Gå til indhold
Ny kunstpodcast VISION: Ude af samtiden

Nyhed -

Ny kunstpodcast VISION: Ude af samtiden

Hvilke muligheder er der i ikke at lade sig begrænse af modsætninger eller samtid i henholdsvis kunsten og naturvidenskaben? Ny episode af Kunstpodcast VISION handler om den tid, vi lever i. En tid, hvor nye verdensopfattelser opstår, fordi modsætninger opløses og fortid og nutid smelter sammen.

De ekstemporære tendenser i kunsten og modsætningernes opløsning er omdrejningspunktet for episode #5 af Kunstpodcast VISION.

Her diskuterer et stærkt salonpanel den tid, vi lever i. En tid, hvor mange af de modsætninger, der strukturerer vores moderne verdensbillede i dag, synes at skrumpe. Dette kommer blandt andet til udtryk i en stor del af samtidskunsten, som ikke længere er kontemporær, hvilket bogstaveligt talt vil sige 'med tiden'. I stedet er den 'ekstemporær', altså 'ude af tiden', og således hverken begrænset af fortid eller nutid. En strømning i kunsten, som Tranen – Rum for samtidskunst i de senere år har beskæftiget sig med:

“Man ser en gennemskinnelig blålig organisme. Er det et menneske, er det en slange? Er det lidt en maskine? Det går op for en, at det er ingen af delene og alting på samme tid – at det er en hybrid mellem en masse forskellige ting. Det er en blanding af maskine og menneske. Det er en cyborg – en organisme, der prøver at tilpasse sig en verden i hastig forandring. En organisme i hamskifte, der går fra at være et dyr til et menneske til en maskine. Et billede på vores tid, men også et billede på det modsatte – nemlig, hvor vi kommer fra, hvor vi er på vej hen, og hvordan vi omfavner grænseløsheden”.

Sådan beskriver leder af Tranen Toke Lykkeberg værket Parahuman af billedkunstner Emilie Alstrup fra gruppeudstillingen Biotechosphere. I podcasten giver begge deres bud på, hvordan de ser de ekstemporære tendenser i kunsten og modsætningernes opløsning i den antropocæne tidsalder.

Ifølge geologiprofessor og forfatter Minik Thorleif Rosing, er det er ikke kun i kunsten, at nye verdensopfattelser opstår, fordi modsætninger opløses og fortid og nutid smelter sammen. Også i naturvidenskaben bryder man rammerne for, hvad der er muligt.

Lyt med og få sat kunsten i perspektiv.

I podcasten deltager:

  • Toke Lykkeberg, leder på Tranen – Rum for samtidskunst
  • Emilie Alstrup, billedkunstner
  • Minik Thorleif Rosing, geologiprofessor og forfatter


Podcasten er skabt på baggrund af Kunstsalon VISION 'Forvitrede poler' på Tranen den 10. oktober 2019.

Lyt til Kunstpodcast VISION #5 'Ude af samtiden her': https://podcast.bikubenfonden.dk/ude-af-samtiden

Følg med på https://podcast.bikubenfonden.dk/ og på Facebook, eller abonner på Kunstpodcast VISION i iTunes, SoundCloud og på Podbean.

Tidligere udgivet i serien:
#1 Kollektivets skaberkraft – om at dele kagen i stedet for at spise den selv (https://podcast.bikubenfonden.dk/kollektivets-skaberkraft)

#2 Kunst i offentlige rum – om når kunsten flytter ud iblandt os (https://podcast.bikubenfonden.dk/kunst-i-offentlige-rum)

#3 Wunderkammer – om når videnskab og kunst går i partnerskab (https://podcast.bikubenfonden.dk/wunderkammeret)

#4 Kunstens evne til påvirkning og forhandling – om kunstens evne til at påvirke samfundet https://podcast.bikubenfonden.dk/kunstens-evne-til-pavirkning-og

Om Bikubenfonden
I Bikubenfonden har vi særligt fokus på scenekunst og billedkunst. Inden for disse to områder arbejder vi med at nyskabe muligheder for professionelle kunstnere og kulturinstitutioner. Det gør vi blandt andet ved at styrke samtalen om kunsten. I Kunstpodcasten VISION sættes kunsten i perspektiv og der inviteres til debat i kunstens univers uanset, hvor du befinder dig.

Podcastserien produceres af Munck Studios for Bikubenfonden. Bikubenfonden udsender løbende nye episoder med afsæt i Kunstsalon VISION.

#kunstsalonvision #kunstpodcastvision

Emner

Kategorier

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Beck Vestergaard

Emilie Beck Vestergaard

Pressekontakt Digital redaktør Digital og visuel kommunikation 20 95 22 70
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Senior kommunikationskonsulent 31 78 59 27

Relateret materiale

Kunstdebat til ørerne

Kunstdebat til ørerne

Bikubenfondens saloner udkommer nu i podcastformat. De første episoder af kunstpodcasten VISION er klar til at sætte kunsten i perspektiv og invitere til debat i kunstens univers uanset, hvor du befinder dig.

Ny kunstpodcast VISION: Wunderkammeret

Ny kunstpodcast VISION: Wunderkammeret

Findes der nogle fænomener, der kan få os til at åbne os for en anden forståelse af kunsten? Hvad har naturvidenskab og billedkunst med hinanden at gøre? Og kan de sammen give os et nyt blik på os selv og verden? Dette kan du blive klogere på i episode #3 af kunstpodcasten VISION.

Foto under grafik: Karoline Lieberkind

Ny Kunstpodcast VISION: Kvindeblik under konstruktion

Findes en fast position, der er 'The Female Gaze'? Hvem ejer blikket? Skal vi forbande den kvindelige rolle som objekt eller helt droppe at tale om feminisme – og bare gøre det! Eller måske helt bryde med det kønnede blik? Lyt med når et stærkt salonpanel diskuterer et begreb under konstruktion.

Ny Kunstpodcast VISION: Kan kunst skabe revolution?

Ny Kunstpodcast VISION: Kan kunst skabe revolution?

Udviklingen med bl.a. De Gule Veste i Frankrig kalder på at lade revolutionen sive ind også på teaterscenen, siger teaterdirektør ved Mungo Park, Anna Malzer. Men hvordan kan teatret skabe samfundsforandringer? Lyt med i denne udgave af Kunstpodcast VISION.

Ny Kunstpodcast VISION: Hvad kan Vestens demokratier lære af Kina?

Ny Kunstpodcast VISION: Hvad kan Vestens demokratier lære af Kina?

Lyt med i denne udgave af Kunstpodcast VISION, hvor instruktør Sigrid Johannesen, billedkunstner Bjørn Nørgaard, Kinaekspert Mette Holm og asienkorrespondent Lene Winther debatterer, hvordan den vestlige verden kan lade sig inspirere af Kina, og hvordan kunsten kan udfordre fordomme og påvirke til forandring.

’Markedet er sit eget bæst, og så er de alle de andre kræfter i kunstverdenen, hvis ansvar er ikke at lade sig influere, ikke at lade sig påvirke’. Nina Beier, Billedkunstner i podcasten: Kunst og markedet. Hvor er kvinderne?

Ny Kunstpodcast VISION: Kunst og markedet. Hvor er kvinderne?

Lyt med i denne udgave af Kunstpodcast VISION, hvor vi sætter spot på en af kunstverdenens største problemstillinger: Den kønsmæssige ubalance på kunstmarkedet. Hør perspektiver fra hele kunstmarkedets økosystem på, hvordan vi åbner for et untapped marked af kvinder i kunsten.