Gå til indhold
Foto fra forestillingen Woyzeck på Teater Nordkraft i Aalborg, fotograf: Martin Høyer
Foto fra forestillingen Woyzeck på Teater Nordkraft i Aalborg, fotograf: Martin Høyer

Nyhed -

Bikubenfonden iværksætter undersøgelse af scenekunstens betydning

Hvad betyder scenekunsten for dem, som oplever den? Det har Bikubenfonden i samarbejde med Aalborg, Vejle og Odense Kommune sat sig for at finde ud af. Sammen skyder de nu gang i en indsats, som skal undersøge, hvilke følelser og tanker, som opstår, når vi oplever teater, dans eller performance. Håbet er, at indsigterne kan inspirere og bidrage til et nyt udgangspunkt for samtalen, når nye politiske visioner formuleres.

Fra 1. juni og frem sætter Bikubenfonden sammen med Odense, Vejle og Aalborg Kommune gang i en ny undersøgelse af scenekunstens betydning for dem, som oplever den. Undersøgelsen gennemføres på tre teatre i de tre kommuner og består blandt andet af interviews og samtalesaloner med publikum.

”I Bikubenfonden arbejder vi ud fra en overbevisning om kunstens betydning, og vi er optaget af at bidrage med reelle indsigter til de politiske samtaler i vores samfund. Vi håber, at vi med undersøgelsen kan styrke vidensgrundlaget for politiske beslutninger, sådan at det foruden kvantitative data også rummer kvalitative indsigter om, hvad mødet med kunsten betyder for os som mennesker,” siger direktør i Bikubenfonden Mette Marcus.

I slutningen af 2020 gennemførte Bikubenfonden en lignende undersøgelse af billedkunstens betydning i de samme tre kommuner. Gennem interviews og samtaler med gæster på tre kunstmuseer viste undersøgelsen, hvad billedkunsten betyder for de mennesker, der oplever den. Det er den samme indsigt i scenekunstens betydning, som Bikubenfonden nu vil undersøge sammen med Odense, Vejle og Aalborg Kommune.

Et ekstra lag af viden
Den tidligere undersøgelse af billedkunstens betydning viste blandt andet, at billedkunst kan give os ro, anledninger til at reflektere over livet og vores historie, etablere ståsteder eller bliver rystet og udfordret på vores opfattelse af verden. Det er lignende kvalitative indsigter, som den nye undersøgelse kan kaste lys over på scenekunstområdet.

- I Vejle er musikteatret en vigtig del af kulturlivet, og vi er stolte af at have et teater, der leverer et bredt repertoire til både lokale og gæster. Når vi synes, det er vigtigt at vide mere om, hvad det betyder for den enkelte at opleve scenekunst, handler det derfor om, at vi hele tiden interesserer os for at udvikle teatret og vores kulturliv i øvrigt. Vi kender jo salgstallene, omsætningen og repertoiret, og det bliver interessant at lægge et ekstra lag oven på den viden, siger Dan Arnløv Jørgensen, formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle.

- Odenseanerne er i centrum for vores kulturpolitik i Odense, og det er derfor afgørende, at vi har viden om, hvilken betydning kunsten og kulturen har for dem. Hvilken forskel, det gør i deres liv. Coronatiden har sat en tyk streg under kulturens værdi for os. Vi mangler i dén grad de fælles oplevelser, som skaber glæde, liv og inspiration – og som er så vigtige for vores mentale helbred og trivsel. Undersøgelsen er et stærkt eksempel på, hvordan vi kan gå i dialog med borgerne om, hvordan de oplever og bruger kulturlivet, så kommuner og kulturinstitutioner kan sætte en visionær retning for området, siger Christoffer Lilleholt, rådmand By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune.

Undersøgelse af teater, koreografisk scenekunst og performance
Det er konsulentvirksomheden Seismonaut, som gennemfører undersøgelsen for Bikubenfonden. For at udvikle metoden har de blandt andet hentet inspiration fra The Cultural Value Project i England. Det betyder, at de kommer til at bruge den individuelle oplevelse som primær indgang til at undersøge betydningen og værdien af scenekunst. Undersøgelserne består blandt andet af interviews og samtalesaloner med publikummer ved udvalgte forestillinger på hhv. Teater Nordkraft i Aalborg, Vejle Musik Teater og Teater Momentum i Odense. Seismonaut vil både hente indsigter fra publikum ved en klassisk dramaforestilling, koreografisk scenekunst og performance.

Her kan publikum møde dataindsamlere:

  • Teater Nordkraft i Aalborg, forestillingen ’Woyzeck’, den 1. juni
  • Vejle Musik Teater, forestillingen ’Sirene’, den 10. juni
  • Teater Momentum i Odense, forestillingen ’Umwelt’, den 18. juni

Indsigterne om scenekunstens betydning forventes at blive publiceret i en rapport i efteråret 2021.

FAKTA

Rapport og Billedkunstens betydning
I samarbejde med rådgivningsvirksomheden Seismonaut gennemførte Bikubenfonden sammen med Aalborg Kommune, Vejle Kommune og Odense Kommune et udviklingsprojekt på tre kunstmuseer for at teste, hvordan man kan indhente kvalitative data om billedkunstens betydning. Indsigterne blev udgivet i december 2020 i rapporten Billedkunstens Betydning, som kan læses her.

Om Bikubenfonden
Bikubenfonden er en uafhængig, erhvervsdrivende fond, der arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og aktuel kunst. På kunstområdet arbejder vi ud fra en stærk overbevisning om kunstens betydning. Vi bistår professionelle kunstnere og kulturinstitutioner med at gå nye veje og realisere deres potentiale, og vores strategiske fokus er aktuel scene- og billedkunst.

Om Seismonaut
Seismonaut er et rådgivningsfirma, der hjælper med at navigere i det foranderlige univers af oplevelser og digitalisering. Seismonaut arbejder strategisk med udvikling af kulturområdet, turisme og det kreative erhverv samt med innovation og forretningsudvikling.

Emner

Pressekontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Marie Andergren

Marie Andergren

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på det sociale område 24 91 56 52
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Beck Vestergaard

Emilie Beck Vestergaard

Pressekontakt Content Manager Visuel kommunikation 20 95 22 70

Relateret materiale