Gå til indhold
Foto under grafik: Karoline Lieberkind
Foto under grafik: Karoline Lieberkind

Nyhed -

Ny Kunstpodcast VISION: Kvindeblik under konstruktion

Findes en fast position, der er The Female Gaze? Hvem ejer blikket? Skal vi forbande den kvindelige rolle som objekt eller helt droppe at tale om feminisme – og bare gøre det! Eller måske helt bryde med det kønnede blik? Lyt med når et stærkt salonpanel diskuterer et begreb under konstruktion.

Vi er i en definitionstid. I denne episode af Kunstpodcast VISION sætter vi begrebet The Female Gaze under lup. Et begreb som er under konstruktion, og som udfordrer The Male Gaze – det mandlige begærs blik – som dominerer kunsten historisk set.

I podcasten hører vi den anerkendte sydafrikanske kunstner, Frances Goodman, tale om ejerskab af blikket – hvem er subjekt, og hvem er objekt? Hun har taget et værk med – en 3D homage til værker af Giorgia O’Keefe, lavet af kunstige negle som en kommentar til skønhedsindustriens magt over kvindelighed og kvindelige skønhedsidealer. Hun indvier os bl.a. i hendes interesse for at kvinder selv erobrer territorium i forhold til, hvordan kvinder repræsenteres i bl.a. kunsten:

"We have hundreds of years of language and images that we can’t just throw away. We are taught the ways of looking, we have the way we look. And that’s all we have to use. Whether it’s problematic, whether it’s right or whether it’s wrong – it’s what we have."

Billedkunstner Viktoria Wendel Skousen vil egentlig ikke tale om feminisme, men vil bare gøre det. Hun har lavet en portrætserie af mandlige afklædte billedkunstkolleger, der poserer, som vi normalt har set kvinden fremstillet i historien:

"It’s kind of my point, that I just want to do feminism. I don’t want to speak about it – even though I’m here today. I just want to do it. I just want to invite everyone into my gaze."

Skuespiller Line Bie Rosenstjerne forbander den kvindelige rolle som objekt i sin kunst. I projektet The Female Gaze vil hun bryde med det kønnede blik. Bag projektet står Alias Teaterproduktion og Nina Wöhlk, leder og kurator af Ariel, udstillingssted med fokus på feminismer i det æstetiske.

Lyt med og få kunsten sat i perspektiv.

I podcasten deltager:

  • Frances Goodman – billedkunstner (ZA)
  • Line Bie Rosenstjerne – skuespiller og co-leder Alias Teaterproduktion (DK)
  • Viktoria Wendel Skousen – billedkunstner (DK)
  • Ninna Wöhlk – leder, udstillingsplatformen Ariel (DK)
  • Maria Kjær Themsen – kunstredaktør, Information (DK)

Podcasten er skabt på baggrund af Kunstsalon VISION The Female Gaze i Skuespilhuset den 16. november 2019.

Lyt til Kunstpodcast VISION #6 Kvindeblik under konstruktion: 
https://podcast.bikubenfonden.dk/kvindeblik-under-konstruktion

Følg med på https://podcast.bikubenfonden.dk/ og på Facebook, eller abonner på Kunstpodcast VISION i iTunes, SoundCloud og på Podbean.

Tidligere udgivet i serien:
#1 Kollektivets skaberkraft – om at dele kagen i stedet for at spise den selv https://podcast.bikubenfonden.dk/kollektivets-skaberkraft

#2 Kunst i offentlige rum – om når kunsten flytter ud iblandt os https://podcast.bikubenfonden.dk/kunst-i-offentlige-rum

#3 Wunderkammer – om når videnskab og kunst går i partnerskab https://podcast.bikubenfonden.dk/wunderkammeret

#4 Kunstens evne til påvirkning og forhandling – om kunstens evne til at påvirke samfundet https://podcast.bikubenfonden.dk/kunstens-evne-til-pavirkning-og

#5 Ude af samtiden – om ekstemporære tendenser i kunsten og opløsning af modsætninger. https://podcast.bikubenfonden.dk/ude-af-samtiden

Om Bikubenfonden
I Bikubenfonden har vi særligt fokus på scenekunst og billedkunst. Inden for disse to områder arbejder vi med at nyskabe muligheder for professionelle kunstnere og kulturinstitutioner. Det gør vi blandt andet ved at styrke samtalen om kunsten. I Kunstpodcasten VISION sættes kunsten i perspektiv og der inviteres til debat i kunstens univers uanset, hvor du befinder dig.

Podcastserien produceres af Munck Studios for Bikubenfonden. Bikubenfonden udsender løbende nye episoder med afsæt i Kunstsalon VISION.

Emner

Kategorier

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27

Relateret materiale