Gå til indhold
Operasangerinde Elsa Dreisig – foto: Simon Fowler- Erato/Warner Classics. Organisationen Bydelsmødre – foto: Bydelsmødre. Den socialøkonomiske virksomhed FRAK – foto: Jonas Ahm. Sangskriver og sanger Jada – foto: Petra Kleis
Operasangerinde Elsa Dreisig – foto: Simon Fowler- Erato/Warner Classics. Organisationen Bydelsmødre – foto: Bydelsmødre. Den socialøkonomiske virksomhed FRAK – foto: Jonas Ahm. Sangskriver og sanger Jada – foto: Petra Kleis

Pressemeddelelse -

Kronprinsparrets Priser 2019

Den sociale indsats Bydelsmødre og operasangerinden Elsa Dreisig blev hædret, da Kronprinsparret lørdag aften uddelte årets priser i Odense.

ODEON i Odense dannede lørdag aften en festlig ramme om årets uddeling af Kronprinsparrets Priser, der hædrer ekstraordinære indsatser og præstationer inden for kunst og kultur samt socialt arbejde.

Her gik Kronprinsparrets Sociale Pris til den sociale indsats Bydelsmødre, mens operasangerinden Elsa Dreisig modtog Kronprinsparrets Kulturpris. Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til den socialøkonomiske virksomhed FRAK samt sangskriver og sanger Jada.

’Kunstnerisk overskud og alsidighed’
Operasangerinden Elsa Dreisig modtog Kronprinsparrets Kulturpris ledsaget af følgende ord fra H.K.H. Kronprinsen: ”Når Elsa Dreisig udfolder sit sangtalent, rammer hendes vokal publikum med en renhed, der både vidner om sanselig melankoli, kunstnerisk overskud og alsidighed.” 

At Elsa Dreisig er en af de største danske operatalenter med et internationalt gennembrud, ses blandt andet ved, at hun færdes i en række af verdens førende opera- og koncerthuse, hvor hun bl.a. medvirker som Pamina i Tryllefløjten og Musetta i La Bohème.

Vellykket og nytænkende indsats for minoritetskvinder
Kronprinsparrets Sociale Pris gives til den sociale indsats Bydelsmødre, ”fordi de hver dag er med til at løfte og styrke minoritetskvinder, og fordi den måde, de griber udfordringer an på, både er vellykket, nytænkende og betydningsfuld,” sagde H.K.H. Kronprinsessen i sin motivation for at hædre Bydelsmødre, der drives af Fonden for Socialt Ansvar og har eksisteret siden 2011. 

Bydelsmødres målgruppe er primært isolerede kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, som har brug for viden om det samfund, de lever i. Bydelsmødre, der selv primært har etnisk minoritetsbaggrund, giver den information og støtte, kvinderne har brug for.

Stjernedryspriser til Jada og FRAK
Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gives hvert år til en kunstner med et særligt talent og en nytænkende aktør inden for socialt arbejde. 

I år tilfaldt hæderen på det sociale område den socialøkonomiske virksomhed FRAK ledsaget af følgende ord fra H.K.H. Kronprinsen: ”FRAK skaber en afgørende bro til nye netværk, som leder de unge på en positiv vej ind i voksenlivet.” 

462 unge fra udsatte boligområder i København har siden 2014 været tilknyttet FRAK, som hjælper de unge ind i et arbejdsfællesskab, hvor de løser store og små opgaver for FRAK’s kunder.

Sanger og sangskriver Jada, eller Emilie Molsted Nørgaard, modtager Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris for at have udvist mod til at gå nye og kompromisløse veje. 

”Som lytter lukker Jada os ind i et univers, der tillader mod og styrke, men også sårbarhed og skrøbelighed,” sagde H.K.H. Kronprinsessen i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Kronprinsparrets Priser blev sendt direkte på DR1 og kan ses på www.dr.dk/tv. Showet er produceret af DR i samarbejde med Bikubenfonden.

Om prismodtagerne

Elsa Dreisig

 • Født i 1991.
 • Operasanger – sopran.
 • Opvokset i Frankrig med dansk mor og fransk far.
 • Uddannet fra Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse Paris og Leipzig Musical High School.
 • Fast tilknyttet Staatsoper i Berlin.


Bydelsmødre

 • Etableret i 2011 og er en del af Fonden for Socialt Ansvar.
 • Formålet med Bydelsmødre er at bringe håb og forandring i kvinders liv. Målgruppen er primært isolerede kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, som har brug for viden om det samfund, de lever i.
 • Der er over 600 aktive bydelsmødre og knap 40 bydelsmødregrupper fordelt i hele Danmark. Bydelsmødrene taler 54 forskellige sprog og repræsenterer 41 forskellige nationaliteter.


FRAK

 • FRAK blev etableret i 2013, og siden da har mere end 400 unge været tilknyttet FRAK.
 • FRAK’s formål er, at unge får et fritidsjob – fordi de tror på, at arbejde er nøglen til en lysere fremtid for unge på kanten.
 • FRAK’s målgruppe er unge fra udsatte byområder i aldersgruppen 13-17 år i København.


Jada

 • Emilie Molsted Nørgaard (kunstnernavn Jada) er født i 1993.
 • Sangerinde, sangskriver og producer.
 • Sanguddannelse Anne Rosing Instituttet.
 • Er nu studerende på Rytmisk Musikkonservatorium.
 • I 2017 udgav hun sin første single ’Sure’.
 • I januar 2018 slog hun for alvor igennem med sin første officielle single ’Keep Cool’.
 • I sommer udkom det anmelderroste album ’I Cry A Lot’.

FAKTA om Kronprinsparrets Priser
Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Hvert år overrækker Kronprinsparret følgende priser:

Kronprinsparrets Kulturpris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en markant kunstner eller en gruppe kunstnere med internationalt format. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Sociale Pris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en banebrydende indsats med internationalt format inden for det sociale område. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en yngre kunstner, som er på vej til at bryde igennem. Prismodtageren får 100.000 kr.

Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en aktør, der har været nytænkende i sin indsats for socialt udsatte og er en inspirationskilde for det sociale felt. Prismodtageren får 100.000 kr.

Kronprinsparret udpeger prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer med ekspertise inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27

Relateret materiale