Gå til indhold
Forfatter Kim Leine, fotograf: Robin Skjoldborg. Filminstruktør Annika Berg, fotograf: SA NM.
Forfatter Kim Leine, fotograf: Robin Skjoldborg. Filminstruktør Annika Berg, fotograf: SA NM.

Pressemeddelelse -

Kronprinsparrets Priser 2018

Særlige indsatser og præstationer inden for kultur og socialt arbejde blev hædret, da Kronprinsparrets Priser den 24. november blev afholdt i Musikkens Hus i Aalborg.

Her gik Kronprinsparrets Sociale Pris til Foreningen Grønlandske Børn. Kronprinsparrets Kulturpris gik til forfatter Kim Leine, mens Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til henholdsvis filminstruktør Annika Berg og den sociale organisation Fundamentet.

Foreningen Grønlandske Børn ser potentialet hos børn og unge
Kronprinsparrets Sociale Pris 2018 tilfaldt Foreningen Grønlandske Børn, der har eksisteret siden 1924. Tidligere behandlede de tuberkuloseramte børn. I dag arbejder de for, at grønlandske børn kan få en tryg barndom, at de får en uddannelse og at de bliver hørt. Foreningens arbejde er målrettet grønlandske børn og unge i både Grønland og Danmark. I Grønland har de blandt andet udviklet en børnebisidderordning, som skal sikre, at børnenes stemme bliver hørt i socialsager, der vedrører dem. I begrundelsen for prisen blev foreningens evne til at følge med tiden og deres tilgang til arbejdet med børn og unge fremhævet:

"Foreningen Grønlandske Børn er en organisation, der udvikler sig med tiden. Altid har de øje for de udfordringer, der er aktuelle og relevante i det grønlandske samfund og det danske – og altid med respekt, nysgerrighed og forståelse for de problemstillinger, de arbejder med. De ser potentialet hos børn og unge – og de understøtter dem i at udvikle sig til hele mennesker, så de har den bedste mulighed for at opfylde deres fulde potentiale." Det var H.K.H. Kronprinsessen, der overrakte prisen til Foreningen Grønlandske Børns generalsekretær Puk Draiby og bestyrelsesmedlem Heidi Lindholm.

Forfatteren med de gribende menneskeskildringer
Det blev forfatter Kim Leine, der modtog Kronprinsparrets Kulturpris 2018. Kim Leine (f. 1961) debuterede i 2007 med erindringsromanen Kalak – en rå skildring af en danskers tilværelse og nedtur i det moderne Grønland. Her foregår flere af hans romaner. Således handler både Profeterne i Evighedsfjorden (2012) og hans seneste roman Rød mand/sort mand (2018) om de første danske missionærer i Grønland. Det var H.K.H. Kronprinsen, der overrakte prisen til Kim Leine, og som begrundelse for prisen lød det blandt andet:

"Lige fra debuten Kalak og til det seneste værk Rød mand/sort mand har Leine markeret sig med et usædvanligt talent for at skrive gribende og barske fortællinger om hjerteskærende menneskeskæbner og vilde naturkræfter. Leines stil er præcis og kraftfuld. Og selv om nogle værker foregår i en helt anden tid, bliver man som læser trukket ind i historien og mærker karakterernes desperation, ensomhed og tvivl. Leine har en evne til at beskrive mennesker, så de kravler ind under huden på læseren, hvor de bliver længe efter, man har lagt bogen fra sig."

Stjernedryspriser til filminstruktør og social organisation
Kronprinsparret uddelte desuden to Stjernedryspriser, der i år var fordelt mellem kultur og socialt arbejde. Således gik Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris til organisationen Fundamentet i Århus. Igennem rådgivning, terapi, behandlingsforløb, assistance med dagligdagsproblemer og grundlæggende nærvær arbejder Fundamentet med at hjælpe sårbare og udsatte mennesker videre i livet. I begrundelsen for prisen blev deres evne til at møde mennesker med åbenhed og respekt fremhævet:

"Hos Fundamentet arbejdes der ud fra grundlæggende værdier om at være i øjenhøjde og møde folk med den åbenhed og respekt, vi alle fortjener. Her skaber man trygge og tillidsfulde rammer og giver plads til det nærvær og den omsorg, der skal til for at mennesker kan komme videre i livet."

Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris gik til filminstruktør Annika Berg. Prisen blev givet for hendes nyskabende filmperler, der rummer inspiration fra både litteratur, mode, punkmusik og sociale medier. I begrundelsen for prisen lød det blandt andet:

"Hendes fortællinger spænder vidt. I kortfilmen Sia tegner hun med en nærgående kameraføring og farvemættede billeder et betagende, stille, men samtidig stærkt sanseligt portræt af en ældre dame. I spillefilmen Team Hurricane fortæller hun om at være ung med en energi og æstetik, så man bliver blæst bagover."

Kronprinsparrets Priser blev sendt direkte på DR1 og kan ses på www.dr.dk/tv. Showet er produceret af DR i samarbejde med Bikubenfonden.

FAKTA om Kronprinsparrets Priser
Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Hvert år overrækker Kronprinsparret følgende priser:

Kronprinsparrets Kulturpris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en markant kunstner eller en gruppe kunstnere med internationalt format. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Sociale Pris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en banebrydende indsats med internationalt format inden for det sociale område. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en yngre kunstner, som er på vej til at bryde igennem. Prismodtageren får 100.000 kr.

Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en aktør, der har været nytænkende i sin indsats for socialt udsatte og er en inspirationskilde for det sociale felt. Prismodtageren får 100.000 kr.

Kronprinsparret udpeger prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer med ekspertise inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Beck Vestergaard

Emilie Beck Vestergaard

Pressekontakt Content Manager Visuel kommunikation 20 95 22 70
Karen Marstrand Mygind

Karen Marstrand Mygind

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet 31 58 43 74
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27

Relateret materiale