Gå til indhold
Skuespiller Danica Curcic – foto: Andrew Eccles. Koreograf Sebastian Kloborg – foto: Simon Læssøe
Skuespiller Danica Curcic – foto: Andrew Eccles. Koreograf Sebastian Kloborg – foto: Simon Læssøe

Pressemeddelelse -

Kronprinsparrets Priser 2020

Skuespiller Danica Curcic og den sociale organisation Kofoeds Skole blev hædret, da Kronprinsparret lørdag aften uddelte priser i Randers.

Ekstraordinære indsatser og præstationer inden for kunst og kultur samt socialt arbejde blev lørdag aften den 31. oktober hyldet på Værket i Randers, hvor årets uddeling af Kronprinsparrets Priser blev afholdt.

Her gik Kronprinsparrets Sociale Pris til den sociale organisation Kofoeds Skole, mens skuespiller Danica Curcic modtog Kronprinsparrets Kulturpris. Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til den sociale organisation De Anbragtes Vilkår samt koreograf Sebastian Kloborg.

Stort mod og kunstnerisk kompromisløshed
Skuespiller Danica Curcic blev rost for sit store mod og sit kompromisløse kunstneriske bidrag, da hun modtog Kronprinsparrets Kulturpris. Prisen blev ledsaget af følgende ord fra H.K.H. Kronprinsen: ”Med en særlig fornemmelse for den menneskelige psyke kaster Danica Curcic sig ud i krævende roller, som hun formår at skildre komplekst og levende.”

Det blev også fremhævet, at Danica Curcic engagerer sig i dansk films vækstlag og i dansk performancekunst samtidig med, at hun spiller hovedroller i dansk film, teater og tv-serier. Danica Curcic har blandt andet medvirket i Kirsten Astrups og Maria Bordoffs performancekabaret Urolige hjerte, der blev opført på Roskilde Festival i 2018. På teaterscenen har hun blandt andet fået stor ros for sine hovedroller i forestillingerne Romeo og Julie (Det Kongelige Teater 2012), Lort (Husets Teater 2015) og Jeanne d’Arc (Teater Republique 2018).

Et socialt fyrtårn
”Kofoeds Skole er et fyrtårn, der har genopfundet sig selv og viser vejen på det sociale område både nationalt og internationalt – og derfor fortjener de Kronprinsparrets Sociale Pris.” Sådan sagde H.K.H. Kronprinsessen i sin motivationstale til Kofoeds Skole. Her blev skolens evne til at åbne sig for omverdenen gennem sine socialøkonomiske butikker også fremhævet.

Kofoeds Skole blev etableret i 1928 for at hjælpe Københavns mange unge arbejdsløse mænd. I dag favner skolen langt bredere i forhold til både målgrupper, metoder og tilbud, men filosofien om hjælp til selvhjælp er stadig den samme. På skolen får langtidsledige, psykisk syge, misbrugere, unge hjemløse og udsatte grønlændere mulighed for at udvikle deres kompetencer på værksteder eller i undervisningstilbud, og samtidig bliver de del af et stærkt fællesskab. Dermed er de selv med til at skabe bedre muligheder for at komme i arbejde, få en bolig eller komme i behandling.

Stjernedryspriser til Sebastian Kloborg og De Anbragtes Vilkår
Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gives hvert år til en kunstner med et særligt talent og en nytænkende aktør inden for socialt arbejde.

Sebastian Kloborg modtog Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris for sin progressive og eksperimenterende tilgang til koreografi: Med sin insisteren på at ville fortælle historier gennem dansen og ved at samarbejde med andre kunstarter formår han at skabe plads til udvikling,” sagde H.K.H. Kronprinsessen i sin motivation.

H.K.H Kronprinsen fremhævede De Anbragtes Vilkår som en forening, der skaber forandring for anbragte børn og unge med udgangspunkt i de anbragtes egne stemmer og erfaringer: ”De er ambitiøse og viljestærke, når det handler om at skabe forandring. De lader alle relevante aktører og politikere vide, at det er tid til handling, og på den måde har de formået at positionere sig som en aktør, der bliver inddraget og lyttet til.”

Kronprinsparrets Priser blev sendt direkte på DR1 og kan ses på www.dr.dk/tv. Showet er produceret af DR i samarbejde med Bikubenfonden.

Om prismodtagerne

Danica Curcic

 • Født i 1985.
 • Skuespiller.
 • Uddannet fra Københavns Universitet med en bachelor i film- og medievidenskab. Siden skuespillerskolen Dellarte i Californien og Statens Scenekunstskole (2012).
 • Debuterede med hovedrollen i Katrine Wiedemanns iscenesættelse af Lulu på Det Kongelige Teater (2012).
 • Hendes første større hovedrolle var i filmen Darling (2017) instrueret af Birgitte Stærmose. Her udmærker hun sig i rollen som kriseramt balletdanser.
 • Har senest medvirket i filmen Undtagelsen af Jesper W. Nielsen (2020).
 • Dette efterår har hun en hovedrolle i den internationale Netflix-serie Kastanjemanden.

Kofoeds Skole

 • Etableret i 1928.
 • Formålet er at yde hjælp til selvhjælp til mennesker, der har sociale vanskeligheder.
 • Skolen har 12 værksteder og mere end 100 undervisningstilbud. Desuden tilbyder skolen hjælp og støtte gennem socialrådgivere, advokater, familierådgivere, psykologiske rådgivere og misbrugskonsulenter.
 • Har foruden København afdelinger i Aarhus, Aalborg og Nuuk samt datterskoler i ni øst- og centraleuropæiske lande.
 • Kofoeds Skole har også ungdomsboliger med over i alt 45 døgnpladser for unge hjemløse.
 • I 2020 gennemførte Kofoeds Skole en visionsplan og en stor ombygning af skolen i København. Den skal åbne skolen, så den i højere grad indgår i samspil med lokalsamfundet. Skolen skal udvikle sig i en socialøkonomisk retning, som kan danne ramme for mødet mellem Kofoeds Skole og omverden. Endvidere skal skolen arbejde med en bæredygtig tilgang i alle dele af organisationen.

Sebastian Kloborg

 • Født 1986.
 • Koreograf og fhv. balletdanser.
 • Uddannet fra Den Kongelige Balletskole i 2003.
 • Begyndte som koreograf for Den Kongelige Ballet i 2011 og har siden arbejdet med både danske og internationale teatre og dansegrupper.
 • Har senest stået bag koreografien til Nattergalen, Dansk Danseteater (2020).

De Anbragtes Vilkår

 • De Anbragtes Vilkår er oprettet i februar 2013.
 • Organisationen er stiftet af tidligere anbragte, der kan bidrage med egne erfaringer og indsigter på anbringelsesområdet.
 • Organisationens formål er at sikre, at anbragtes stemmer bliver brugt i udviklingen af anbringelsesområdet, professionelle tilbud, evalueringer mv.


FAKTA om Kronprinsparrets Priser
Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Hvert år overrækker Kronprinsparret følgende priser:

Kronprinsparrets Kulturpris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en markant kunstner eller en gruppe kunstnere med internationalt format. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Sociale Pris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en banebrydende indsats med internationalt format inden for det sociale område. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en yngre kunstner, som er på vej til at bryde igennem. Prismodtageren får 100.000 kr.

Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en aktør, der har været nytænkende i sin indsats for socialt udsatte og er en inspirationskilde for det sociale felt. Prismodtageren får 100.000 kr.

Kronprinsparret udpeger prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer med ekspertise inden for henholdsvis kunst, kultur og socialt arbejde.

Særlige forhold under COVID-19
Forholdene omkring arrangementet var på grund af COVID-19 anderledes i år, hvor sundhedsmyndighedernes anbefalinger og retningslinjer omkring afstand, hygiejne og forsamlingsforbud blev fulgt nøje.  

Emner

Tags


Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.

Pressekontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Maja Bundgaard Hjorth

Maja Bundgaard Hjorth

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder Visuel kommunikation 29 82 08 52
Marie Andergren

Marie Andergren

Pressekontakt Chef for Public Affairs og Kommunikation på det sociale område 24 91 56 52

Relateret materiale

Relaterede nyheder