Gå til indhold
Bikubenfonden søger nye visionære udstillingsidéer til Udstillingsprisen Vision 2018

Pressemeddelelse -

Bikubenfonden søger nye visionære udstillingsidéer til Udstillingsprisen Vision 2018

Nu indbyder Bikubenfonden igen danske museer, kunsthaller og andre udstillingsaktører til at indsende deres mest visionære udstillingsidé i konkurrencen om tre millioner kroner til realisering af idéen. Der er deadline for at indsende forslag til Udstillingsprisen Vision 2018 onsdag den 13. december 2017.

Hvad er den mest visionære udstillingsidé lige nu? Det spørgsmål stiller Bikubenfonden hvert år med Udstillingsprisen Vision. Med prisen giver fonden tre millioner kroner til realisering af en visionær udstillingsidé, der tager afsæt i billedkunsten og har nutidig relevans. Formålet med prisen er at skabe rum for nytænkning af udstillingsformatet på billedkunstområdet.

Tidligere års vindere åbner udstillinger dette efterår
Udstillingsprisen Vision har været uddelt siden 2015, men det tager tid at skabe et godt udstillingsformat. Derfor er det først dette efterår, publikum kan opleve, hvad der kommer ud af prisen. Det sker første gang, når vinderen af Udstillingsprisen Vision 2016, performancegruppen Sisters Hope og Den Frie Udstillingsbygning, den 19. september slår dørene op til Sisters Academy – The Boarding School. Her inviteres publikum på et kostskoleophold, der har skiftet den traditionelle vidensbaserede skole ud med æstetik, poesi og sanselighed. Den Frie Udstillingsbygning vil gennem kunstinstallationer, lyd- og lysdesign være transformeret til en helt anderledes udstillings- og skoleoplevelse, hvor 20 performere udgør lærerstaben. Publikum kan kun få adgang til skolen ved at indskrive sig som elev i 24 timer af gangen. Opholdet tæller således minimum en overnatning i skolens sovesal. Udstillingen løber fra den 19. september til den 18. oktober.

Den 6. oktober åbner vinderen af Udstillingsprisen Vision 2015, Medicinsk Museion, deres udstilling Mind the Gut. Denne udstilling kombinerer kunst, kulturarv og den nyeste biomedicinske forskning om tarmbakteriers samspil med hjernen. I udstillingen bliver dugfrisk forskning og videnskabelige opdagelser sat ind i en større kulturel, historisk og æstetisk sammenhæng og bliver genstand for en kritisk refleksion over, hvad det hele betyder for vores forståelse af os selv som mennesker. Mind the Gut bliver en del af den permanente udstilling på Medicinsk Museion.

Visionssaloner
I forlængelse af Udstillingsprisen Vision inviterer Bikubenfonden til en række saloner i løbet af året. Her bliver tendenser og udvikling inden for udstillingsområdet sat til debat. De kommende Visionssaloner vil have relation til åbning af vinderudstillingerne. Således bliver der arrangeret en Visionssalon med afsæt i Sisters Academy – The Boarding School torsdag den 5. oktober og en Visionssalon med afsæt i Mind the Gut torsdag den 23. november. Nærmere info følger på Bikubenfondens Facebook-side.

FAKTA

Kort om Udstillingsprisen Vision
Prisen uddeles hvert år til en visionær udstillingsidé med afsæt i kunsten og med nutidig relevans. Juryen bedømmer alle indkomne idéer i fortrolighed og udvælger 3-5 oplæg. Deltagerne bag disse oplæg inviteres til en 2. runde, hvor de modtager 20.000 kr. til videreudvikling af deres idéer. Den endelige vinder udvælges af juryen i starten af 2018. Vinderen modtager op til tre millioner kroner til realisering af sin udstillingsidé.

Jury
Fra 2017-2019 består juryen af:

 • Stine Goya – kreativ direktør og founder, Stine Goya A/S
 • Mette Kynne Frandsen – adm. direktør, partner og arkitekt MAA, Henning Larsen Architects
 • Malene Vest Hansen – lektor i kunsthistorie, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet
 • Jacob Wamberg – professor dr.phil. i kunsthistorie, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet
 • Jacob Lillemose – kurator/leder X AND BEYOND
 • Mette Marcus – chef for kulturområdet, Bikubenfonden
 • Søren Kaare-Andersen – adm. direktør, Bikubenfonden

Sådan deltager du
Udstillingsidéer sendes per mail til vision@bikubenfonden.dk senest 13. december 2017 kl. 12.00. Idéoplæg skal afleveres i en samlet pdf, som indeholder følgende:

Motiveret ansøgning på max to sider, herunder:

 • Idébeskrivelse
 • Navn og kontaktoplysninger på projektansvarlig
 • Navn og kontaktoplysninger på øvrige kontaktpersoner
 • Evt. billedmateriale
 • Overordnet info om projektets organisering, eventuelle samarbejdspartnere, budget, plan for PR/kommunikation og tidsplan med dato for udstillingsåbning.

Tidligere vindere af prisen
2015: Medicinsk Museion med udstillingsprojektet Mind the Gut. Læs mere her
2016: Kunstnergruppen Sisters Hope og Den Frie Udstillingsbygning med udstillingen Sisters Academy – The Boarding School. Læs mere her
2017: Esbjerg Kunstmuseum med udstillingen Wunderkammer. Læs mere her

Related links

Emner

Kategorier


Bikubenfonden er en uafhængig, erhvervsdrivende fond, hvis afkast går til sociale og kulturelle formål, som er til gavn for samfundet. I 2016 anvendte fonden 92 millioner kroner til filantropisk arbejde i Kongeriget Danmark. På det sociale område har fonden særligt fokus på unge i aldersgruppen 13-30 år med komplekse sociale problemer. På det kulturelle område har fonden særligt fokus på scenekunst og billedkunst.

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27

Relateret materiale