Gå til indhold
Ny Kunstpodcast VISION: Kan kunst skabe revolution?

Nyhed -

Ny Kunstpodcast VISION: Kan kunst skabe revolution?

Udviklingen med bl.a. De Gule Veste i Frankrig kalder på at lade revolutionen sive ind også på teaterscenen, siger teaterdirektør ved Mungo Park, Anna Malzer. Men hvordan kan teatret skabe samfundsforandringer? Lyt med i denne udgave af Kunstpodcast VISION.

Hør i denne podcast om det kritiske, det aktivistiske og det dialogskabende teater i en post-demokratisk tid.

I podcasten har direktør på Mungo Park, Anna Malzer, inviteret to teaterkollegaer til at debattere teatrets revolutionære potentiale. Udgangspunktet for debatten er Anna Malzers eget stykke De hovedløse, der fortæller historien om De Gule Veste – om opstand og modstand og om et samfund, hvor sammenhængskraften er forsvundet. Og om at skabe sammenhængskraft mellem skæbner og en forståelse for verden, som ifølge Anna Malzer er et af kunstens revolutionære potentialer.

”Jeg tror ikke, at vi kan engagere os i hinanden uden at engagere os følelsesmæssigt,” siger Anna Malzer om den sammenhængskraft, hun mener er nødvendig for at skabe forandring i samfundet, og som hun kalder fiktionen en hjertestarter for.

Ifølge Sigrid Johannessen, dansk instruktør, husinstruktør og konceptudvikler ved Teater Sort/Hvid, ligger det revolutionære potentiale i at kunne forestille sig andre virkeligheder, og hun drømmer om, at det politiske teater kan skabe en reel forandring.

”Vi lever i en tid, hvor alle de kollektive forestillingsrum, vi har, indskrænkes og skal vurderes og kalkuleres og beregnes, og der er det væsentligt i et demokratisk samfund at fastholde et rum, hvor vi kan forestille os, at virkeligheden kan se anderledes ud.”

Malzer, Johannessen samt rektor for Teaterhögskolan ved Lunds Universitet, Ditte Maria Bjerg, har det tilfælles, at de afsøger muligheden for igennem teatret at skabe forandring i samfundet. Men de har forskellige holdninger til hvordan – deres kunstneriske tilgange spænder imellem kritisk kunst og aktivistisk kunst, mellem at gøre den politiske kunst folkelig og tilgængelig og på den anden side at sprænge teatrets rammer.

I podcasten giver lektor fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Jørn Boisen, et historisk perspektiv på debatten, og kulturforsker og journalist Torben Sangild perspektiverer på kunstens forskellige greb.

Lyt med og få kunsten sat i perspektiv.

I podcasten deltager:

  • Anna Malzer – direktør på Mungo Park i Allerød
  • Sigrid Johannessen – husinstruktør og konceptudviklinger, Teater Sort/Hvid
  • Ditte Maria Bjerg – rektor for Teaterhögskolan i Malmø, Lunds Universitet
  • Jørn Boisen – lektor, institut for Engelsk, Germansk og Romansk og forsker i bl.a. fransk politik
  • Torben Sangild – kulturforsker og journalist

Podcasten er skabt på baggrund af Kunstsalon VISION Revolution på Teater Republique den 7. februar.

Lyt til Kunstpodcast VISION #7 Kan kunst skabe revolution?
https://podcast.bikubenfonden.dk/kan-kunst-skabe-revolution

Følg med på https://podcast.bikubenfonden.dk/, på Facebook og på Instagram, eller abonner på Kunstpodcast VISION i iTunes, SoundCloud og på Podbean.

Tidligere udgivet i serien
#1 Kollektivets skaberkraft – om at dele kagen i stedet for at spise den selv https://podcast.bikubenfonden.dk/kollektivets-skaberkraft

#2 Kunst i offentlige rum – om når kunsten flytter ud iblandt os https://podcast.bikubenfonden.dk/kunst-i-offentlige-rum

#3 Wunderkammer – om når videnskab og kunst går i partnerskab https://podcast.bikubenfonden.dk/wunderkammeret

#4 Kunstens evne til påvirkning og forhandling – om kunstens evne til at påvirke samfundet https://podcast.bikubenfonden.dk/kunstens-evne-til-pavirkning-og

#5 Ude af samtiden – om ekstemporære tendenser i kunsten og opløsning af modsætninger. https://podcast.bikubenfonden.dk/ude-af-samtiden

#6 Kvindeblik under konstruktion – om The Female Gaze, der udfordrer The Male Gaze – det mandlige begærs blik – som har domineret kunsthistorien https://podcast.bikubenfonden.dk/kvindeblik-under-konstruktion

Om Bikubenfonden
I Bikubenfonden har vi særligt fokus på scenekunst og billedkunst. Inden for disse to områder arbejder vi med at nyskabe muligheder for professionelle kunstnere og kulturinstitutioner. Det gør vi blandt andet ved at styrke samtalen om kunsten. I Kunstpodcast VISION sættes kunsten i perspektiv og der inviteres til debat i kunstens univers, uanset hvor du befinder dig.

Podcastserien produceres af Munck Studios for Bikubenfonden. Bikubenfonden udsender løbende nye episoder med afsæt i Kunstsalon VISION.

#bikubenfonden #nyskabermuligheder #potentiale #aktuelscenekunst #kunstsalonvision #kunstpodcastvision #vision

Emner

Kategorier

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27

Relateret materiale