskole

På udstillingen ’Sisters Academy – The Boarding School’ inviteres publikum på et kostskoleophold, der har skiftet den traditionelle vidensbaserede skole ud med æstetik, poesi og sanselighed. Performancegruppen Sisters Hope og Den Frie Udstillingsbygning, der står bag idéen, har vundet Udstillingsprisen Vision 2016 og modtager dermed 3 millioner kroner fra Bikubenfonden til at realisere udstillingen. Den forventes at åbne i 2017.

Alt fra udstillingssale til kontorer og toiletter i Den Frie Udstillingsbygning vil gennem kunstinstallationer, lyd- og lysdesign være transformeret til en helt anderledes skoleoplevelse, når udstillingen ’Sisters Academy – The Boarding School’ realiseres i 2017. Publikum indskriver sig på skolen for et døgn og kommer til at opleve, hvordan skole og læring kunne se ud i et samfund, der sætter æstetik, poesi og sanselighed som de højeste værdier. Med denne udstillingsidé har performancegruppen Sisters Hope sammen med Den Frie Udstillingsbygning vundet Udstillingsprisen Vision 2016 og de 3 millioner kroner, der følger med til at realisere udstillingen. På vegne af en enig jury udtaler Bikubenfondens chef for kulturområdet Mette Marcus følgende motivation for valget af vinder: 

- Udstillingsprisen Vision har fokus på den visionære udstillingsidé, og ’Sisters Academy – The Boarding School’ udfordrer i høj grad den traditionelle opfattelse af, hvad en udstilling er. For eksempel giver den et nyt bud på, hvor længe man skal opholde sig på en udstilling, og hvad man skal have med sig, når man går derfra. Desuden åbner udstillingen en interessant diskussion om betydningen af de æstetiske værdier i vores samfund.

Diskussion af æstetiske værdier
Sisters Hope har med deres kunstneriske metode skabt et fiktivt fremtidigt samfund, hvor æstetik og poesi er højeste værdier. Det er dette sanselige samfund, kostskolen tager udgangspunkt i. Det betyder eksempelvis, at man som publikum skal aflevere ur og mobiltelefon ved ankomst, da der på skolen arbejdes med opløsning af tiden. I stedet for et skoleskema, bliver man mødt af ’The Octopus’, der udleverer sanselige lektioner. Og undervisningen foretages af poetiske medarbejdere, der bærer navne som ’The Untamed’, ’The Silent Seeker’, ’Brønden’ eller ’Skyggen’. Sisters Hope har tidligere overtaget ledelsen og arbejdet med metoden på en række skoler i Norden – blandt andet HF & VUC FYN. Men det er første gang, metoden anvendes som udstillingsformat. Formålet med udstillingen er at stille spørgsmål ved vores samfunds forståelse af viden og vidensproduktion og undersøge andre læringsformer. 

- Vi ønsker at diskutere de æstetiske værdiers rolle i vores samfund og skabe debat om, hvordan samfundet kan organiseres på alternative måder. I flere år har der været en tendens til at undervurdere betydningen af den æstetiske dimensions samfundsmæssige betydning og af de æstetiske fags betydning i uddannelsessystemet – en af vores demokratiske grundpiller. Det er paradoksalt, når der samtidig er et stort fokus på kreativitetens vigtige betydning, siger kunstnerisk leder fra Sisters Hope Gry Worre Hallberg.

Mange gode udstillingsidéer
Med Udstillingsprisen Vision sætter Bikubenfonden hvert år 3 millioner kroner på højkant til en visionær udstillingsidé med nutidig relevans. Formålet er at sætte den gode udstilling til debat og skabe større synlighed om det kunst- og kulturhistoriske område. Til årets konkurrence modtog Bikubenfonden 25 forslag, og der var stærke idéer med fra både store museer og mindre udstillingssteder fra forskellige dele af landet. Blandt andet var flere egnsmuseer repræsenteret med stærke idéer. Både samarbejdet mellem forskellige institutioner og publikumsinddragelse fyldte meget i feltet af indsendte idéer. 

Visionssalon: Børn sætter dagsorden
I forlængelse af Udstillingsprisen Vision inviterer Bikubenfonden i samarbejde med Kunsten.nu til en række saloner, der sætter fokus på udviklingen inden for udstillinger. Den første salon ’Børn sætter dagsordenen’ finder sted den 24. februar 2016 kl. 16-18 i Nikolaj Kunsthal.

FAKTA 
Sisters Hope og Sisters Academy 
Sisters Hope er en performancegruppe der opererer i krydsfeltet mellem kunst, aktivisme, uddannelsesudvikling og forskning initieret af Gry Worre Hallberg og Anna Lawaetz (The Sisters) i 2007. Deres kunstprojekt ’Sisters Academy’ tager udgangspunkt i et sanseligt fremtidsbillede og poetisk parallelunivers, der er opstået efter den økonomiske og økologiske krise. På Sisters Academy eksperimenteres med nye sanselige læringsformater som udgangspunkt for en gentænkning eller gensansning af de strukturer, der dominerer i dag. Udgangspunktet for ’Sisters Academy – The Boarding School’ er et døgns indskrivning på skolen, men der bliver mulighed for kortere ophold på den poetiske kostskole. Læs mere om ’Sisters Academy’ på www.sistersacademy.dk

Den Frie
Den Frie Udstillingsbygning er skabt af kunstnere til kunstnere i 1891 og har en betydelig plads i dansk kunsthistorie og kulturliv. Den Frie har særligt fokus på samtidskunstneriske fællesskaber, kollektive udstillinger, kunstnersammenslutninger samt eksperimenterende grupperinger og netværk. Læs mere om Den Frie på www.denfrie.dk

Udstillingsprisen Vision
Med Udstillingsprisen Vision indbyder Bikubenfonden hvert år museer, udstillingssteder og andre aktører inden for det kunst- og kulturhistoriske felt til at deltage i konkurrencen om at få realiseret et visionært udstillingskoncept. Prisvinderen modtager 3 mio. kroner til realisering af udstillingen. I 2015 gik Udstillingsprisen Vision til Medicinsk Museion med projektet ’Mind the Gut’, der åbner i foråret 2017. Læs mere på www.bikubenfonden.dk/udstillingsprisen-vision

Juryen for Udstillingsprisen Vision består i perioden 2014-16 af:

  • Rune Gade, lektor, ph.d. ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab og anmelder ved Dagbladet Information
  • Niels-Knud Liebgott, historiker og tidl. direktør for De Danske Kongers Kronologiske Samling på Rosenborg Slot 
  • Mette Kynne Frandsen, adm. direktør, partner og arkitekt MAA, Henning Larsen Architects
  • Mads Quistgaard, partner i Urgent og adjungeret professor ved Designskolen Kolding
  • Stine Goya, designer
  • Søren Kaare-Andersen, direktør i Bikubenfonden
  • Mette Marcus, chef for kulturområdet i Bikubenfonden

Yderligere oplysninger:
Bikubenfonden
Kommunikationsmedarbejder Iben Haugaard
T: +45 26 22 09 26
E: ih@bikubenfonden.dk 

Sisters Hope
Kunstnerisk leder Gry Worre Hallberg
T: +45 26 24 77 34
E: gry@sistershope.dk 

Den Frie Udstillingsbygning
Publikumschef Nikolaj Friis Rasmussen
T: +45 33 12 28 03
E: nfr@denfrie.dk

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden er en uafhængig, erhvervsdrivende fond, der uddeler midler fra fondens afkast og formue til gavn for samfundet, primært inden for kultur og sociale formål.

Udover at uddele midler til projekter inden for kultur og sociale formål, udvikler Bikubenfonden også egne projekter, herunder prisuddelingerne Årets Reumert, Kronprinsparrets Priser og  Udstillingsprisen Vision. Som led i visionen om, at fonden skal være aktivt engageret i pleje og bevaring af den danske natur, ejer og driver Bikubenfonden naturområdet Svanninge Bjerge på Sydfyn.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Beck Vestergaard

Emilie Beck Vestergaard

Pressekontakt Digital redaktør Digital og visuel kommunikation 20 95 22 70
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Senior kommunikationskonsulent 31 78 59 27

Relateret materiale

Udstillingsprisen Vision 2017 åbner for idéer

Udstillingsprisen Vision 2017 åbner for idéer

Danske museer, kunsthaller og andre udstillingsaktører har igen mulighed for at få realiseret en visionær udstillingside, når Bikubenfonden åbner for forslag til Udstillingsprisen Vision 2017. Fra i år vil det være idéer med afsæt i kunsthistorien, der kommer i betragtning, og en ny udvælgelsesprocedure bliver sat i værk. Der er deadline for at indsende forslag 14. december 2016.

Fra venstre: Direktør for Esbjerg Kunstmuseum Inge Merete Kjeldgaard og inspektør Christiane Finsen. Fotograf: Torben E. Meyer

Esbjerg Kunstmuseum vinder Udstillingsprisen Vision 2017 med Wunderkammer koncept

Med idéen om at indbyde en fysiker, en kunstner og en biolog til at organisere og inddrage deres verden og erfaringer i hver deres wunderkammer-udstilling bliver Esbjerg Kunstmuseum vinder af Udstillingsprisen Vision 2017. Sammen med prisen modtager museet 3 mio. kr. fra Bikubenfonden til at realisere idéen. Publikum kan opleve første wunderkammer i efteråret 2018.

Hvem har den mest visionære udstillingsidé?

Hvem har den mest visionære udstillingsidé?

Nu åbner Bikubenfonden for ideoplæg til Udstillingsprisen Vision 2019. Her har danske museer, kunsthaller og andre udstillingsaktører mulighed for at deltage i konkurrencen om at få realiseret deres mest visionære udstillingside. Der er deadline for at indsende forslag onsdag den 5. december 2018.