Pressemeddelelse -
Kunstdebat til ørerne
Bikubenfondens saloner udkommer nu i podcastformat. De første episoder af kunstpodcasten VISION er klar til at sætte kunsten i perspektiv og invitere til debat i kunstens univers uanset, hvor du befinder dig.
Bikubenfonden har i år skruet op for samtalen om kunsten ved at udvide fondens kunstsaloner med nye formater. Nu er fonden klar med et nyt tiltag; Kunstpodcasten VISION. En podcastserie om kunstens betydning, der tager afsæt i Bikubenfondens debatsaloner på kunstområdet.
"Med kunstpodcasten VISION vil vi bidrage til, at samtalen om kunsten kan nå et større publikum, end vi har mulighed for ved live-salonerne. Dermed giver vi debatten mulighed for at leve videre uden for salonscenen. Vi ser et stort behov for at viden, tanker og holdninger om kunst udveksles og udbredes både for kunstmiljøet, men også for andre interesserede, og derfor udkommer salonerne i et podcast-format," siger Mette Marcus, chef for kunstområdet i Bikubenfonden.
Podcasten dykker ned i de tanker og processer, der ligger bag aktuelle værker, udstillinger og forestillinger, og lytteren kan fordybe sig i kunstens univers og få kunsten sat i perspektiv.
De første episoder af kunstpodcasten VISION tager udgangspunkt i salonerne Kollektivets skaberkraft og Kunst i offentlige rum. Hvor essensen fra salonerne er klar til at leve videre uden for salonscenen. Episode #1 Kollektivets skaberkraft handler om samskabelse som greb inden for scenekunsten. Episode #2 Kunst i offentlige rum diskuterer radikal nytænkning inden for offentlig kunst og hvordan et 168 timers langt offentligt videoværk kan pulsere dynamisk med omgivelserne.
Kunstsalonerne VISION, som podcastene tager afsæt i, bliver til i et samarbejde mellem Bikubenfonden og udvalgte kulturinstitutioner eller kunstnere, som sammen planlægger salonernes tema med udgangspunkt i en aktuel forestilling eller udstilling.
Elisa Kragerup – teaterdirektør og kunstnerisk leder, Betty Nansen Teatret fortæller:
"Visionssalonerne åbner for et reflekterende og nysgerrigt rum. Et rum for en reel samtale om scenekunsten, som tiltrængt fører os væk fra at udkomme i statements eller berettige kunstens værdi i tal. I stedet søger det, at være et inspireret oplæg til videre dialog mellem kunstnere, branche og publikum. Og ved at det bliver lavet som podcast, når dialogen ud til flere," siger Elisa Kragerup, der også er en del af Sort Samvittighed, der er med til at give perspektiv på den kollektive skaberkraft i første episode af kunstpodcast VISION.
Podcastserien produceres af Munck Studios for Bikubenfonden. Bikubenfonden udsender løbende nye episoder med afsæt i Kunstsalon VISION. Følg med på https://podcast.bikubenfonden.dk/, på Facebook eller abonner på kunstpodcasten VISION i iTunes, SoundCloud og på Podbean.
Episode #1
Kollektivets skaberkraft
”Jeg ved ikke om der nogensinde, er nogen, der har fået det bedre af at spise kagen selv?”
– Elisa Kragerup, instruktør, Sort Samvittighed.
Og det ER sjovere at dele kagen, selvom det kræver masser af kompromisser og krævende forhandlinger, mener to af dansk samtids største kunstkollektiver, Sort Samvittighed og Blod Måne Søndag (BMS). Begge optaget af fælles skaberkraft og den udfordring, som det giver i processen frem mod det endelige værk. Podcasten tager afsæt i en salon om emnet på Betty Nansen Teatret. Forsker og forfatter Kasper Opstrup med speciale i hybrider af kunst/litteratur sætter kunstkollektivet i kunsthistorisk kontekst og nutidigt perspektiv.
Lyt til hele podcasten her https://podcast.bikubenfonden.dk/
Episode #2
Rummet, tiden, mennesket – kunst i offentlige rum
“It is about science, and progress, people of all cultural backgrounds together” – Ragnar Kjartansson, billedkunstner
Hvordan kan et 168 timers langt offentligt videoværk pulsere med omgivelserne på en super dynamisk måde? Hvordan ser radikal nytænkning ud i offentlig kunst i dag? Den anerkendte islandske kunstner Ragnar Kjartansson har skabt et værk Figures in Landscape specifikt til det Sundhedsfaglige fakultet i Mærsk Tårnet ved Panuminstituttet. 168 timer varer værket i sin helhed – præcis en uge. Videoen vises hele døgnet synkront på flere skærme i bygningen; i aulaen og i elevatorer. Visionspodcasten tager afsæt i en salon i netop Mærsk Tårnet, hvor Ragnar Kjartansson er mødt op for at fortælle publikum og interviewer Anders Kold, museumsinspektør på Louisiana Museum of Modern Art om afsættet for kunstværket, og om hans ambition om, at værket kan sprede sig via brugerne og blande sig med verden udenfor. Ulrikke Neergaard, direktør for KØS – Museet for kunst i offentlige rum, giver sin vinkel på, hvordan Kjartansson nytænker i værket Figures in Landscape.
Lyt til hele podcasten her https://podcast.bikubenfonden.dk/
FAKTA:
- Kunstpodcasten VISION er en videreudvikling af Bikubenfondens kunstsaloner VISION, som er debatter, kunstnerinterviews og salonformer, hvor kunstnere tager styringen. Her får publikum bl.a. mulighed for at få sat kunsten i et perspektiv, få indblik i den faglighed og de overvejelser, der ligger bag et givent værk, forestilling eller udstilling.
- De første to episoder kan downloades og streames på Podbean, i SoundCloud og via https://podcast.bikubenfonden.dk/
- Bikubenfonden producerer og udsender løbende nye episoder med afsæt i kunstsalon VISION. Episode #3 om Wunderkammeret som ramme for moderne udstillinger udkommer den 18. juni 2019
- Podcastserien VISION produceres af Munck Studios for Bikubenfonden
Læs om kommende kunstsaloner VISION her
Related links
Emner
Kategorier
Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.