Gå til indhold
Musikhuset Holstebro, Alberto Giacomettis 'Kvinde på kærre' og Kronprinsparret fotograferet af Jakob Boserup ved sidste års prisuddeling
Musikhuset Holstebro, Alberto Giacomettis 'Kvinde på kærre' og Kronprinsparret fotograferet af Jakob Boserup ved sidste års prisuddeling

Pressemeddelelse -

Kronprinsparrets Priser 2016 i Musikteatret Holstebro

Når ekstraordinære indsatser inden for kultur og socialt arbejde skal hædres i år, kommer det til at foregå lørdag den 8. oktober i Musikteatret Holstebro. Showet produceres i samarbejde med DR og sendes live på DR1 kl. 21.

Hvert år afholdes Kronprinsparrets Priser et nyt sted i Danmark. I år bliver modtagerne af Kronprinsparrets Kulturpris, Kronprinsparrets Sociale Pris samt to Stjernedryspriser hædret i en dansk by med stærkt fokus på kunst og kultur, når Musikteatret Holstebro danner ramme om showet.

Kunsten ud til borgerne
Holstebro Kommune fejrer netop i år jubilæum som kulturby. Det er nemlig 50 år siden, at byen begyndte at arbejde efter den filosofi, at kunst og kultur skal ud til borgerne og opleves i byens gader, på pladser og i grønne områder. Første tegn på kultursatsningen var da skulpturen Kvinde på kærre skabt af den schweiziske skulptør Alberto Giacometti (1901-66) blev afsløret på byens torv i 1966. Skulpturen, der har fået kælenavnet ”Maren å æ Woun”, er blevet et vartegn for Holstebro, og byen har siden anskaffet sig mange nye kunstværker, der kan opleves overalt i byen.

Holstebro huser desuden flere kulturelle institutioner – blandt andet Egnsteatret Black Box Theatre og Black Box Dance Company, der ligger i tilknytning til Musikteatret. Også Dansk Talentakademi, Odin Teatret, Holstebro Musikskole, Holstebro Kunstmuseum og en afdeling af Det Kongelige Teaters Balletskole er en del af Holstebros rige kulturliv. Kronprinsparrets Priser 2016 finder sted i Musikteatret Holstebro, som hvert år lægger scene til et væld af koncerter, teater- og danseforestillinger.

Stjernedryspriser offentliggøres i september
Kronprinsparrets Priser 2016 bliver som de foregående år en festlig aften med kunstneriske indslag centreret om Kronprinsparrets overrækkelse af fire priser. Modtagerne af Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparret Sociale Pris bliver først afsløret under showet i Musikteatret Holstebro den 8. oktober. Til gengæld bliver modtagerne af Kronprinsparrets Stjernedryspriser offentliggjort nogle uger i forvejen. Stjernedryspriserne bliver givet for at hædre og synliggøre yngre kunstnere, og sidste år var det forfatter og billedkunstner Amalie Smith og designer Mark Tan, der modtog priserne.

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet i 2004 som Bikubenfondens bryllupsgave til Kronprinsparret. Formålet med Kronprinsparrets Priser er at synliggøre og anerkende den ekstraordinære præstation inden for dansk, grønlandsk og færøsk kultur og socialt arbejde.

FAKTA
Hvert år overrækker Kronprinsparret følgende priser:

Kronprinsparrets Kulturpris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en markant kunstner eller en gruppe kunstnere med internationalt format. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop, skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Sociale Pris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en banebrydende indsats med internationalt format inden for det sociale område. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop, skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Stjernedryspriser
Formålet med priserne er at hædre og synliggøre to yngre kunstnere, som er på vej til at bryde igennem. Hver prismodtager får overrakt 50.000 kr.

Kronprinsparret udpeger prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer med ekspertise inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

Tidligere prismodtagere:
Kronprinsparrets Kulturpris
2005: Filminstruktør Per Fly
2006: Kunstner Olafur Eliasson
2007: Skuespiller Sonja Richter
2008: Musiker Tina Dickow
2009: Musiker Andreas Brantelid
2010: Ingen prisuddeling i denne kategori
2011: Arkitekt Bjarke Ingels
2012: Tegner og forfatter Jakob Martin Strid
2013: Det kunstneriske hold bag dramaserierne "Forbrydelsen", afsnit 1-3 og "Borgen", afsnit 1-2
2014: Designer Cecilie Manz
2015: Teaterinstruktør Elisa Kragerup

Kronprinsparrets Sociale Pris
2005: Red Barnet
2006: Julemærkefonden
2007: Ventilen
2008: Morgencaféen for Hjemløse
2009: Ingen prisuddeling i denne kategori
2010: Landsforeningen af Væresteder
2012: Ungdommens Røde Kors
2013: Natteravnene
2014: TUBA (Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere)
2015: Mind Your Own Business (udviklingsprogram for etniske minoritetsdrenge i alderen 13-17 år)

Kronprinsparrets Nytænkningspris
2010: Baglandet og Værestedet Amarngivat

Kronprinsparrets Stjernedryspris
2009: Fotograf Joakim Eskildsen og musiker Nanna Øland Fabricius alias Oh Land
2010: Ingen prisuddeling i denne kategori
2011: Forfatter Josefine Klougart og rockbandet The William Blakes
2012: Sanger og sangskriver Nive Nielsen og akkordeonist Bjarke Mogensen
2013: Sangerinde og sangskriver Karen Marie Ørsted alias MØ og violinisten Rune Tonsgaard Sørensen
2014: Fotograf Lærke Posselt og skuespiller Johanne Louise Schmidt
2015: Forfatter og billedkunstner Amalie Smith og designer Mark Tan

Læs mere på www.bikubenfonden.dk/kronprinsparrets-priser

Følg prisuddelingen online på:
www.dr.dkwww.facebook.com/dr1 og www.facebook.com/bikubenfonden
#kronpriser

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden er en uafhængig, erhvervsdrivende fond, der uddeler midler fra fondens afkast og formue til gavn for samfundet, primært inden for kultur og sociale formål.

Udover at uddele midler til projekter inden for kultur og sociale formål, udvikler Bikubenfonden også egne projekter, herunder prisuddelingerne Årets Reumert, Kronprinsparrets Priser og  Udstillingsprisen Vision. Som led i visionen om, at fonden skal være aktivt engageret i pleje og bevaring af den danske natur, ejer og driver Bikubenfonden naturområdet Svanninge Bjerge på Sydfyn.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27

Relateret materiale