Gå til indhold
Teaterinstruktør Sargun Oshana. Fotocredit: Luna Stage.
Teaterinstruktør Sargun Oshana. Fotocredit: Luna Stage.

Nyhed -

Artistic Practice: Mød en kompromisløs teaterinstruktør, der udfordrer scenerummet

Med stor politisk bevidsthed, legende sceniske formeksperimenter og en stærkt kropslig tilgang til instruktionsarbejdet genopfinder Sargun Oshana gang på gang scenerum og publikumskontakt.

Som led i Artistic Practice præsenterer Bikubenfonden teaterinstruktør Sargun Oshana, der viser en lovende kunstnerisk praksis. Oshana har fokus på grænsebrydning og mangfoldighed i bred forstand, og hans forestillinger omhandler blandt andet etnicitet, seksualitet, køn og klasse. Han er særligt optaget af post-migration og hvordan man som menneske kan frigøre sig fra fastlåste kategorier.

Oshana arbejder med en åbenhed, hvor både sceniske elementer, ord eller musik kan være definerende for en forestillings udtryk. Sammen med sin legende tilgang til publikumskontakten formår han gang på gang at genopfinde scenerummet, og det er en af grundene til, at Bikubenfonden har valgt at portrættere netop ham. Motivationen lyder som følger:

Vi har valgt at pege på Sargun Oshana fordi han er en teaterinstruktør, der er særligt interesseret i at eksperimentere med sin faglighed. Ikke nok med at han kontinuerligt nytænker og nyskaber scenerummet, hans forestillinger har ofte en stærk kropslighed, hvor han skubber sine performere på scenen til det absolut yderste – og så leger han bevidst med vores reaktioner i sine ofte publikumsinddragende opsætninger. At han samtidig ikke er bange for at bruge af sine personlige erfaringer – bl.a. som flygtning – gør at hans praksis synes ekstraordinær stærk.

Legesyg med alvorskant
Inden udviklingen af portrættet fik Oshana mulighed for at udvælge en international profil som samtalepartner i den interviewsalon, der indgår i filmen. Valget faldt på en af Norges unge, dynamiske teaterledere Valborg Frøysnes, teaterdirektør ved Kilden Teater- og Konserthus. Om Sargun Oshana siger hun:

- Jeg oplever, at Sargun har en intensitet, en legesyghed med en særlig alvorskant, som fortæller os om et stærkt fortællebehov, og det gør ham til en meget spændende scenekunstner. Han har en politisk bevidsthed, som gennemsyrer hele hans kunstneriske virke, hvilket gør hans kunst kompromisløs og eksplosiv.

I portrætfilmen får du et indblik i Oshanas arbejde med forestillingen Desertør, som blev opsat på Teater Republique i starten af 2020, men pga. coronakrisen desværre ikke gennemført. Forestillingen handler om krigens traumer og lader publikum komme helt tæt på den desperation og rædsel, man befinder sig i som krigsflygtning.

– Teatret kan løfte det op i et helt andet medmenneskeligt rum. Det kan portrættere det i et helt nært, ægte rum – faktisk gennem abstraktionen. Og det kan måske give os en kropslig oplevelse af, hvad det vil sige at være i et traume, eller hvad det vil sige at opleve krigen helt tæt på, fortæller Sargun Oshana i filmen.

Se Artistic Practice: Sargun Oshana her https://vimeo.com/429552902


FAKTA om teaterinstruktør Sargun Oshana

  • Født 1984.
  • Kom til Danmark i 1992 som irakisk flygtning.
  • Uddannet som skuespiller fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 2012.
  • Uddannet som sceneinstruktør fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2016.
  • Debut som instruktør på Grønnegårdsteatret med Den lille Prins i 2016 og har siden skabt mere end 30 forestillinger og tre lydværker. Oshana arbejder med populærkultur og har bl.a. skabt succesfulde iscenesættelser af digter Caspar Erics tekster og site-specific forestillinger på blandt andet homobarer i Aarhus og København.
  • Husinstruktør på Århus Teaters Studio-scene 2016-2018.
  • Modtog i 2018 Teaterkatten.
  • Modtog i 2019 en Reumertpris i kategorien Årets instruktør for arbejdet med Sarah Kanes 4:48 Psychosis (her gik publikum rundt mellem hinanden i en tom slagtehal, imens de var vidne til Kanes deroute og selvmord).
  • Nomineret til en Reumertpris i kategorien Årets Instruktør 2020 for denungewertherslidelser, en co-produktion mellem Sort-Hvid og Aarhus Teater
  • Instruerer i 2021 Vita Danica – et samarbejde mellem Black Box Theatre og Aarhus Teater, som opføres på Aarhus Teater, Scala Scenen.


FAKTA om Artistic Practice

  • Artistic Practice er et person- og værknært portrætinterview, hvor en dansk kunstner eller kunstnerduo med særligt lovende praksis og potentiale udfoldes visuelt.
  • Målet er at bidrage til at løfte og styrke kunstnernes synlighed i deres videre karriere, nationalt som internationalt.
  • Artistic Practice er en videreudvikling af Bikubenfondens kunstsaloner Vision.
  • Bikubenfonden stiller Artistic Practice til rådighed for kunstnerne som et led i en internationalisering af dansk kunst.
  • Artistic Practice – Sargun Oshana er produceret af Meeto Film for Bikubenfonden.
  • Se mere om Sargun Oshana her


Tidligere udgivelser i Artistic Practice-serien:


Kommende kunstnere i Artistic Practice-serien er:

  • Scenograf Ida Grarup
  • Billedkunstner Alexander Tillegreen

Emner

Kategorier

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Beck Vestergaard

Emilie Beck Vestergaard

Pressekontakt Digital redaktør Digital og visuel kommunikation 20 95 22 70
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Senior kommunikationskonsulent 31 78 59 27

Relateret materiale

Foto: Jakob Kudsk Steensen, 'The Deep Listener', The Serpentine Galleries

Ny portrætserie skal bidrage til at fremhæve lovende kunstnere

Bikubenfonden går nu i luften med filmportræt-serien ARTISTIC PRACTICE, hvor en dansk kunstner med særligt lovende praksis og potentiale udfoldes visuelt. Det første portræt er med den banebrydende billedkunstner inden for VR-kunst, Jakob Kudsk Steensen.

Bikubenfondens portrætserie Artistic Practice præsenterer scenograf, rum- og kostumedesigner Ida Grarup

Bikubenfondens portrætserie Artistic Practice præsenterer scenograf, rum- og kostumedesigner Ida Grarup

”Som kunstner har man en platform – og man skal være villig til at stå på mål for det, man siger fra den platform.” Sådan lyder det fra scenograf, rum- og kostumedesigner Ida Grarup. Hun ser teatret som et rum for undersøgelse og en empatimaskine, som sætter scene til, at man som publikum undres, kommer i tvivl og ser verden med andre øjne for et øjeblik. "Teatret kan udvide grænserne for, hvad vi