Gå til indhold
De blev hædret ved Årets Reumert 2016

Pressemeddelelse -

De blev hædret ved Årets Reumert 2016

Skuespiller og instruktør Lisbet Dahl modtog Årets Hæderspris, mens Årets Forestilling blev Odense Teaters vampyr-drama Lad den rette komme ind ved Årets Reumert 2016.

Ekstraordinære præstationer og særlige talenter inden for dansk scenekunst blev hyldet, da Årets Reumert blev uddelt for 18. gang søndag den 12. juni. Showet var skabt af Eventministeriet og fandt sted i Operaen. Her ledte vært Rasmus Botoft publikum gennem aftenen flankeret af Nikolaj Stokholm, mens Bodil Jørgensen uddelte Reumert-statuetter skabt af kunstneren John Kørner og rosende jury-ord til årets prismodtagere.

Lisbet Dahl modtog Årets Hæderspris
Et af aftenens højdepunkter var uddelingen af Årets Hæderspris, der i år gik til den folkekære skuespiller og instruktør Lisbet Dahl. Ud over at være en institution på den danske revyscene, har hun gennem sin lange skuespillerkarriere vist nogle helt særlige evner inden for karakterskuespil – senest, da hun spillede over for Ulf Pilgaard i forestillingen Vores Sensommer på Østre Gasværk i efteråret 2015. Hædersprisen blev motiveret og overrakt af Bikubenfondens direktør Søren Kaare-Andersen, som i sin motiveringstale bl.a. sagde:

”Du er jo den fuldendte og frodige revy-primadonna (…) Hende, som med intuitionen som sit aldrig svigtende kompas, sommer efter sommer styrer den store revy i teltet på Bakken sikkert i havn. Hende, der ved alt om timing, og som undertiden næsten har båret dansk morskabsteater på sine skuldre, ikke bare som skuespiller, men også som instruktør. Men så er der også den anden Lisbet Dahl. Hende, der med stor styrke, følsomhed og instinktiv viden om sindet sætter menneskeskæbner på scenen. På et splitsekund kan du åbne for noget, der får hele situationen til at vokse, på én og samme tid i kontakt med dig selv, med publikum og med noget, der er endnu større.”

Vampyr-drama blev kåret som Årets Forestilling
Både nyere og klassiske genrer blev hyldet, da priserne inden for de øvrige kategorier blev uddelt. Det blev Odense Teater, der modtog prisen Årets Forestilling for vampyr-dramaet Lad den rette komme ind – en forestilling om mobning og svigt baseret på den svenske horrorfilm af samme navn. Mens Det Ny Teaters storslåede opsætning af den klassiske musical The Sound of Music modtog prisen Årets Musical/Teaterkoncert/Show.

Årets Mandlige Hovedrolle gik for andet år i træk til Olaf Johannessen – i år for sin rolle som den magtfulde og humørsyge godsejer i Puntila på Det Kongelige Teater. Benedikte Hansen modtog Årets Kvindelige Hovedrolle for sin rolle som den sorgramte kvinde i Tørst – en forestilling skabt af Abelone Koppel og fremført på FÅR302. Årets Kvindelige Birolle gik til Mette Døssing for sin rolle som den sammenbidte og jaloux køkkenpige Kristin i Frk. Julie på Aarhus Teater, mens Årets Mandlige Birolle gik til Flemming Enevold for sin rolle som beleven gentleman og overvintret nazist i Vintersolhverv på Det Kongelige Teater.

Arne går Under hædret for både iscenesættelse og scenedesign
Rolf Heim modtog prisen Årets Instruktør for sin iscenesættelse af Hvem har Æren på Odense Teater og dukketeaterforestillingen Arne går under på Bådteateret. Sidstnævnte modtog også prisen for bedste scenedesign skabt af Rolf Søborg Hansen. I kategorien Årets Dramatiker løb Peter Asmussen med prisen for den dystre tableau-forestilling Soli Deo Gloria på Betty Nansen Teatret.

I de øvrige kategorier blev Det Kongelige Teaters modige nyklassikeropsætning af Powder Her Face kåret som Årets Opera, Teater Momentums poetiske performance Lige om lidt bliver alting meget sjovere som Årets Danseforestilling/Performance og Det Lille Teaters sanseteaterforestilling Citroner i Vand som Årets Børne-/ Ungdomsforestilling. Teater Grob og Frit Fald fik med den humoristiske forestilling om den moderne kvinde Hår på den Årets Særpris.

Otte talenter hyldet
Igen i år satte Årets Reumert fokus på scenekunstens nye talenter med de særlige Talentpriser, og på grund af Bikubenfondens særlige fokus på talentudvikling valgte fonden i år at give en større del af den pengesum, der følger med Reumertpriserne, til talenterne. De modtog ud over Reumert-statuetten 35.000 kr. til kunstnerisk videreudvikling. De otte talenter er:

 • Skuespiller Marie Knudsen Fogh, som modtager Talentprisen på baggrund af sine optrædener i Richard III og Daemon på Aalborg Teater. Hun er uddannet ved Skuespillerskolen ved Odense Teater i 2013.
 • Danser Tobias Praetorius, som modtager Talentprisen for sin optræden i Short Time Together, Den Kongelige Ballet. Han er uddannet ved Det Kongelige Teaters Balletskole i 2014.
 • Instruktør Liv Helm, som modtager Talentprisen for sin iscenesættelse af Salamimetoden på Aarhus Teater, og Og nu: verden! på Husets Teater. Hun er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2015.
 • Skuespiller Kristoffer Helmuth, som modtager Talentprisen for sin optræden i Lad den rette komme ind og Brødrene Løvehjerte på Odense Teater. Han er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Odense i 2015.
 • Scenograf Franciska Zahle, som modtager Talentprisen for sin scenografi til Melodien der blev væk på Nørrebro Teater. Hun er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2015.
 • Sanger Nanna Rossen, som modtager Talentprisen for sin optræden i Hairspray, Tivoli og Thomas Langkjær Entertainment. Hun er autodidakt.
 • Skuespiller Simon Sears, som modtager Talentprisen for sin optræden i Sidst på dagen er vi alle mennesker på Mammutteatret. Han er uddannet fra Statens Scenekunstskole i 2014.
 • Sanger Morten Grove Frandsen, som modtager Talentprisen for sin optræden i Leaves, Sort/Hvid og Copenhagen Opera Festival. Han er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2013 og Operaakademiet i 2016.


Juryen, der har udpeget årets prismodtagere, består af:

 • Teateranmelder, cand.mag., Anne Middelboe Christensen, Information
 • Kunstnerisk leder, cand.mag., Charlotte Mors, Danseværket
 • Forfatter & teaterkritiker, Gregers Dirckinck-Holmfeld, Gregersdh.dk
 • Skuespiller og projektudvikler, Henning Sprogøe
 • Teateranmelder, mag.art., Henrik Lyding, Jyllands-Posten
 • Teaterredaktør, cand.mag., Jakob Steen Olsen, Berlingske
 • Kulturredaktør, Lene Kryger, Fyens Stiftstidende & Fyns Amts Avis
 • Rektor, ph.d, Mads Thygesen, Den Danske Scenekunstskole
 • Festivalchef, kunstnerisk leder, Michael Bojesen, Copenhagen Opera Festival
 • Teaterredaktør, mag.art., Monna Dithmer, Politiken
 • Ansvarshavende redaktør, Rie Hammer, Teater 1
 • Radiovært og programmedarbejder, cand.mag., Tore Leifer, DR

Se alle juryens motivationer til prismodtagerne her
Find billeder af årets prismodtagere her


FAKTA

Om Årets Reumert
Hvert år sætter Bikubenfonden fokus på årets teatertendenser og hylder de ekstraordinære præstationer inden for dansk scenekunst med Årets Reumert. Showet markerer afslutningen på CPH:STAGE-festivalen, der samler publikum og teaterbranchen i København til fejring af scenekunsten. Ud over selve Reumert-showet arrangerer Bikubenfonden i løbet af foråret en række Reumert-saloner, hvor forskellige temaer inden for scenekunsten tages op til debat. Prisuddelingen tog sin begyndelse i 1998, hvor Bikubenfonden uddelte en hæderspris til Bodil Udsen. Læs mere her: www.aaretsreumert.dk

Prismodtagerne får ud over Reumert-statuetten:
Hædersprismodtager: 200.000 kr.
Talentprismodtager: 35.000 kr.
Prismodtagere i øvrige kategorier: 40.000 kr.


PRESSEKONTAKT

Simone Lassen simone@have.dk // 81 71 47 37
Kristina Sindberg kristina@have.dk // 24 86 01 84

Kommunikationsansvarlig Bikubenfonden:
Iben Haugaard, ih@bikubenfonden.dk // tlf. 26220926

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden er en uafhængig, erhvervsdrivende fond, der uddeler midler fra fondens afkast og formue til gavn for samfundet, primært inden for kultur og sociale formål.

Udover at uddele midler til projekter inden for kultur og sociale formål, udvikler Bikubenfonden også egne projekter, herunder prisuddelingerne Årets Reumert, Kronprinsparrets Priser og  Udstillingsprisen Vision. Som led i visionen om, at fonden skal være aktivt engageret i pleje og bevaring af den danske natur, ejer og driver Bikubenfonden naturområdet Svanninge Bjerge på Sydfyn.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27

Relateret materiale