Gå til indhold
Ny Kunstpodcast VISION: Hvad kan Vestens demokratier lære af Kina?

Nyhed -

Ny Kunstpodcast VISION: Hvad kan Vestens demokratier lære af Kina?

Lyt med i denne udgave af Kunstpodcast VISION, hvor instruktør Sigrid Johannesen, billedkunstner Bjørn Nørgaard, Kinaekspert Mette Holm og asienkorrespondent Lene Winther debatterer, hvordan den vestlige verden kan lade sig inspirere af Kina, og hvordan kunsten kan udfordre fordomme og påvirke til forandring.

Kina er verdens andenstørste økonomi og fylder mere og mere i mediebilledet og ikke mindst på den globale politiske scene. Men hvor meget kender vi i Vesten egentlig til stormagten Kina? Og hvad kan vi lære om os selv og vores værdier af Kina?

Det var udgangspunktet for teaterstykket 'MADE IN CHINA' skabt af instruktør ved Sort/Hvid Sigrid Johannesen. Stykket var omdrejningspunkt for debatsalonen 'Magtbalancen skælver', der ligger til grund for denne udgave af Kunstpodcast VISION. Sigrid Johannesen fortæller i podcasten, at ideen til stykket opstod som et tankeeksperiment om, at fremtiden er kinesisk og med et ønske om at ville skubbe til stereotype forestillinger og se på Kina med nye øjne.

”Jeg kan møde virkeligheden med en fiktionspræmis. Jeg kan skabe fiktive rammer om de oplevelser, jeg har haft i Kina. Det er med til at skubbe grænserne for, hvad virkeligheden kan indeholde. Det er med til at åbne det forestillingsrum, der hedder at virkeligheden kan udfolde sig på tusindvis af alternative måder,” siger Sigrid Johannesen.

Kunsten kan indfange Kina på ny
Og netop kunsten har et potentiale, som kan bruges til at åbne for at forstå et helt andet værdisystem end det, vi kender fra Vesten og som udfordrer den måde, vi tænker om Kina på, siger asienkorrespondent ved Berlingske Lene Winther i podcasten.

”Det handler om, at når man som kunstner indgår i en dialog og prøver at indfange Kina på den ene eller den anden måde, at man i stedet for at give svarene forsøger at stille spørgsmålene og åbne op for en ikke nagelfast konklusion – sådan er Kina – men for nuancerne og alle de forskellige lag. At Kina er flere ting end det autoritære styre, end Kinas Kommunistparti, end telegiganten Huawei, end coronavirussen, der kommer fra Wuhan,” siger hun.

Lyt med og få kunsten sat i perspektiv.

I podcasten deltager:

  • Sigrid Johannesen – husinstruktør og konceptudvikler ved Sort/Hvid
  • Bjørn Nørgaard – billedkunstner
  • Mette Holm – kinaekspert, forfatter og journalist
  • Lene Winther – journalist og asienkorrespondent ved Berlingske


Lyt til Kunstpodcast VISION #8 Hvad kan Vestens demokratier lære af Kina?
https://podcast.bikubenfonden.dk/hvad-kan-vestens-demokratier-laere

Podcasten er lavet på baggrund af debatsalonen ’Magtbalancen skælver’, som var arrangeret af Bikubenfonden, Aarhus Teater og Sort/Hvid. Salonen tog udgangspunkt i idé, koncept og manuskript bag 'MADE IN CHINA' af Sigrid Johannesen og blev styret af Lene Winther.

'MADE IN CHINA' var skabt til Aarhus Teater og Sort/Hvid og blev aflyst grundet COVID-19, men er netop blevet udgivet som lydteater. Lyt med her: https://politiken.dk/podcast/Made_in_China/art7794064/Lyt-til-SortHvids-forestilling-om-Kina-et-virusudbrud-og-Mette-Frederiksen-som-diktator

Tidligere udgivet i serien
#1 Kollektivets skaberkraft – om at dele kagen i stedet for at spise den selv
https://podcast.bikubenfonden.dk/kollektivets-skaberkraft

#2 Kunst i offentlige rum – om når kunsten flytter ud iblandt os
https://podcast.bikubenfonden.dk/kunst-i-offentlige-rum

#3 Wunderkammer – om når videnskab og kunst går i partnerskab
https://podcast.bikubenfonden.dk/wunderkammeret

#4 Kunstens evne til påvirkning og forhandling – om kunstens evne til at påvirke samfundet https://podcast.bikubenfonden.dk/kunstens-evne-til-pavirkning-og

#5 Ude af samtiden – om ekstemporære tendenser i kunsten og opløsning af modsætninger 
https://podcast.bikubenfonden.dk/ude-af-samtiden

#6 Kvindeblik under konstruktion – om The Female Gaze, der udfordrer The Male Gaze – det mandlige begærs blik – som har domineret kunsthistorien
https://podcast.bikubenfonden.dk/kvindeblik-under-konstruktion

#7 Kan kunst skabe revolution – om det kritiske, det aktivistiske og det dialogskabende teater i en post-demokratisk tid https://podcast.bikubenfonden.dk/kan-kunst-skabe-revolution

Følg med på https://podcast.bikubenfonden.dk/, på Facebook og på Instagram, eller abonner på Kunstpodcast VISION i iTunes, SoundCloud og på Podbean.

Om Bikubenfonden
I Bikubenfonden har vi særligt fokus på scenekunst og billedkunst. Inden for disse to områder arbejder vi med at nyskabe muligheder for professionelle kunstnere og kunstinstitutioner. Det gør vi blandt andet ved at styrke samtalen om kunsten. I Kunstpodcast VISION sættes kunsten i perspektiv og der inviteres til debat i kunstens univers, uanset hvor du befinder dig.

Podcastserien produceres af Munck Studios for Bikubenfonden. Bikubenfonden udsender løbende nye episoder med afsæt i Kunstsalon VISION.

#bikubenfonden #nyskabermuligheder #potentiale #aktuelscenekunst #aktuelbilledkunst #kunstsalonvision #kunstpodcastvision #vision

Emner

Kategorier

Kontakt

Iben Haugaard

Iben Haugaard

Pressekontakt Kommunikationschef 26 22 09 26
Jeppe Bo Rasmussen

Jeppe Bo Rasmussen

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på kunstområdet 24 40 18 97
Emilie Refsgaard

Emilie Refsgaard

Pressekontakt Chef for public affairs og kommunikation på socialområdet (barselsvikar) 30 48 46 40
Marie Futtrup

Marie Futtrup

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 31 78 59 27

Relateret materiale