Gå til indhold
Øverst: DIGNITY. Den Sorte Skole, foto: Kristoffer Juel Poulsen. Nederst: Cecilie Bahnsen, foto: Olivia Frølich. Third Ear, foto: Miriam Nielsen
Øverst: DIGNITY. Den Sorte Skole, foto: Kristoffer Juel Poulsen. Nederst: Cecilie Bahnsen, foto: Olivia Frølich. Third Ear, foto: Miriam Nielsen

Pressemeddelelse -

Kronprinsparrets Priser 2017

Ekstraordinære præstationer inden for kultur og socialt arbejde blev hædret, da Kronprinsparrets Priser den 25. november blev afholdt i Jysk Musikteater i Silkeborg.

Her gik Kronprinsparrets Sociale Pris til organisationen DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur. Kronprinsparrets Kulturpris gik til samplere og komponister Martin Højland og Simon Dokkedal fra Den Sorte Skole, mens Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til henholdsvis beklædningsdesigner Cecilie Bahnsen og podcasten Third Ear ved Tim Hinman og Krister Moltzen.

Menneskeheden har brug for organisationer som DIGNITY
Kronprinsparrets Sociale Pris 2017 tilfaldt organisationen DIGNITY, der arbejder med at give herboende torturofre og deres familier en værdig tilværelse i Danmark. Desuden arbejder DIGNITY for at forebygge tortur på internationalt plan, ogorganisationen er en global drivkraft i udviklingen af ny viden om tortur og dens følger. Det var H.K.H. Kronprinsen, der overrakte prisen til DIGNITYs direktør Karin Verland, og som begrundelse for prisen lød det blandt andet:

”DIGNITY arbejder for at sikre værdige liv og at skabe humane og mere sikre levevilkår uden frygt – både for det enkelte menneske, familien og hele lokalsamfund. I over 30 år har organisationen hjulpet torturofre. DIGNITY er en leder inden for sit felt: En organisation, man lytter til – ikke kun i Danmark, men også internationalt. Menneskeheden har brug for organisationer som DIGNITY.Som danskere kan vi være stolte over det uvurderlige arbejde, DIGNITY som dansk organisation yder i Danmark og internationalt. Kronprinsparrets Sociale Pris gives for organisationens samlede indsats gennem årene. Vi håber, at opmærksomheden kan være med til at skærpe fokus på vigtigheden af at afskaffe tortur og sikre alle mennesker et værdigt liv.”

Den Sorte Skole skaber lydunivers i særklasse
Det blev Den Sorte Skole, der modtog Kronprinsparrets Kulturpris 2017. Den Sorte Skole er navnet på en moderne komponist-duo bestående af Martin Højland og Simon Dokkedal. I snart 15 år har de skabt musik bestående af brudstykker af allerede eksisterende musik sat sammen på nye måder. Arbejdsmetoden er sampling, og deres værker består af elementer fra både verdensmusik, populærmusik, avantgarde, electronica, klassisk musik og støjmusik på tværs af landegrænser, tidsperioder og musikgenrer. Den Sorte Skole er særligt kendte for deres live-optrædener, hvilket også blev fremhævet i begrundelsen for prisen:

”Deres liveoptrædener er en tour de force af lyde, rytmer, temperamenter og stemmer, der rammer lytteren. Men vi rammes ikke kun musikalsk. Lydsiden er ofte tilført et visuelt univers, hvor kunstnere inviteres og tilføjer en sanselig og rumlig oplevelse af musikken. Den Sorte Skoles univers er præget af en kompromisløshed, konsekvens og stærk fornemmelse for detaljen. Kronprinsparrets Kulturpris gives for det visionære arbejde, der udføres med stor fantasi og kreativitet, der skaber et lydunivers i særklasse.”

H.K.H. Kronprinsessen overrakte prisen til Den Sorte Skole, som kan opleves live ved en række koncerter i foråret 2018.

Stjernedryspriser til beklædningsdesigner og podcast
Kronprinsparret uddelte desuden deres to Stjernedryspriser til særlige talenter. Den ene Stjernedryspris gik til beklædningsdesigner Cecilie Bahnsen. Hendes kollektioner er kendetegnet ved et feminint udtryk og en interesse for kunsthåndværk med brug af traditionelle teknikker som kviltning, patchwork og broderi samt et fokus på kombination af materialer. I begrundelsen for prisen blev hendes designforståelse fremhævet:

”Cecilie Bahnsens design emmer af en klar forståelse for struktur, teknik og den enkelte detaljes samspil med helheden. Cecilie Bahnsen er interesseret i at skabe mode til forskellige mennesker og forskellige sammenhænge. Hendes design bærer tydeligt præg af et ønske om at vise, hvordan det fine og forførende ikke behøver at være sukkersødt, men i stedet kan være brugbart. Hun skaber med et visionært blik tøj til den selvstændige og moderne kvinde med hendes helt egen tilgang til design.”

Kronprinsparrets anden Stjernedryspris gik til podcasten Third Ear ved Tim Hinman og Krister Moltzen. Prisen blev givet for deres nyskabende og medrivende lydproduktioner, der er en blanding af underfundige historier, dokumentar og lydkollager. I begrundelsen for prisen lød det blandt andet:

”Hver fortælling bygger på et på én gang fiktivt og dokumentarisk univers, der med en tydelig detaljerigdom foldes ud og tvinger lytteren til at forholde sig til menneskelige besættelser såsom radikalisering, identitetstyveri og bizarre forbrydelser. Som podcast repræsenterer de en ny epoke for lydmediet og traditionen bag. Third Ear skaber velproduceret indhold af høj kvalitet, skabt til at blive distribueret på nye medieplatforme og i nye samarbejder. Deres lydproduktioner er nyskabende, medrivende, intelligente og utrolig godt skruet sammen.”

Kronprinsparrets Priser blev sendt direkte på DR1. Showet er produceret af DR i samarbejde med Bikubenfonden.

FAKTA om Kronprinsparrets Priser
Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Hvert år overrækker Kronprinsparret følgende priser:

Kronprinsparrets Kulturpris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en markant kunstner eller en gruppe kunstnere med internationalt format. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Sociale Pris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en banebrydende indsats med internationalt format inden for det sociale område. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Stjernedryspriser
Formålet med priserne er at hædre og synliggøre to yngre kunstnere, som er på vej til at bryde igennem. Hver prismodtager får overrakt 50.000 kr.

Kronprinsparret udpeger prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer med ekspertise inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

Læs mere på: http://www.bikubenfonden.dk/fakta-om-kronprinsparrets-priser 

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden er en uafhængig, erhvervsdrivende fond, hvis afkast går til sociale og kulturelle formål, som er til gavn for samfundet. I 2016 anvendte fonden 92 millioner kroner til filantropisk arbejde i Kongeriget Danmark. På det sociale område har fonden særligt fokus på unge i aldersgruppen 13-30 år med komplekse sociale problemer. På det kulturelle område har fonden særligt fokus på scenekunst og billedkunst.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Beck Vestergaard

Emilie Beck Vestergaard

Pressekontakt Content Manager Visuel kommunikation 20 95 22 70
Karen Marstrand Mygind

Karen Marstrand Mygind

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet 31 58 43 74
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27

Relateret materiale