Gå til indhold
Mundharpist og arkitekter modtager Kronprinsparrets Stjernedryspriser

Pressemeddelelse -

Mundharpist og arkitekter modtager Kronprinsparrets Stjernedryspriser

Kronprinsparrets Stjernedryspriser 2016 går til musikeren Mathias Heise og tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter, der har gjort sig bemærket med deres særlige kunstneriske talenter.

Når Kronprinsparret uddeler priser den 8. oktober i Musikteatret Holstebro, skal musikeren Mathias Heise og arkitekterne Søren Johansen og Sebastian Skovsted på scenen og have overrakt Kronprinsparrets to Stjernedryspriser. Formålet med priserne er at synliggøre og anerkende yngre danske kunstnere med et særligt talent. Ud over hæderen modtager de begge 50.000 kr.

Mathias Heise 
Musiker og mundharpist Mathias Heise (f. 1993) modtager Kronprinsparrets Stjernedryspris for sin musikalske indlevelsesevne, sin virtuositet på den kromatiske mundharpe og sin kunstneriske tilgang til egne kompositioner. Heise kom i 2015 som den første i Danmark ind på Rytmisk Konservatorium med mundharpe som hovedinstrument. Samme år vandt han DPA's komponistkonkurrence 'Årets nye Jazzstjerne, og hans debutalbum blev nomineret til en Danish Music Award Jazz. Han er en innovativ musiker med mange projekter i støbeskeen og en vedvarende lyst til at eksperimentere med sit kunstneriske udtryk.

Heise er leder af bandet Mathias Heise Quadrillion, hvor han sammen med tre andre musikere har skabt en række originale kompositioner, der helt enestående inddrager den kromatiske mundharpe på fusionsjazzens scene. Derudover eksperimenterer bandet med spoken word, der optræder på flere af numrene på debutpladen Sudden Ascent (2015). Ud over Mathias Heise Quadrillion er Heise også leder af Mathias Heise Kvintet, der tager udgangspunkt i den mere klassiske jazz-tradition med fokus på swing, improvisation og kommunikation.

Johansen Skovsted Arkitekter 
Tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter modtager Kronprinsparrets Stjernedryspris som en anerkendelse af deres insisteren på en æstetik i det almindelige og for deres respekt for og dialog med den natur, der omgiver deres arkitektur. Særligt fremhæves deres arbejde med de tre pumpestationer, der er blevet tilbage efter genopretningen af Skjern Å. Johansen Skovsted Arkitekter har givet pumpestationerne ornamenterede tilbygninger i træ, så de toner sig ind i naturen, og transformeret dem til udkigstårne, så man kan nyde udsigten af den reetablerede natur.

Søren Johansen (f. 1981) og Sebastian Skovsted (f. 1982), der begge er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i København er arkitekterne bag den unge tegnestue, der blev etableret i 2014. Johansen Skovsted Arkitekters seneste projekt er et fugleudkigstårn, der opføres dette efterår for Naturstyrelsen ved Tipperne Ringkøbing Fjord.

Stjernedrys optræder ved showet 
Uddelingen af Kronprinsparrets Priser 2016 afholdes den 8. oktober i Musikteatret Holstebro og sendes direkte på DR1 kl. 21.00. Her afsløres også modtagerne af Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparrets Sociale Pris, der hver modtager 500.000 kr. Aftenens værter er igen i år Stéphanie Surrugue og Kåre Quist, der sammen vil guide seerne igennem en festlig aften med liveoptrædener af flere store kulturnavne – heriblandt sangerinden Pernille Rosendahl, sanger Karl William, rockbandet Dúné, det lokale dansekompagni Black Box Dance Company samt Saveus, som mange sikkert kender som Martin fra den første udgave af 'X Factor'. Desuden får seere og publikum mulighed for at opleve Stjernedrysprismodtager Mathias Heises særlige talent, når han optræder på scenen i Holstebro.

Showet bliver til i et samarbejde mellem Bikubenfonden og DR.

FAKTA om Kronprinsparrets Priser
Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Formålet med prisuddelingen er at synliggøre og anerkende den ekstraordinære præstation inden for dansk, grønlandsk og færøsk kultur og socialt arbejde.

Der uddeles i alt fire priser: Kronprinsparrets Kulturpris, Kronprinsparrets Sociale Pris samt to Stjernedryspriser.

Kronprinsparrets Priser er hæderspriser og kan ikke søges. Prismodtagerne udpeges af Kronprinsparret efter indstilling fra to rådgivende komitéer, der har ekspertise inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

I 2015 blev Kronprinsparrets Priser uddelt på Kulturværftet i Helsingør, hvor de to Stjernedryspriser blev tildelt forfatter og billedkunstner Amalie Smith og designer Mark Tan.

Emner

Kategorier


Bikubenfonden er en uafhængig, erhvervsdrivende fond, der uddeler midler fra fondens afkast og formue til gavn for samfundet, primært inden for kultur og sociale formål.

Udover at uddele midler til projekter inden for kultur og sociale formål, udvikler Bikubenfonden også egne projekter, herunder prisuddelingerne Årets Reumert, Kronprinsparrets Priser og  Udstillingsprisen Vision. Som led i visionen om, at fonden skal være aktivt engageret i pleje og bevaring af den danske natur, ejer og driver Bikubenfonden naturområdet Svanninge Bjerge på Sydfyn.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27

Relateret materiale